BIRODI pozvao tužilaštvo da ispita navode iz teksta BIRN-a

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Jan.2015, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BIRODI pozvao tužilaštvo da ispita navode iz teksta BIRN-a

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) pozvao je danas Republičko javno tužilaštvo da ispita navode iz teksta BIRN-a o potencijalnim zloupotrebama i korupciji prilikom tendera za ispumpavanje vode iz najvećeg kopa Rudarskog basena Kolubara, poplavljenog u maju.

"Pretvaranje ovog slučaja u medijski problem predstavljaće još jedan korak ka narušavanju integriteta borbe protiv korupcije i biti argument da je >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << vladavina prava u Srbiji upitna, odnosno povod za 'obračun' sa medijima koje vlast ne kontroliše", naveo je BIRODI u saopštenju.

BIRODI je istakao da je činjenica da taj slučaj nije niti prvi niti jedini da izvršna vlast koristi medije za "obračun" sa onima koji su se usudili da ukažu na potencijalne nepravilnosti u "poslovima" koji su od strane dela medija proglašeni za najvažnije.

Dodaje se da se "posmatrano iz vizure unapređenja borbe protiv korupcije i promocije uzbunjivača, od premijera očekivalo da pozove tužilaštvo da ispita slučaj", a da je umesto toga, "on svojim istupima doveo u pitanje da li oni koji ukazuju na potencijalnu korupciju imaju podršku premijera, odnosno Vlade".

Kako se navodi, tamo gde se dovodi u pitanje integritet nekoga ko ukazuje na korupciju, a ne istražuje sama suština na koju se ukazuje, destimulativno se deluje na ostale uzbunjivače i primenu Zakona o uzbunjivačima.

Polemika oko tendera započela je 8. januara nakon što je BIRN u tekstu pod naslovom "Ispumpavanje kopa i budžeta" objavio da je EPS angažovao konzorcijum bez iskustva, čime je znatno uvećana cenu tog posla.

Prema BIRN-u, među firmama koje su učestvovale u ispumpavanju vode bila je kompanija povezana s direktorom Elektromreža Srbije Nikolom Petrovićem, i jedno preduzeće čiji je vlasnik optuživan za utaju poreza.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je zbog navoda iz teksta novinare BIRN-a nazvao lažovima koji su dobili pare od šefa Delegacije EU Majkla Devenporta i EU, što je izazvalo oštre reakcije iz Brisela.

Iz kopova RB Kolubara ugljem se snabdevaju Termoelektrane Nikola Tesla u Obrenovcu, koje proizvode više od polovine struje za tržište Srbije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.