Godina previranja i nade u bolje sutra

Izvor: RTS, 03.Jan.2015, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godina previranja i nade u bolje sutra

Klupska košarka u Srbiji u prethodnoj godini skoro da je dotakla dno. Ipak, izdizanje Crvene zvezde u novoj sezoni i Partizanova nastojanja da se vrati na staze slave bude nadu da nas u 2015. godini čekaju bolji dani... Читај ми!

Košarka 1 Blažič: Emocije ostavljam po strani

2 Vujošević: Tepićev izostanak je veliki deficit

3 Kalinićevo kucanje među Top 10 poteza

4 Novi trijumf Golden stejta

5 Godina previranja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i nade u bolje sutra

Za razliku od reprezentativne košarke, koja je u 2014. godini izgledala kao bajka, klupsku su pratili skandali, porazi, gašenja klubova, prepucavanja iz tabora dva najveća srpska kluba...

Godinu je "izvukla" Crvena zvezda, koja je u tekućoj sezoni oduševila košarkaški svet, i to ne samo u Srbiji. Crveno-beli su vezali 15 pobeda na početku regionalnog takmičenja, a prvi put u istoriji plasirali su se u Top 16 fazu Evrolige.

Bez obzira na to, godina za nama bila je više nego neuspešna. "Peckanja" na relaciji Partizan – Crvena zvezda prerasla su u otvorene sukobe čelnika dva tima, a kulminacija je bila finale plej-ofa nacionalnog šampionata, gde je košarka bila u totalno drugom planu.

Gledali smo tuče između igrača, košarku "pet na tri", utakmice su igrane pred praznim tribinama zbog kazni, a na kraju su navijači crveno-belih "oteli" i uništili trofej namenjen najboljoj ekipi u Srbiji, što je i ove godine, 13. put zaredom, postao Partizan.

I u regionalnom takmičenju Srbija je doživela veliki udarac. Na fajnal-foru Jadranske lige, Cibona i Cedevita su usred Beograda bili bolji od Crvene zvezde i Partizana.

Crvena zvezda je, ipak, dobila priliku da se takmiči u eliti, pošto su zagrebački "vukovi" zbog finansijskih problema odustali od učešća u Evroligi.

Ukazanu priliku crveno-beli su iskoristili na najbolji mogući način, pa će Beogradska arena biti domaćin još sedam velikih evropskih utakmica, a gosti će biti Real, Barselona, Panatinaikos, Makabi...

Sa druge strane, Partizan je imao više nego turbulentnu sezonu. Crno-beli su godinu počeli sa kadrovskim problemima, ali su uspeli da u top 16 fazi Evrolige "uzmu skalp" velikanima evropske košarke, moskovskom CSKA, ali i Makabiju, koji je kasnije postao šampion Evrope.

U novu sezonu crno-beli su ušli sa velikim finansijskim problemima, pa je Duško Vujošević ostao bez gotovo pola ekipe, uključujući najboljeg košarkaša Bogdana Bogdanovića.

Znatno oslabljena ekipa crno-belih vrlo lako je eliminisana iz Evrokupa, zabeleživši poraze od ekipa sa daleko slabijim rejtingom od onog koji ima šampion Srbije.

Ipak, dolaskom Mačvana i Pavlovića, odnosno povratkom posle povrede kapitena Milosavljevića, Partizan izgleda mnogo konkurentnije, pa borba za plasman među četiri najbolje ekipe u regionu deluje kao dostižan zadatak.

Za to vreme, Crvena zvezda je stasala u ozbiljan evroligaški klub. Prvi put u istoriji, jedan srpski klub zabeležio je pozitivan skor u prvoj fazi Evrolige, što velikoj armiji navijača crveno-belih daje za pravo da se nadaju da njihovi miljenici i u top 16 fazi Evrolige mogu do značajnijih rezultata, što da ne - i plasmana u četvrtfinale elitnog takmičenja.

Boban Marjanović statistički je najbolji košarkaš Evrolige, a osim proverenog asa Markusa Vilijamsa, crveno-beli se oslanjaju na mlade srpske košarkeše poput Luke Mitrovića, Nikole Kalinića ili Nemanje Dangubića.

Dejan Radonjić je prethodnih sezzona bio na velikom udaru košarkaške javnosti, naročito onog dela kojem je crveno-belo u srcu, ali je i on stasao zajedno sa klubom i gotovo perfektno predvodi Zvezdu na mečevima u regionu i Evropi.

Srpska klupska košarka izgubila je još jedan klub. Posle Hemofarma, koji je godinama bio u vrhu srpske košarke, rasformirao se i Radnički iz Kragujevca, zbog nagomilanih finansijskih problema. Iz nesreće kragujevačkog tima profitirao je Metalac iz Valjeva, koji u Jadranskoj ligi na veoma dobar način predstavlja srpsku košarku.

Mega Vizura promenila je ime u Mega Leks ali je, kao i u prethodnim godinama, ostala stožer mladih srpskih košarkaša, koji plene angažovanošću u mečevima sa mnogo starijim i iskusnijim, ali ne i kvalitetnijim timovima.

Uspeh reprezentacije Srbije na Svetskom prvenstvu u Španiji mogao bi da bude zamajac za srpske klubove, ali dok na srpkom košarkaškom nebu bude gorela samo jedna zvezda, budućnost klupske košarke nije nimalo svetla.
Pogledaj vesti o: Košarka,   Nova godina,   Crvena Zvezda

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.