Šest stvari koje je Kobi Brajant uradio van terena

Izvor: RTS, 28.Jan.2020, 08:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šest stvari koje je Kobi Brajant uradio van terena

Velika karijera i uspešan život Kobija Brajanta završen je tragično. Pored svega spektakularnog što je radio na terenu i ostavio toliko voljenoj košarci, Kobi je gotovo isto tako uspešan i plodotvoran bio i u poslovima i aktivnostima van terena.
Izdvojili smo šest stvari koje je su pored košarke obeležile život velikog Kobija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Brajanta, tragično nastradalog u padu helikoptera u Kaliforniji.
BiznisKobi Brajant je 2003. godine osnovao kompaniju pod nazivom „Kobi INC" (Kobe INC) i tom prilikom najavio da mu je cilj da razvija ideje, redefiniše sportsku industriju i inspiriše svet.
Prva veća investicija bila mu je 2014. godine kupovina 10% vlasništva za šest miliona dolara u kompaniji za proizvodnju energetskog pića namenjenog sportistima „Bodi armor super drink" (BodyArmor Super Drink). Kasnije je deo te kompanije kupila „Koka-Kola" a vrednost Brajantovog dela porasla je na 200 miliona dolara.

Godine 2016. Brajant sa svojim poslovnim partnerom Džefom Stiblom osniva kompaniju „Brajant-Stibl”, koja se bavi medijima, gejmingom i tehnologijom, vrednosti 100 miliona dolara.
Knjiga 23. oktobra 2018. godine izašla je Kobijeva knjiga „Mamba mentalitet - kako ja igram", koja se bavi njegovom karijerom i razmišljanjima.
Knjigu je fotografijama obogatio poznati američki sportski fotograf Endru Bernštajn, koji je napisao i pogovor.

Uvod je delo dugogodišnjeg Kobijevog trenera iz Lejkersa Fila Džeksona, a deo u knjizi pisao je i nekadašnji Brajantov sigrač, Španac Pau Gasol.
Film i TVBrajant se pojavio u Nikelodijanovoj seriji skečeva „Sve to" (All that) 2000. godine i MTV-jom šou programu „Smelosti" (Ridiculousness) prošle godine.
Ipak, najveći uspeh na ekranima ostvario je na filmskom platnu, pošto je 2018. godine osvojio Oskara za animirani kratki film „Draga košarko" (Dear Basketball), postavši tako prvi bivši profesionalni sportista kome je to pošlo za rukom.

Takođe, osmislio je, producirao i vodio emisiju „Detalj” (Detail) u kojoj je na fenomenalan način analizirao košarkašku igru. 
MuzikaKao srednjoškolac, Kobi je bio član rep sastava „Čejizav”, koji je ime dobio po bandi Či Sah iz filma „Dete sa zlatnom rukom".
Snimio je hip-hop pesmu „H’s Dope” sa dugodišnjim saigračem Šekilom O’Nilom, koja je bila uvodna na Šekovom albumu „Poštovanje” (Respect). Zanimljivo, Brajant nigde nije bio potpisan.

Iako je bio praktično gotov, njegov debitantski album nikada nije ugledao svetlost dana, pošto pesma „K.O.B.E.” sa Tajrom Benks nije najbolje primljena kod publike.
Kasnije se u pesmama pojavljivao kao inspirancija Lil Vejnu i Šo Baraki. 
FilantropijaBrajant je bio zvanični ambasador američke neprofitne organizacije „After-School All-Stars” (ASAS), koja deci u 13 američkih gradova pruža sveobuhvatne programe za nastavu.

Takođe, on je osnovao i „Kobi Brajant Kineski fond", koji je imao odličnu saradnju sa Fondacijom Song Čing Ling, dobrotvornom organizacijom koju podržava kineska vlada.
Često je učestvovao i pomagao u humanitarnim akcijama. 
JeziciPokojni Kobi Brajant bio je pravi poliglota. Voleo je i učio strane jezike, želevši tako da upozna i nove kulture.
Govorio je tečno engleski (rođen u Filadelfiji, SAD), italijanski (osam godina živeo ”na čizmi”) i španski jezik.

Uz to, znao je dobar broj reči i fraza iz srpskog i francuskog. Upravo na ta dva jezika je, kako je jednom prilikom izjavio, najviše voleo da opsuje na terenu.
Glavni učitelj srpskog bio mu je Vladimir Radmanović, njegov saigrač u Lejkersima u periodu od 2006. do 2009. godine.
Marko LjUBOMIROVIĆ (LjubomirovicM)

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.