Vlada podržala investitore Kolubare B

Izvor: Studio B, 03.Maj.2012, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada podržala investitore Kolubare B

Vlada Srbije usvojila je danas pismo podrške investitorima za realizaciju projekta termoelektrane "Kolubara B", izjavio je generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Dragomir Marković.

Marković je najavio da je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u završnoj fazi razmatranja da odobri 400 miliona evra za taj projekat.

Izgradnja termolektrane " >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Kolubara B" trebalo bi da počne sledeće godine i strateški partner kompanija "Edison" učiniće će sve što je u njenoj moći da realizacija projekta počne na vreme, uprkos ekonomskoj krizi, najavili su danas rukovodioci "Edisona", posle sastanka sa čelnicima EPS-a i istakli da je sledeći korak osnivanje zajedničke kompanije i izrada studije izvodljivosti za TE "Kolubara B".

Marković je na konferenciji za novinare rekao da je pismo podrške, koje je usvojeno na sednici Vlade upućeno investitorima "Edisonu" i EPS-u koji treba da izgrade "Kolubaru B" i naglasio da je to pismo značajno za finansijske institucije na čelu sa EBRD-om koje treba da odobre sredstva za finansiranje tog projekta.

Učešće EBRD-a u ovom projektu je od ključne važnosti za zaokruživanje finansijske konstrukcije za tu termoelektranu, a važno je i za privlačenje drugih finansijera, rekao je Marković i podsetio da su u junu prošle godine EPS i "Edison" potpisali preliminarni ugovor o izgradnji TE "Kolubara B" i da je ta investicija procenjena na više od milijardu evra. On je podsetio da je "Edison" izabran na međunarodnom tenderu EPS-a radi izgradnje dva bloka u Kolubari od po 375 megavata i dodao da su EPS i "Edison" prošle godine potpisali i Mandatno pismo sa EBRD-om radi izgradnje te termoelektrane.

Marković je ukazao da bi se izgradnjom te termoelektrane, 40-ak kilometara udaljenoj od Beograda, zamenili mnogobrojni dotrajali energetski kapaciteti u Srbiji, podsetivši da se Srbija, kao potpisnik Sporazuma o energetskoj zajednici, obavezala da će do 2017. godine u potpunosti ispunjavati ekološke standarde u energetskom sektoru, zbog čega će jedan broj elektrana morati da bude zatvoren. EPS zato radi na modernizaciji postojećih elektrana, rekao je on i naglasio da je "Kolubara B" među prvim privatnim investicijama u oblasti proizvodnje električne energije u Srbiji, koji će postaviti temelje daljim ulaganjima privatnog kapitala u energetski sektor naše zemlje, kao i da će doprineti smanjenju emisije štetnih gasova u atmosferu.

Rukovodilac za projektno finansiranje u "Edisonu" Masimo Arkuleo ponovio je da je pred EPS-om i "Edisonom" formiranje zajedničkog preduzeća i izrada studije izvodljivosti za "Kolubaru B", kako bi realizacija projekta počela sledeće godine.

Pripreme za izgradnju "Kolubare B" počele su 1988. godine, a EPS bi trebalo da ima udeo u vlasništvu zajedničkog preduzeća od 36,4 odsto, po osnovu radova i opreme koja je do sada ugrađena i nabavljena i koju treba da unese kao ulog u zajedničko preduzeće. Prema ranijim procenama, EPS je u gradnju "Kolubare B" do sada uložio oko 300 miliona evra, a planirano je da izgradnja termoelektrane bude završena do 2017. godine.
Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.