Vulin: Vojska Kosova može da uznemiri čitav Balkan

Izvor: RTS, 28.Okt.2018, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: "Vojska Kosova" može da uznemiri čitav Balkan

Srbija se odlučno protivi bilo kakvom formiranju ne vojske, već paravojske na Kosovu, jer to ne može biti vojska, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin posle humanitarne košarkaške utakmice u Nišu, upitan da prokomentariše formiranje "vojske Kosova".
"Da biste imali vojsku vi prvo morate da budete država, a kao što znamo Kosovo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je teritorija pod upravom Ujedinjenih nacija u skladu sa Rezolucijom 1244, dakle ne može biti oružanih snaga osim Kfora", istakao je Vulin.

Ministar odbrane napomenuo je da će se Srbija na svim svetskim forumima dosledno zalagati i tvrdoglavo boriti da se nikakva paravojska ne formira na Kosovu i Metohiji.
"Dati neosuđenim teroristima teško naoružanje u ruke i očekivati da će biti mirno i stabilno nije moguće. Na nama je da se borimo i suprotstavimo, a na međunarodnoj zajednici da pokaže kako drži do sopstvene reči", rekao je Vulin.
Podsetio je na reč NATO pakta da se nikakve oružane formacije Albanaca neće moći pojaviti severno od reke Ibar bez prethodne najave i saglasnosti NATO pakta i sva četiri gradonačelnika srpskih opština na severu.
"To mora da se ispoštuje. Reč međunarodne zajednice mora da se poštuje ukoliko je njoj stalo, ne samo do mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji, već i do mira i stabilnosti na prostoru čitavog Balkana. Paravojska na prostoru Kosova ne može da doprinese miru i stabilnosti, ali može nemiru i neredu i može da uznemiri čitav Balkan", istako je ministar Vulin.
Situacija u Kopnenoj zoni bezbednosti je mirna
Ministar Vulin rekao je da je situacija u Kopnenoj zoni bezbednosti stabilna i mirna. 
"U Kopnenoj zoni bezbednosti se, kao i svakog dana, nalazi predviđeni broj naših pripadnika i odgovarajuće tehnike. Stanje je redovno, stabilno, mirno, nema nikakvih provokacija", rekao je Vulin.
Ističe da Vojska Srbije vrlo pažljivo prati situaciju u Kopnenoj zoni bezbednosti, uvek spremna da reaguje i zaštiti teritoriju, građane i imovinu.
"Danas i prethodnih dana situacija je potpuno mirna, stabilna i pod kontrolom Vojske Srbije", izjavio je ministar Vulin.
Revizijom istorije Hrvati traže opravdanje za Oluju
 "Srbi u Hrvatskoj neprestano moraju da se izvinjavaju što postoje umeto da uživaju sva prava", istakao je ministar Vulin i dodao da srpska manjina stalno mora da dokazuje svoju lojalnost hrvatskoj državi.
"Valjda je dovoljna činjenica da tamo žive i da su državljani Republike Hrvatske. Ali, izgleda, kada ste u Hrvatskoj Srbin to je optužnica. Kada ste Srbin u Hrvatskoj stalno morate da se branite od optužbi za to što postojite", naveo je Vulin komentarišući knjigu "Mit o Jasenovcu".
Vulin je rekao da je ta knjiga pokušaj dokazivanja i revizije istorije, da se dokaže da su Srbi u Hrvatskoj oduvek i vekovima unazad bili strani element, "neko ko ne da se tamo rodio, već odnekud došao, ko je agresor".
Ističe da Hrvatska neprekidno pokušava da pronađe opravdanje za oluju, kao što pokušava da nađe opravdanje za NDH.
"Ja bih razumeo i podržao hrvatske političare da već jednom izađu i kažu NDH nije ono čime se Hrvati ponose, to je strašni zločin. Da prestanu da raspravljaju o brojkama, da li je bilo 700.000 ili 70.000. Da je bilo 700 ubijenih u Jasenovcu, neko je morao da izađe i da se izvini u ime hrvatskog naroda. Hrvatski političari bi morali već jednom da prestanu da se ponašaju kao neko ko je deo politike NDH, ko pokušava da je opravda, već da jasno kažu da je to najveća sramota hrvatskog naroda i da oni nemaju ništa sa tim", poručio je Vulin.
Kako je rekao, kada bi imali hrabrosti da sve to izgovore onda bi se i prema Srbima u Hrvatskoj ponašali kao prema ravnopravnim državljanima, kao ljudima koji imaju svoja prava i zaslužuju svaku pažnju i poštovanje.
Primetivši da kad se razgovara s drugim nacijama koje imaju fašističku prošlost, kao što su Nemci i Italijani, oni jasno kažu da se stide fašista i nacista i da generacija koja sada živi sa njima nema ništa i ne želi da ima ništa.
"Ali kada razgovarate sa ovom generacijom hrvatskih političara vi vidite da oni uporno pokušavaju da umanje zločine i opravdaju NDH na taj način čineći da su oni deo te užasne tvorevine koje nikako ne mogu da se oslobode i za koju nikako ne mogu da izgovore da je to najveća sramota hrvatskog naroda i da duguju strašno i veliko izvinjenje i Srbima i Jevrejima i Romima", izjavio je Vulin.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vulin: "Vojska Kosova" može da uznemiri čitav Balkan

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Okt.2018

BEOGRAD - Srbija se odlučno protivi bilo kakvom formiranju ne samo vojske već paravojske na Kosovu, jer to ne može biti vojska, kaže ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Vulin: ``Vojska Kosova`` može da uznemiri čitav Balkan

Izvor: Beta Video, 28.Okt.2018

BEOGRAD - ``Srbija se odlučno protivi bilo kakvom formiranju ne vojske već paravojske na Kosovu jer to ne može biti vojska. Da biste imali vojsku vi prvo morate da budete država, a kao što znamo Kosovo je teritorija pod upravom Ujedinjenih nacija u skladu sa Rezolucijom 1244, dakle ne može biti...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.