Vučić narednih dana o odgovorima na primedbe Jia

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Okt.2017, 10:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić narednih dana o odgovorima na primedbe Jia

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić narednih dana će saopštiti sadržaj odgovora na primedbe koje je izneo zamenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Hojta Brajana Jia, saopšteno je danas posle sastanka Vučića i Jia.

Razgovor je bio veoma otvoren. Američki zvaničnik pohvalio je ekonomske reforme i fiskalnu konsolidaciju, koje je sprovela Vlada Aleksandra Vučića, a koje nastavlja Vlada Ane Brnabić i iskazao optimizam za dalji napredak u regionu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u narednom periodu, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Ji je izrazio zabrinutost zbog percepcije da je Srbija jednom nogom na putu ka Evropskoj uniji, a drugom ka savezu sa Rusijom. On je izrazio i zabrinutost zbog ruskog uticaja u regionu.

Američki diplomata pohvalio je napredak Srbije ka ispunjenju svog strateškog cilja - članstva u Evropskoj uniji, i naglasio da bi dalji napredak u oblasti vladavine prava i slobode medija, kao i normalizacija odnosa sa Kosovom, bili odlučujući na putu Srbije ka članstvu u EU.

Dvojica sagovornika su razgovarali o važnosti nastavka dijaloga, kako je Ji rekao, Srbije i Kosova.

Ji je istakao i važnost unutrašnjeg dijaloga.

Dvojica sagovornika razgovarali su i o značaju slobode izražavanja, kao i odgovornosti za objektivno izveštavanje, zasnovano na činjenicama. Američki zvaničnik je, takođe, istakao važnost postojanja opozicije u demokratskom društvu.

Ji se zauzeo za rešavanje slučaja ubistva braće Bitići 1999. godine i slučaja paljenja ambasade SAD u Beogradu 2008. godine.

Predsednik Vučić je pažljivo saslušao američkog predstavnika i na veoma direktan način odgovorio na njegove primedbe.

Sadržaj odgovora predsednik Vučić saopštiće narednih dana, navedeno je u saopštenju.

Brnabić: Otvaranje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu će dovesti do postizanja konsenzusa i saglasnosti u rešavanju pitanja od nacionalnog interesa

Srbija mora da ostane čvrsto opredeljena u sprovođenju reformi, kako bi u skorijoj budućnosti postala članica Evropske unije, saglasili su se danas premijerka Ana Brnabić i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Brajan Hojt Ji, a američki zvaničnik je istakao da su SAD spremne da pomognu.

Sjedinjene Američke Države spremne da pruže svaku vrstu pomoći, kako bi Srbija u što skorijoj budućnosti postala članica Evropske unije, rekao je Ji, saopšteno iz Vlade Srbije.

Brnabić i Ji zaključili su u današnjem razgovoru da postoji dosta prostora za unapređenje ukupnih bilateralnih odnosa između dve države.

Takođe, potrebna je snažna volja i istrajnost svih činilaca vlasti i društva, kako bi se učinio značajniji napredak u pitanjima vladavine prava, slobode medija, borbe protiv kriminala i korupcije i obezbedili bolji uslovi za život svih građana Srbije, istaknuto je na sastanku.

Premijerka Brnabić izjavila je da je najvažniji cilj očuvanje mira i stabilnosti u regionu, bez kojeg nema ni ekonomskog napretka, ni evropske budućnosti za region.

Ona je istakla da je Srbija i dalje posvećena otvorenom dijalogu sa Prištinom

Izrazila je uverenje da će otvaranje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu dovesti do postizanja konsenzusa i saglasnosti u rešavanju pitanja od nacionalnog interesa za Srbiju.

Mihajlovićeva sa Jiem o reformi građevinskih dozvola

On je  je Zorani Mihajlović preneo čestitke na uspešnoj reformi građevinskih dozvola, koja je, istakao je bila od presudne važnosti za napredovanje Srbije na Duing biznis listi Svetske banke.

