A šta kažu Britanija, SAD, Francuska, Kina...

Izvor: Mondo, 18.Dec.2018, 00:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

A šta kažu Britanija, SAD, Francuska, Kina...

Ambasadori članica Saveta bezbednosti UN izneli su danas različite stavove o odluci Prištine da transformiše Kosovske bezbednosne snage u oružane snage.

Dok su Velika Britanija i SAD navele da ta odluka Prištine nije protivna pravu, Rusija je ocenila da je reč o bezakonju.

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da odluka Skupštine Kosova o transformaciji KBS u oružane snage predstavlja direktno kršenje Rezolucije 1244 i ocenio da je reč o >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << bezakonju.

Ruski ambasador: Grubo kršenje Rezolucije 1244

Ambasadorka Velike Britanije pri UN Karen Pirs rekla je da ne postoji pravna prepreka za transformaciju KBS u vojsku Kosova, ali da to treba da bude učinjeno u saradnji sa Kforom.

Ona je navela da je posle usvajanja Rezolucije 1244 Kosovo postalo nezavisna, suverena država, i dodala da ta rezolucija SB UN ne sadrži odredbu koja zabranjuje stvaranje oružanih snaga Kosova.

Pirs se složila s Nebenzjom da na Balkanu postoji opasnost od obnavljanja neprijateljstava, ali je rekla da uzrok tome nije odluka Prištine o transformaciji KBS u vojsku, već da tome doprinose "oni van Kosova".

Pozvala je obe strane da se vrate dijalogu uz posredstvo EU.

Predstavnik SAD u UN je rekao da Vašington podržava postepenu, transparentnu transformaciju KBS u multietničku vojsku po standardima NATO. 

On je ocenio da je odluka Prištine da formira oružane snage potpuno u skladu s Rezolucijom 1244, jer ne krši nijednu njenu odredbu. ;

Naveo je da Kosovo ima pravo na vojsku kao nezavisna država i da se bezbednost Kosova najbolje obezneđuje saradnjom sa Srbijom. ;

"Pozivamo obe strane da se vrate dijalogu, u cilju postizanja sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma", naveo je predstavnik SAD.

On je kazao da su "obostrana priznanja" Srbije i Kosova budućnost i dodao da će "od priznanja sve strane imati koristi".

Predstavnik Francuske je izrazio zabrinutost zbog situacije na Kosovu i naveo da je nekoliko jednostranih odluka ugrozilo dijalog Beograda i Prištine.

"Žalimo zbog nekoliko incidenata i unilateralnih odluka koje su ugrozile dijalog, naročito zbog odluke o carini od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH. Pozivamo Kosovo da ukine carine i pozivamo obe strane da urade sve što je moguće da prevaziđu razlike i izbegnu rizik eskalacije situacije", rekao je predstavnik Francuske.

On je kazao da Pariz poštuje suverenitet Kosova i da Kosovo ima pravo da odluči o svojoj vojsci, ali da usvajanje zakona o transformaciji KBS u vojsku "ne dolazi u dobro vreme".

Postizanje pravno obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma mora da ostane apsolutni priotritet. Pozivamo lidere obe zemlje da što pre nastave dijalog i da se uzdrže od svakog poteza koji bi ugrozio proces normalizacije odnosa", dodao je.

Ambasador Kine pri UN Ma Žaohsu rekao je da Peking poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i da podržava napore Srbije da pronađe političko rešenje za kosovsko pitanje.

I ambasador Holandije rekao je da odluka Kosova o formiranju vojske dolazi u osetljivom trenutku i da obe strane moraju da pokažu odgovornost, da izbegavaju ekscese koji bi podrili dalji dijalog i međusovno poverenje i da pokažu političku volju za normalizaciju kroz dijalog u kojem posreduje EU.

Predstavnik Perua je rekao da podržava proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine i stabilnost na Balkanu..

Peru veruje da tri zakona usvojena u kosovskom parlamentu s ciljem forimiranje tzv. vojske Kosova nisu u skladu sa Rezolucijom 1244 i Briselskim sporazumom.

Predstavnik Etiopije je rekao da je njihov stav konzistentan:

"Snažno podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i mirno rešenje svih preostalih pitanja u skladu sa postojećim dokumentima."

On se pozvao i na nedavnu izjavu generalnog sekretara UN Antonija Gutereša i zabrinutost koju je izrazio zbog poteza kosovskog parlamenta.

Predstavnik Etiopije je istakao da Rezolucija 1244 obezbeđuje pravi okvir za funkcionisanje Kfora koji treba da osigura bezbednost na Kosovu.

Kazahstan je zabrinut zbog formiranja vojske Kosova, naveo je predstavnik te zemlje u UN, pozdravivši na početku govora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i gospodina Hašima Tačija.

Povezane vestiEU: Odmah povucite takse i formirajte ZSO

Predstavnik Ekvitorijalne Gvineje je istakao da se zalaže za dijalog Beograda i Prištine i istakao da ta zemlja odbacuje unilateralne akcije u vezi sa transformacijom u oružane snage.

Pružio je podršku teritorijalnom integritetu Srbije i mirnom i političkom rešenju svih preostalih pitanja i podržao Rezoluciju 12 44.

I predstavnik Bolivije je pozvao na poštovanje Rezolucije 12 44 i teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

"Ta rezolucija predstavlja jedini pravni okvir za međunarodno prisustvo i Kfor je taj koji garantuje bezbednost", istakao je on.

Tri zakona koja je usvojio kosovski parlament su alarmanatna stvar i nisu u skladu sa Rezolucijom 12 44 i predstavljaju kršenje međunarodnog prava.

Pozivamo Prištinu da se uzdrži od toga, rekao je predstavnik Bolivije.

Predstavnik Obale Slonovače u UN kazao je da je formiranje vojske Kosova protivno Rezoluciji 1244 i pozvao obe strane da se uzdrže od unilateralnih poteza koji bi mogli da ugroze stabilnost u regionu.

Predstavnik te zemlje je naveo i da je nedavno usvajanje tri zakona o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga izazvalo reakciju međunarodne zajednice, te da ta inicijativa može uticati na mandat UNMIK-a i Kfora.

Predstavnik Poljske, koja je inače priznala nezavisnost Kosova, kaže da smatra da je tranzicija bezbednosnih u oružane snage pitanje Kosova, ali i da buduće oružane snage treba da budu formirane u skladu sa ustavom i u okviru inkluzivnog procesa.

Predstavnik Kuvajta, koji je priznao nezavisnost Kosova, smatra da odluke kosovskog parlamenta predstavljaju suvereno pravo ida Kosovo ima pravo da formira oružane snage u skaldu sa Ustavom, mada priznaje da razume da to izaziva zabrinutost Srbije.

Smatra da te odluke nisu u suprotnosti sa Rezolucijom 12 44.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SB UN o Kosmetu " oprečni stavovi "najmoćnijih"

Izvor: B92, 18.Dec.2018

Ambasadori pet stalnih članica SB UN izneli su različite stavove o odluci Prištine da transformiše Kosovske bezbednosne snage u oružane snage...Dok su Velika Britanija i SAD navele da ta odluka Prištine nije protivna pravu, Rusija je ocenila da je reč o bezakonju...Ambasador Rusije pri UN Vasilij...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.