Država najviše voli fudbalere

Izvor: Press, 25.Jun.2010, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država najviše voli fudbalere

Dok država obilato pomaže Fudbalski savez, trofejni sportovi grcaju u velikim finansijskim problemima i nemaju novca ni za najosnovnije potrebe. Dok je košarka u problemima, država ulaže u Kuću fudbala Neuspeh fudbalske reprezentacije Srbije na Mundijalu u Južnoj Africi ponovo je aktuelizovao pitanje da li država i dalje treba da ulaže novac u >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << fudbal dok se ostali znatno uspešniji sportovi dave u finansijskim problemima. O disproporciji ulaganja u fudbal s jedne i ostalih sportova s druge strane najbolje govori podatak da je celokupna suma koju država godišnje odvaja za rukomet tek sedmina novca izdvojenog iz budžeta za gradnju Kuće fudbala u Staroj Pazovi!
Da gasimo košarku?
Predstavnici drugih sportskih saveza, uz napomenu da ne žele da komentarišu rezultate fudbalera, kažu da su skoro svi sportovi potpuno neopravdano u debeloj senci fudbala.
Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Dragan Kapičić ističe da je veoma nezadovoljan odnosom države prema košarci.
- Srpska košarka je u ovom trenutku bukvalno na ivici egzistencije. Košarka je apsolutno marginalizovana, iako je naš nacionalni sport broj jedan. Pogledajte samo uspehe naših selekcija, od kadetske pa nadalje. Imamo konkretne rezultate i konkretne uspehe, a borimo se da preživimo. Jednostavno, društvo to ne prepoznaje - ogorčen je Kapičić.
Predsednik KSS kaže da ne traži nikakve privilegije, već samo da se košarkašima u Srbiji obezbede elementarni uslovi za rad.
- Ne znam više ni kome da se obratim. Evo, otvoreno pitam: hoćete li ili nećete da imamo košarku u Srbiji? Ako nećete, možemo godinu dana da pauziramo! - poručuje Kapičić. Prema njegovim rečima, KSS od Ministarstva sporta dobija 40 odsto novca manje nego što je potrebno.
Malo bolje za rukomet
Generalni sekretar Rukometnog saveza Srbije Božidar Đurković kaže da je stanje u tom sportu bolje nego ranijih godina, kad je reč o pomoći države, ali napominje da postojeća finansijska sredstva nisu dovoljna.
- Svih naših pet selekcija se plasiralo na svetska takmičenja, a novac koji smo dobili od Ministarstva sporta iskoristićemo za tu namenu. To, naravno, nije dovoljno da se sprovede sve kako je zamišljeno. Pokušavamo da prikupimo novac od sponzora, što nije lako, jer je kriza svuda velika... Imaćemo problema, jer su zahtevi sve veći, a druge zemlje ulažu neuporedivo više novca u rukomet nego mi - smatra Đurković.
On podseća da je fudbal veliki biznis u kome se vrti i zarađuje veliki novac, pa bi država morala više pažnje da obrati na dvoranske sportove, sa kojima to nije slučaj.
- Samim odlaskom na Svetsko prvenstvo Fudbalski savez Srbije je inkasirao sedam, osam miliona evra. To kad nas nije slučaj. Za razliku od fudbala, dvoranski sportovi ne dobijaju ništa odlaskom na svetsko prvenstvo - kaže Đurković.   

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.