Tanasković: Očekujemo žestoku raspravu u Unesku

Izvor: Akter, 12.Okt.2015, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tanasković: Očekujemo žestoku raspravu u Unesku

Srbija će posle odluke Izvršnog saveta Uneska da na dnevni red uvrsti predlog za prijem Kosova u članstvo pokušati da ubedi što veći broj država da je to neprihvatljivo iz pravnih, proceduralnih, političkih, kulturnih i moralnih razloga, izjavio je danas ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković

Tanasković je za agenciju Beta, posle današnje odluke Izvršnog saveta, rekao da očekuje "veoma žustru raspravu" o tom pitanju na glasanju koje bi trebalo da bude 21. oktobra.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << />
Odluka na Izvršnom savetu Uneska se donosi većinom glasova, a ako predlog bude prihvaćen, konačnu odluku o prijemu Kosova u članstvo doneće Generalna konferencija koja zaseda od 3. do 18. novembra. Za odluku na Generalnoj konferenciji je potrebna dvotrećinska većina od 195 zemalja članica.

"Može se dakle 21. oktobra očekivati veoma žustra rasprava o ovom pitanju i mi se naravno za tu raspravu, zajedno s državama koje imaju isto glediše kao Srbija, pripremamo", rekao je Tanasković.

Tanasković je rekao da su predstavnici Argentine, Brazila, Kine, Kube, Rusije i Španije izrazili "veliko nezadovoljstvo" što je glasanje o Kosovu uvršteno u dnevni red i dodao da će Srbija "dodatnom argumentacijom", uz pomoć tih i drugih država, nastojati da ubedi što veći broj članica u neispravnost glasanja za prijem Kosova.

"To nisu naredni koraci, to je nešto što u kontinuitetu radimo, a to je ubeđivanje što većeg broja država članica Izvršnog saveta da je iz legalnih, odnosno iz pravnih, proceduralnih, političkih, kulturnih i moralnih razloga apsolutno neprihvatljivo da jedan entitet kao što je Kosovo postane član Uneska", rekao je Tanasković.

Ambasador Srbije pri Unesku je istako da je dnevni red danas usvojen bez glasanja, ali ne i konsenzusom pošto je "nekoliko izuzetno uticajnih i značajnih država" u Izvršnom savetu iskazalo nezadovoljstvo činjenicom da je ta tačka uopšte mogla biti predložena za dnevni red.

Posle usvajanja dnevng reda "javili su se predstavnici Rusije, Kube, Kine, Argentine, Španije, Brazila koji su izrazili veliko nezadovljstvo činjenicom da ovakav tačka može uopšte može biti uvrštena u dnevni red suprotno međunarodno pravnom okviru postavljenom rezolucijom 1244 UN i da zadržavaju pravo da o tome govore na plenarnoj sednici 21. oktobra", rekao je Tanasković.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.