Izraelska vojska srušila kuće palestinskih napadača

Izvor: RTS, 15.Nov.2015, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izraelska vojska srušila kuće palestinskih napadača

Izraelska vojska srušila je na Zapadnoj obali kuće četiri Palestinca, koji su izveli smrtonosne napade na Izraelce.
Vojska je srušila te kuće nakon što je vrhovni sud odbacio žalbe na takav potez.

Rečeno je da su tri kuće u Nablusu pripadale napadačima koji su ubili izraelski bračni par pred očima njihove maloletne dece na Zapadnoj obali 1. oktobra, a četrvta kuća kraj Ramale pripadala >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je čoveku koji je ubio Izraelca na putu kući sa košarkaške utakmice.
Izrael je obnovio taktitu rušenja kuća, za koju kaže da je legalno i efektivno sredstvo da se Palestinci odvrate od nastavka napada. Protivnici takve mere upozoravaju da je ona kolektivno kaznjavanje.
"Čak i ako sruše, mi ne marimo. Mi smo ponosni na ono što su oni uradili", rekao je Mahmud Kusa, brat jednog palestinskog napadača.
U poslednja dva meseca Palestinci su ubili 14 Izraelaca, uglavnom u napadima nožem.
U isto vreme poginuo je 81 Palestinac od izraelske vatre, uključujući 51 za koje Izrael tvrdi da su napadači. Ostali su ubijeni u sukobima s izraelskim snagama.
U petak je jedan naoružani Palestinac ubio oca i sina na Zapadnoj obali, dok su u sukobima s izraelskim snagama na istoj teritoriji ubijena dva Palestinca.
Islamistički Hamas koji vlada Pojasom Gaze je pohvalio napad na oca i sina ali nije preuzeo odgovornost. Od sredine septembra većina palestinskih napada su bili ubodi nožem, a izraelski vojnci i civili napadani su nasumice.
Najnoviji talas nasilja započeo je neredima na najosetljivijem svetom mestu u Jerusalimu i brzo se proširio na ostale delove Izraela, Zapadnu obalu i granicu Pojasa Gaze.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.