Izvor: RTV 5, 25.Apr.2012, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Goati: Nema konkretnih pomaka u borbi protiv korupcije

Na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati monitoringa sistema javnih nabavki, Goati je rekao da pravosudje izuzetno sporo rešava afere poput Kolubare, Železnica Srbije ili afere Indeks i dodao da neefikasna reforma pravosudja delom objašnjava razloge loše situacije u pogledu korupcije u Srbiji.
On je naveo da Srbija iz Evrope dobija opomene zbog skupih i ozbiljnih promašaja u procesu privatizacije, a o većini tih slučajeva je govorio i Savet za borbu protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV 5 << korupcije, ali ta upozorenja su "udarala u gumene zidove četiri Vlade posle 5. oktobra".
Goati je rekao da se u borbi protiv korupcije treba fokusirati na sistem javnih nabavki za koje se u budžetu godišnje izdvaja od tri do tri i po milijarde evra, dok se procenjuje da oko 15 odsto tih sredstava završi u pogrešnim rukama.
Rezultati Monitoringa za sistem javnih nabavki za treći kvartal 2011. godine, koji je obuhvatio 86 naručilaca sa raznih nivoa vlasti, pokazalo je da je stepen ušteda u odnosu na planirane troškove 12 odsto, dok su kašnjenja u realizaciji ugovornih obaveza zabeležena kod 15 odsto nabavki.

Istraživanje je pokazalo da se u proseku na tendere prijavljuje tri ponudjača, ali samo dva imaju ispravnu dokumentaciju, rekao je saradnik Transparentnosti Srbija Danilo Pejović.
Pejović je rekao da je u periodu od 2009. do 2012. godine, objedinjavanjem javnih nabavki, šest gradova u Srbiji uštedelo ukupno milijardu i 750 miliona dinara a da je najviše, odnosno 1,1 milijardu dinara, uštedeo Beograd.
Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić rekao je da je neophodno izmeniti Ustavne odredbe kako bi se zaštitila načela javnih nabavki, s obzirom da Ustav ne sadrži odredbe o javnim nabavkama niti daje prioritet Zakonu o javnim nabavkama. On je rekao da se ne može govoriti samo o izmenama Zakona o javnim nabavkama, već da treba izmeniti i Zakon o budžetskom sistemu koji je važan za proces planiranja nabavki, a treba i zaštititi "uzbunjivače". Nenadić je rekao da očekuje da Skupština Srbije već u prvoj godini pokrene reforme javnih nabavki.

Nastavak na RTV 5...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV 5. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV 5. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.