Pohvale srpskom filmu u Ljubljani

Izvor: Politika, 22.Sep.2013, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pohvale srpskom filmu u Ljubljani

Dokumentarni film „Bili smo prvaci sveta” ispraćen aplauzima na svetskoj premijeri. – Predsednik Fibe Ivan Menini: „Kapitalno delo za svetsku košarku

Ljubljana – Naš dokumentarni film „Bili smo prvaci sveta”, reditelja Ivice Vidanovića, ispraćen je dugim aplauzom na svetskoj premijeri u Ljubljani, poslednjeg dana Evropskog šampionata u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << košarci. Simbolično, na mestu prvog velikog uspeha jugoslovenske košarke – kada je naša reprezentacija osvojila zlato 1970. godine – prikazan je film posvećen tome.

Mnogi su u Gradskom muzeju Ljubljane, gde je film prikazan, vrlo emotivno doživeli povratak u vreme kada su bosonogi momci na zemljanim terenima sklapali zlatni mozaik velike jugoslovenske košarke. Film je, bez sumnje, najviše „pogodio” Bogdana Tanjevića, nekadašnjeg selektora SFRJ, koji za sebe kaže da je „nepopravljivi Jugosloven”:

–Ovo je fenomenalno. Plakao sam od prvog do poslednjeg minuta. A čak sam na kraju dobio i zlatnu medalju.

Autor projekta „Bili smo prvaci sveta” Zvonimir Šimunec sa producentskom kućom „Intermedija netvork” pripremio je i replike zlatnih medalja iz 1970. godine (Jugoslavija je tada prvi put postala svetski šampion) koje su reditelj Ivica Vidanović i scenarista Aleksandar Miletić uručili nekima od junaka filma.

–Bila je čast raditi na ovakvom filmu, sa ovakvim legendama. Ovo je svojevrsni rimejk jednog grandioznog košarkaškog dela – kazao je Zvonimir Šimunec.

U sali su, pored ostalih, bili i neki od junaka filma i tog košarkaškog podviga – Borislav Stanković, Boris Kristančič, Ivo Daneu i Aljoša Žorga. Uz njih, i nekoliko funkcionera Svetske košarkaške federacije (FIBA), na čelu sa predsednikom Ivanom Meninijem, koji nije krio oduševljenje:

–Ovo je kapitalno delo za svetsku košarku. Kopija ovog filma trebalo bi da se dostavi u Fibinu Kuću slavnih u Ženevi. Inače, smatram da su od velikog značaja svi projekti koji čuvaju od zaborava velike trenutke, a film „Bili smo prvaci sveta” je nesvakidašnji spomenik jednom prelepom dobu ne samo jugoslovenske, već i svetske košarke.

U sat i po filma smešteno je bezmalo tri decenije, od ratnih dana 1942. godine, kada su se osnivači jugoslovenske škole košarke upoznali na Tašmajdanu, do Svetskog šampionata u Ljubljani 1970, kada je kapiten te naše reprezentacije Ivo Daneu zajedno sa saigračima predao zlatnu medalju predsedniku Titu. Ta medalja je bila mladalački san četvorice beogradskih gimnazijalaca – Nebojše Popovića, Bore Stankovića, Radomira Šapera i Aleksandra Nikolića – a osvojili su je mnogo godina kasnije selektor Ranko Žeravica i igrači Rato Tvrdić, Ljubodrag Simonović, Vinko Jelovac, Trajko Rajković, Aljoša Žorga, Dragan Kapičić, Ivo Daneu, Krešimir Ćosić, Damir Šolman, Nikola Plećaš, Dragutin Čermak i Petar Skansi.

Pre filma svi gledaoci su posetili izložbu „Bili smo prvaci sveta” u Gradskoj kući, u kojoj je domaćin bio gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković. Izložba ima istu hronološku liniju kao i film, a uskoro će ih videti i publika u Srbiji. Ujedno je predstavljena i knjiga Aleksandra Miletića „Džez basket”, koja je osnova za projekat „Bili smo prvaci sveta”, a koju je nedavno izdala „Laguna”.

Na premijeri je bilo novinara iz gotovo svih nekadašnjih jugoslovenskih republika, ali i iz svih krajeva Evrope, i svi su izneli samo reči hvale o filmu. Sve ih je najviše zanimalo kada će biti gotov istoimeni igrani film, ali predstavnici „Intermedije netvork” nisu mogli da kažu trenutno ništa više od: „Uskoro!”

R. S.

objavljeno: 23.09.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.