Zašto ne hapse i ljude iz sadašnje vlasti?

Izvor: S media, 07.Okt.2011, 00:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto ne hapse i ljude iz sadašnje vlasti?

Kadar Velimira Ilića i Vojislava Koštunice na udaru. Da li će afere iz prošlosti, poput Puteva i Kolubare, biti jedini rezultat aktuelne vlade u borbi protiv visoke korupcije?

Tužilaštva nisu nezavisna i pokreću istražne radnje po nalogu političara iz vlasti. To ne znači da bi trebalo dovesti u pitanje istrage koje će, po svemu sudeći, jedine dobiti epilog tokom mandata koalicije okupljene oko DS - o korumpiranim funkcionerima D S S i Nove >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Srbije. Pitanje je zašto se bivši rukovodioci Puteva Srbije, Železnice i Kolubare hapse uoči izbora, odnosno zašto nisu procesuirani i uhapšeni i neki drugi, pre svega iz sadašnje vladajuće strukture, saglasni su sagovornici Danasa Nemanja Nenadić i Slobodan Beljanski.

Malović: Korupcija se ne suzbija tokom noći

Dragan Tomić: Radio sam po odluci Koštuničine vlade

Državni tužilac: Istragom utvrditi gde je novac iz Kolubareve

- Policija i tužilaštvo imaju podatke i o zloupotrebama u drugim javnim preduzećima i to je logično i lako pretpostaviti. To ne znači da je pogrešno i čudno to što su bivši rukovodioci baš ova tri javna preduzeća predmet istrage tužilaštva. O tim slučajevima istražni organi već godinama imaju podatke „na stolu“. Delotvornu kontrolu nad radom javnih preduzeća imaju samo partije preko „svojih ljudi“ u rukovodstvima tih preduzeća. Stranke se ne mešaju mnogo u kadrovsku politiku i „zonu rada“ koalicionih partnera - ocenjuje za Danas Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija.

Slobodan Beljanski, advokat i član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, ističe za Danas da izvršna vlast ne može da se bavi istražnim radnjama i procesuiranjem koruptivnih radnji.

- Izvršna vlast ne može ništa da procesuira, odnosno ona mora da se drži po strani, kada je reč o radu sudskih organa. Zato toliko i smetaju njena hvalisanja i neumerene reakcije, jer se mogu tumačiti isključivo kao pritisak na sud. Slučajevi korupcije u javnim preduzećima su daleko od kraja, pa je takvo ponašanje predstavnika izvršne vlasti pre i nakon hapšenja nedopustiv pritisak na sud - ističe Beljanski.

- Šta smo to doživeli... Pa, ispada da je samo opozicija korumpirana - komentariše za Danas Velimir Ilić, lider Nove Srbije, hapšenja kadrova njegove stranke u javnim preduzećima.

Upitan zbog čega vlada Vojislava Koštunice nije procesuirala slučajeve korupcije, ako sada i sam tvrdi da su hapšenja funkcionera njegove partije politički motivisana, Velimir Ilić odgovara da je to sprečavao Mlađan Dinkić.

- Dinkić nije dao da se istražuju koruptivna dela vlade Zorana Đinđića. Nije nam dao. Imao je tada direktora UBPOK i bio je ministar finansija. Svaki istražni postupak je blokirao. Sada čujem da su bivšeg direktora Železnice maltretirali da kaže nešto protiv mene i da će ga puste kući iz pritvora - ističe Ilić i zaključuje pitanjem „zašto Miškovića niko ne dira?“.

(Danas)
Pogledaj vesti o: Kolubara

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.