Monogram u zlatovezu na dar

Potpredsednica Vlade poklonila je  Jiu monogram u zlatovezu, ručni rad koji prezentuje srpsku kulturnu baštinu i koje su izradile žene sa sela, u okviru zajedničke inicijative Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, NALED-a i Etno-mreže „Uposlimo 1. 000 žena u ruralnim područjima".

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD zahvalio je na poklonu i rekao da će ga staviti na zid svoje kancelarije.

"Primetno je da su uslovi poslovanja dramatično unapređeni", rekao je Ji, istakavši da je tome doprinela i dobra saradnja ambasade SAD i USAID-a sa Vladom Srbije i Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Glavne teme razgovora bile su, kako je saopšteno, nastavak reformi u oblasti građevinskih dozvola, unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji, kao i infrastrukturni projekti koji će povezati Srbiju sa regionom.

Mihajlovićeva je podsetila da pre tri godine mnogi nisu verovali da je moguće da se u Srbiji građevinske dozvole izdaju u potpunosti elektronski, a da sada bilo koji investitor do dozvole dolazi "jednim klikom".

"Sledeća reforma na kojoj radimo je reforma katastra, koja je jednako važna kao i reforma građevinskih dozvola", rekla je Mihajlovićeva na sastanku kojem je prisustvovao i ambasador SAD, Kajl Skot.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD takođe se interesovao za prioritete u oblasti transporta, koji će bolje povezati Srbiju sa regionom.

"Prioriteti Srbije su izgradnja "autoputa mira" od Niša preko Merdara do Prištine, završetak Koridora 10, ali i povezivanje auto-putevima sa Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom što otvara nove mogućnosti za ekonomiju čitavog regiona i bolji život građana. Prioritet nam je i izgradnja brze pruge od Beograda do Budimpešte gde su već počeli radovi na jednoj deonici", rekla je Mihajlovićeva i dodala da Vlada uz to radi i na uklanjanju svih barijera kako roba i putnici ne bi čekali na granicama.

Potpredsednica Vlade rekla je da je već dogovoreno finansiranje izgradnje prve deonice "auto-puta mira" Niš - Merdare - Priština - Tirana - Drač, od Niša do Pločnika, gde će radovi početi iduće godine, kao i da očekuje da u 2018. bude potpisan ugovor za Moravski koridor, odnosno auto-put Pojate - Preljina.

Ona je pozvala i američke građevinske kompanije da učestvuju u infrastrukturnim projektima u Srbiji.

Ji: Ne može se sedeti na dve stolice istovremeno

Ji je juče u Beogradu poručio da se ne može sedeti na dve stolice istovremeno, navodeći da zemlja kao što je Srbija, koja želi da postane član EU, mora da pošalje vrlo jasno poruku, a ne da balansira između dve strane.

On je, takođe, rekao da SAD "ne razumeju zašto bi osoblje ruskog humanitarnog centra trebalo da dobije diplomatski identitet".

Na to je oštro reagovao ministar odbrane Aleksandar Vulin, rekavši da je to svakako do sada najteži javni i vrlo nediplomatski pritisak na našu zemlju i na naše pravo da samostalno odlučujemo.

Vulin je naveo da ne zna kakav će biti stav državnog vrha na taj istup, ali da on lično smatra da to nije izjava prijatelja, niti čoveka koji poštuje Srbiju, našu politiku i pravo da odlučujemo.

Miščević: Izjava Hojta Jia pogrešno protumačena

Šefica Pregovaračkog tima Srbije za članstvo u EU Tanja Mišcević smatra da je izjava Jia protumačena drugačije i izvučena iz konteksta.

"Gospodin Hojt Ji je rekao da je njemu potpuno jasno koje je opredeljenje Srbije i da je to članstvo Srbije u EU, a da su SAD partner na tom putu", rekla je danas novinarima Miščević na marginama konferencije "Promene Ustava na putu do Evropske unije".


Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.