Ahtisari za Srbe, a ne državljanstvo Rusije

Izvor: Vesti-online.com, 21.Nov.2011, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ahtisari" za Srbe, a ne državljanstvo Rusije

Šefica kosovskog tima u dijalogu Beograd-Priština Edita Tahiri osvrnula se na zahtev hiljada kosovskih Srba za državljanstvo Rusije, rekavši da će oni "najbolju perspektivu ostvariti na Kosovu", u sklopu Ahtisarijevog plana koji će Priština da "ojača ekonomskom komponentom".

Tahiri je uoči nove runde dijaloga time odgovorila na molbu novinara da se osvrne na saopštenje šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova o tome da je dvadesetak hiljada kosovskih Srba zatražilo državljanstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Rusije.

Tahiri je rekla da je "vlada Kosova veoma ozbiljna i sve ustanove Republike Kosova su ozbiljne kad je reč o uspostavljanju dijaloga i građana, a to je socijalni ugovor na kojem mi radimo".

"U suštini je naša ponuda u okviru Ahtisarijevog plana, mada smo spremni da ga ojačamno ekonomskom komponentom koja znači ekonomske i socijalne investicije", objasnila je potpredsednica kosovske vlade.

"Mi želimo da radimo u prilog demokratije, lokalnih izbora, decentralizacije i svakako da poboljšamo život građana", izjavila je Tahiri.

"Sigurna sam", dodala je Edita Tahiri, "da će građani tog dela (severa Kosova), bez obzira na iluzije u prošlosti koje su dolazila iz Srbije i uplitanja u kosovske poslove i paralelne strukture, ...da će se oni, kada jednom pročitaju Ahtisarijev plan i budu spremni da razgrade godinama ukorenjivano nepoverenje, uveriti da su Kosovo i

kosovska vlada tu da pruže najbolju javnu dobrobit svim građanima podjednako".

Srbija treba da "prihvati realnost da se bivša Jugoslavija raspala i da je već od nje nastalo sedam država", zaključila je Edita Tahiri.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.