Afera Mobtel (4) – Zašto su Amerikanci odustali

Izvor: BKTV News, 02.Nov.2012, 18:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Afera Mobtel (4) – Zašto su Amerikanci odustali

Ugovor između SGI-a i JP PTT-a registrovan je od strane Saveznog sekretarijata za ekonomske odnose sa inostranstvom Rešenjem pod Up. Br. 08/14-3739/1 od 12.02.1992. godine i upisan u registar Saveznog sekretarijata za ekonomske odnose sa inostranstvom pod br. MP-4460/VIII. U postupku koji je vodjen u tom Sekretarijatu, utvrdjeno je da je Ugovor zaključen u skladu sa Ustavom SFRJ i saveznim zakonima. Preduzeće je upisano u Privredni sud u Beogradu pod registarsakim uloškom 1-25557-00 a 13.05.1992. >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << godine Fi 10294/92, izvršena je promena sedišta preduzeća (Beograd, Kosovska 47) i lica ovlašćenog za zastupanje preduzeća.
Posle sprovedenih početnih priprema za rad mešovitog preduzeća, američka firma je obavestila PTT da nije u mogućnosti da izvrši ugovorne obaveze za vreme primene sankcija međunarodne zajednice zbog čega je u skladu sa normama međunarodnog prava i ugovornim odredbama od strane PTT-a raskinut ugovor.
Kako je ocenjeno da bi dalje odlaganje realizacije Projekta dovelo do zastoja u razvoju modernih telekomunikacija u Republici Srbiji, nadležni organi JP PTT-a su odlučili da se pristupi zaključivanju novog ugovora pod identičnim uslovima pod kojima je bio zaključen ugovor sa američkom firmom za koji je već postojala saglasnost svih nadležnih organa, izuzev što novim ugovorom ne bi bila obuhvaćena izgradnja pejdžing sistema. U tom smislu, ponuđeno je BK Grupi od strane JP PTT da zaključi Ugovor pod uslovima koji su bili utvrđeni sa američkom firmom.
Na osnovu člana 29. stav 2. Statuta JP PTT Srbija i odluke Upravnog odbora JP PTT saobraćaja Srbija od 1.04.1994. godine, odlučeno je da se zaključi ugovor sa Sistemom »Braća Karić« – BK Trade, Moskva (u daljem tekstu KBK) pod istovetnim uslovima pod kojim je bio zaključen ugovor sa američkom firmom, izuzev pejdžing sistema / pismo JP PTT Vladi Republike Srbije NR 6200 od 14.03.1994. god./
Izgradnja sistema mobilne telefonije, dakle, početa je u najtežim uslovima i predstavlja značajan korak za podsticaj daljeg razvoja ovog sistema od interesa za Srbiju.
Nema jednog trenutka koji bi se za MOBTEL mogao označiti kao početak hoda po mukama. Ipak je reč o jednoj neprekidnoj traci, koja se ponavlja. I stalno iznova gura stvaraoce ovog čuda 21. veka da se brane od nečega i dokazuje svoju nevinost. To je sudbina Karića. Uprkos tovaru dokumenata, požutelim papirima, sačuvanim po sili zakona u institucijama I njihovim arhivima. Jer, nema jenog jedinog punkta u beskraju admiinistracije ili birokratije kroz koju nije prošlo osnivanje Mobtela, iako je država lično bila osnivač, istina manjinski.
U trenutku kada su pisani delovi koji slede, u čemu daleko najveći doprinos pripada Kseniji Lazić, vrsnoj pravnici I u jednom periodu članu Upravnog odbora Mobtela. U njenoj dokumentaciji su kopije svih akata i rešenja bez kojih niko ne može da dokaže suprotno. U njenom znanju je autetntičnost tumačenja zakonskih akata u vreme osnivanja Mobtela, jer je besmislen pokušaj nekih da sada osporavaju zakonske norme koje su tada važile. I njena je ideja – saćuvati sve od zaborava.
Zahvaljujući tome, nastala je “Plava knjiga”, koja još stoji u rukopisu, a koja nedvosmisleno pokazuje istu halaplčjivosti ili kajanje vlasti, bez obzira d a je reč o režimu Miloševića, Koštunice ili Tadića, što su prepustila dva procenta više u vlasništvu BK trejdu iz Moskve.
Dakle:
MOBTEL je stvarnost. Logika ove priče je: MOBTEL može jedino da potone ako prestane da prati tehnološki razvoj u svetu. Ako prestane da investira. Ako prekine kontakte sa svetom. Bitna su dva veoma značajna perioda, koji međusobno povezani – period političkog proganjanja i period nanošenja direktne finansijske štete.
Ali, pre toga, i upravo da bi se bolje razumelo da tvrdnja o nanošenju sopstvene štete nije prazna priča, potrebno je hronološki pokazati kako se radjao MOBTEL.
Tokom 1990. godine, uz saglasnost Vlade Republike Srbije, počele su aktivnosti za izbor stranog partnera, obzirom da PTT nije bio u stanju da samostalno obezbedi potrebnu materijalnu bazu za realizaciju Projekta uvođenja javne mobilne telefonije. U konkurenciji 17 stranih kompanija, među kojima je bilo nekoliko svetski najznačajnijih ija iz ove oblasti (Rakal, Vodafon, Najneks, Frans Telekom), najpovoljnije uslove kako sa tehničkog tako i sa ekonomskog aspekta, posebno u pogledu rokova za izgradnju sistema i procenta učešća PTT-a u kapitalu mešovitog preduzeća, ponudila je američka firma CGI (Communications Group International, Limited Liability Company, Wydming, sa sedištem u 5555 DTC Parkway Englewod, Colorado 80111 USA).
Između te kompanije i JP PTT-a je zaključen 24.01.1992. godine Ugovor o osnivanju mešovitog preduzeća pod nazivom »Mobilne Telekomunikacije »Srbija« d.o.o. sa sedištem u Beogradu, Takovska br. 2, u trajanju od dvadeset godina, za obavljanje delatnosti: projektovanja, izgradnje, održavanja i eksploatisanje GSM radio-telefonskog sistema i pejdžing sistema.
Za osnivanje i početak rada Preduzeću ugovoren je ukupan iznos od 130.098.000 USD i 1.000.000 dinara. Uloga domaćeg osnivača je 49% ( u novcu i pravima) a stranog 51% ( u novcu i stvarima).
Mirko Stamenković
Sutra: Rođen da stvara, a stalno proganjan
Tweet
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Rođen da stvara, a stalno proganjan

Izvor: BKTV News, 03.Nov.2012, 15:52

Mobtel, kao mešovita komapnija BK Trejda iz Moskve I JP PTT Srbije je upisano 10.05.1994. godine pod br. PŽ-2-356/94 u registar Privrednog suda u Beogradu pod firmom »Preduzeće mobilne telekomunikacije Srbije BK-PTT d.o.o.« (u daljem tekstu MOBTEL) sa sedištem u Beogradu Takovska broj 7. i time...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.