Blat: Svi znaju koliko volim srpsku košarku

Izvor: B92, 07.Sep.2023, 13:10

Blat: Svi znaju koliko volim srpsku košarku

Košarkaši trener Dejvid Blat razgovarao je sa srpskim medijma u Manili.

On je pričao o reprezentaciji Srbije, ali i o svom angažamnu u timu Kanade, koja će orlovima biti rival u polufinalu u petak od 10.45 sati.

"Radim kao savetnik poslednje tri godine u timu Kanade, kako za vreme prozora, tako i za vreme turnira... Vrlo blisko sarađujem sa generalnim menadžerom Saveza, kao i sa stručnim štabom i igračima, vole šta mogu da čuju iz mog bogatog iskustva. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vodio sam Rusiju godinama kao što znate... Srećan sam i ponosan što je naš program doneo uspeh reprezentaciji Kanade, ne samo sada, verujem i narednih godina. Imamo fantastične, mlade igrače, kao i selektora Fernandeza, za koga mogu lično da kažem da radi sjajan posao. Verujem da ćemo ga viditi uskoro i kao glavnog trenera u NBA".

Selektor Srbije Svetislav Pešić je rekao da se Kanada mnogo bolje prilagodila FIBA košarci nego SAD.

"Neki deo igrača ima evropsko iskustvo i verovatno je rekao istinu. Ali hoćemo da i dalje napredujemo, jer mnogo igrača nije iskusilo FIBA košarku. Verujem da će drugačiji tip košarke nam pomoći za mnoge godine pred nama, NBA je poseban, prelep svet, sa neverovatnim igračima i trenerima, ali je košarka mnogo, mnogo drugačija u ostalim delovima sveta. I kada to prihvatite, da su NBA i FIBA dva sveta, uvidećete posebne kvalitete i jednog i drugog. Možda nisam baš najobjektivniji, jer sam 30 godina radio u evropskoj košarci, samo nekoliko u NBA, lako je pretpostaviti koja košarka ima mesto u mom srcu".

Nije štedeo reči hvale na račun selektora Đordija Fernandeza.

"Imamo mnogo sreće što nam je on selektor, ima iskustvo o pravilima, načinu i različitim stilovima evropske košarke, ali istovremenoo i ogromno iskustvo iz NBA. I taj miks je ono što smo dobili sa njim i funkcioniše fantastično. Pokazao je svetu svoje kvalitete i tek očekujem sjajne stvari od njega u budućnosti.

Uptak je kako je video Srbiju na Mundobasketu.

"Svi koji me znaju, znaju da sam veliki fan srpske košarke, i uvek sam bio. Uvek ste imali fenomenalne trenere i fantastične igrače koji su bili svuda po svetu. Što sam stariji, na različitim nivoima, ne samo Srbija, već ceo region, imaju zaista neverovatnu košarkašku istoriju. Zemlje kao što je Srbija nastavljaju opet s uspesima.

Pohvalio se i da zna nekoliko srpskih reči...

"Znam ih nekoliko, kao što je - dobro sam, ili - pardon, ali ne bih sada pričao šta još znam na srpskom", uz osmeh je završio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Košarka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.