Đorđević: Hrvatski silazak sa postolja nema opravdanja

Izvor: RTS, 23.Sep.2017, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đorđević: Hrvatski silazak sa postolja nema opravdanja

Selektor košarkaša Srbije Aleksandar Đorđević, sada u ulozi trenera Bajerna, učestvuje na pripremama za početak sezone na turniru u Zadru. Bila je to prilika da hrvatski mediji dobiju njegove odgovore na brojna pitanja, koja su se odnosila na događaje na proteklom šampionatu Evrope, osvrta na istoriju košarke i njegovim ličnim doprinosima, čuvenom silasku reprezentacije Hrvatske sa postolja do sećanja na Dražena Petrovića. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Aleksandar Đorđević je kao igrač i kao selektor reprezentacije osvajao čitav niz medalja kome je pre samo pet dana pridodao i srebro Evropskog prvenstva, što je bio i osnov interesovanja hrvatskih medija, u ovom slučaju predstavnika portala "Indeks".

"Nismo imali sreće sa povredama, ali nije dolazilo u obzir da to stavimo kao izgovor pred naciju i igrače koji putuju na Evrobasket. Ja sam tako odlučio, rekavši da je sastav promenjen, ali ambicije ostaju iste", naveo je Đorđević.
Istakao je da se potrudio da prenese svoju veliku veru u igrače, a iz njih i na teren.
"Imamo ludi takmičarski karakter, snagu grupe koja veruje i živi zajedno, koja se druži i izvan terena, na šta sam jako ponosan", objasnio je Đorđević "tajnu" uspeha srpskog nacionalnog tima, koju hrvatska košarka, iako i sama puna talentovanih igrača, nikako ne uspeva da dostigne.
Dodao je da su napravili puno u četiri godine, doveli ljudske odnose u reprezentaciji do višeg nivoa, kao i da se nada da će ta atmosfera dugo trajati u srpskoj košarci.
"Puno mi znači njihov odnos i pristup, ponosan sam na njih, ponosan sam na ovo što smo napravili. Ovo je proizvod vrhunskog rada i odnosa, pre svega igračkog odnosa prema obavezama i planu koji smo stavili na papir", dodao je Đorđević.
"Slovenci nisu iznenađenje" 
Aleksandar Đorđević je posebno istakao kvalitet slovenačke selekcije i čestitao im na sjajnoj igri na šampionatu.
"Zasluženo, svaka čast. Jedanaest Slovenaca i jedan Amerikanac su osvojili medalju. Sve čestitke Igoru Kokoškovu, on je jako zaslužan za slovenačko zlato. Smeta mi kada kažu da je Slovenija iznenadila. Nisu iznenađenje, ni blizu, a kamoli najveći šok u istoriji Evrobasketa. Ko prati košarku, zna da imaju dobre rezultate iza sebe".
Iako je u finišu finala burno reagovao zbog pojedinih odluka sudija, sporne situacije i suđenje Đorđević nije želeo da komentariše.
"Ma, nebitno je. Nisu bili na nivou duela i košarke koja se igra na Evrobasketu, mnogi su došli iz zemalja gde nema ovakvih turnira i igrača. Čestitam Slovencima, zasluženo su prvaci", istakao je Đorđević.
On se, navođen pitanjima hrvatske štampe, osvrnuo i na bogatu igračku karijeru, druženje sa saigračima, a kasnije suparnicima iz hrvatske reprezentacije.
Ni ovoga puta nije moglo bez priče o čuvenoj 1995. godini, kada je reprezentacija Hrvatske sišla sa postolja (osvojili su bronzu) jer je ceremonija proticala u znaku i simbolima pobednika, izabranog tima Jugoslavije.
"Pritisak državnih vrhova na sportiste bio je veliki, i ne samo tada. Sećam se kako su Zdovca uklonili iz reprezentacije Jugoslavije iz polufinala u Rimu. Bio sam tamo, svi smo zajedno plakali. Tako je bilo", naglasio je Đorđević.
"Sportisti su se uvek koristili u razne nacionalističke svrhe i interese. Neki pametniji su se isključili, neki su to radili iz uverenja, što je sasvim legitimno. Silazak sa postolja? Ne mogu da kažem da je to bio ružan čin, ali je svakako bio neprimeren za jedno tako veliko takmičenje. Nema opravdanja", rekao je Đorđević, a potom nastavio:
"Mi to danas prihvatamo kao deo ludog vremena, ali to je bio nepotreban potez. Iste godine igrali smo kvalifikacije za Evrobasket u Sofiji, a reprezentacija BiH nije htela da igra protiv nas iz političkih razloga. Sportisti su često žrtve jer se nađu u tim situacijama koje ih obeleže ili ostanu ucrtane u njihove biografije".
"Dražen mi je rekao da nikada neću igrati za reprezentaciju"  
U medijima se često ističe poređenje Luke Dončića sa Draženom Petrovićem, ali je Đorđević istakao da se oni ne mogu uporediti.
"Niko se ne može meriti sa Draženom, on je bio najbolji. Dončić je čudo, ali svoj je igrač i neka ide svojim putem. Sazreva brzinom svetlosti, Real mu u tome pomaže i biće jedan od najboljih", smatra Đorđević.
Postoji anegdota (ako se kao takva može podvesti) da je Dražen Petrović posle utakmice Cibone i Partizana rekao Đorđeviću da više nikada nećete igrati za Jugoslaviju. Đorđević je to potvrdio.
"Da, rekao mi je da nikad neću igrati za Jugoslaviju, Duda Ivković me zaista nije vodio na turnir, ali danas razumem. Trebalo je povesti još nekoga ko je jak u odbrani, a Dražen je uvek mogao da postigne 40 poena. To su bila sportska rivalstva i bila su vredna. Nisam hteo da igram sa Draženom nego protiv njega, tako je bilo i sa Rađom ili Kukočem".
O košarkaškim problemima komšija i receptu za njihovo rešenje, nije hteo mnogo da priča.
"Ne bih se bavio Hrvatskom. Mi imamo našu zemlju... Radimo onako kako mislimo da je dobro, a ključna reč je 'zajedništvo'", poručio je Đorđević u opširnom intervjuu za portal Indeks.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.