Reprezentacija Jugoslavije rasadnik trenera i predsednika

Izvor: Politika, 05.Avg.2011, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reprezentacija Jugoslavije rasadnik trenera i predsednika

Iz poslednje košarkaške generacije „plavih”, sa „Evra 1991”, danas su na klupi sva četvorica od pet bekova: Sretenović, Perasović, Đorđević i Zdovc

Danas u Ljubljani počinje „Adeko eks ju” košarkaški turnir na kome će se prvi put posle raspada Jugoslavije okupiti selekcije svih šest nekadašnjih republika. Svih šest – Srbija, Hrvatska, Slovenija, BiH, Crna Gora i Makedonija – učestvovaće na Evropskom šampionatu u Litvaniji (31. avgust – >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 18. septembar) što se prvi put događa (dok su Srbija i Crna Gora bili zajedno, dva puta je bilo po pet „eks ju” selekcija).

Mnoga poznata imena jugoslovenske košarke najavila su dolazak u Ljubljanu, među njima i neki iz tima koji je odigrao poslednji meč pod trobojkom SFRJ. Bilo je to u finalu „Evrobasketa 1991” u Rimu, kada je s lakoćom pobeđena Italija (88:73), a taj neprikosnoveni sastav bio bi još jači da tog leta nije izostao Dražen Petrović.

„Lako mi je da vodim reprezentaciju jer u ekipi imam nekoliko trenera na parketu”, isticao je tih godina zadovoljno selektor Dušan Ivković koji danas na srpskoj klupi nema tako slatke muke. I zaista, gotovo čitava bekovska linija iz tog sastava opredelila se za trenerski posao, a maltene svi su ostali u sportu.

Danas su treneri Zoran Sretenović (Polfarma-Pakmet, Poljska), Aleksandar Đorđević (Beneton, Italija), Jurij Zdovc (Spartak, Petrograd) i Velimir Perasović (do proletos u Efesu). U košarci je ostao i centar Zoran Savić, osnivač i predsednik košarkaške agencije „Inviktus sports grup” iz Barselone, a pored njega danas su u ulozi predsednika i Vlade Divac (Olimpijski komitet Srbije), Predrag Danilović (KK Partizan) dok je to punih osam godina bio i Dino Rađa (KK Split) u klubu koji je na zalasku Jugoslavije bio trostruki evropski šampion a danas jedva krpi kraj s krajem.

Zoran Jovanović je generalni sekretar Sportskog saveza Beograda, Žarko Paspalj potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Arijan Komazec pomaže mlađim kategorijama svog Zadra koji mu duže od deset godina duguje novac, dok je Toni Kukoč, o kome se ovih dana u hrvatskoj više piše zbog seks-skandala nego kao šampionu Hrvatske u golfu, ima i malu ulogu u hrvatskoj košarkaškoj reprezentaciji. Selektor Josip Vranković već drugo leto poziva svog prijatelja Kukoča na pripreme jer smatra da igrači mogu mnogo da nauče od njega.

Rekosmo već, Dušan Ivković je i posle 20 godina u istoj, selektorskoj ulozi. Samo na klupi Srbije.

A. M.

-----------------------------------------------------------

„ADEKO EKS JU” TROFEJ

Počinje borba za „prvaka Jugoslavije”

Danas

Makedonija – BiH     18 č

Hrvatska – Crna Gora           21 č

Sutra

Srbija – Makedonija            18 č

Slovenija – Crna Gora         21 č

Prekosutra

BiH – Srbija 18 č

Slovenija – Hrvatska           21 č

Utorak

Za peto mesto 15 č

Za treće mesto            18 č

Za prvo mesto            21 č

objavljeno: 06.08.2011
Pogledaj vesti o: Litvanija

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Srbija odskočna daska za eks JU igrače

Izvor: Sportski Žurnal, 06.Avg.2011, 22:05

U Ljubljani je počeo „Adeko kupu eks JU“, turnir koji će poslužiti učesnicimi kao provera pred predstojeće EP u Litvaniji. Prosto je neverovatno do koje brojke se dođe kada krene nabrajanje koliko u šest reprezentacija na turniru ima igrača koji su nosili dres nekog kluba iz Srbije, pogotovo...

Nastavak na Sportski Žurnal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.