Knežević: izgradnja termoelektrana spas za elektroprivredu

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 20.Feb.2011, 07:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knežević: izgradnja termoelektrana spas za elektroprivredu

BEOGRAD- Izgradnja novog termo bloka B3 u "Termoelektrani Nikola Tesla" mnogo bi značila ne samo za TENT, nego i za srpsku elektroprivredu u celini, izjavio je direktor TENT-a Petar Knežević.

On je ocenio da je izgradnja termoelektrana B3 u Obrenovcu i Kolubare B jedini način da se u budućnosti zadovolje rastuće potrebe potrošača i da se kupovina električne energije što je moguće više smanji, pogotovu u periodu kad je uvozna struja skupa zbog velike tražnje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<
Na taj način bi Srbija mogla da podmiri sopstvene potrebe i da eventualno izveze višak struje, izjavio je direktor TENT-a.

Elektroprivreda Srbije dala je zainteresovanim kompanijama rok do kraja februara da dostave ponude na tenderu za izgradnju te dve termoelektrane.

Planirano je da u Kolubari B budu izgrađena dva bloka od po 350 megavata, a u TENT-u B novi blok snage 700 megavata. Ukupna vrednost posla procenjena je na više od dve milijarde evra.

Govoreći o remontima u 2011. godini u TENT-u, Knežević je naveo da će oni biti obavljeni na četvrtom bloku TENT A, gde se planira velika rekonstrukcija svih šest mlinova, kao i na termoelektrani B2, na kojoj će biti izvršena obnova elektrofiltera.

- Kada su u pitanju remonti, imamo prilično ograničeno stanje novca, tako da se trudimo da nađemo načine kako da obavimo sve potrebne poslove, rekao je Knežević.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.