Tadić čestitao građanima odluku EU

Izvor: Vesti-online.com, 25.Okt.2010, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić čestitao građanima odluku EU

Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je danas građanima odluku Saveta za opšte poslove Evropske unije o prosleđivanju Evropskoj komisiji aplikacije Srbije za članstvo u EU i istakao da je to veliki korak u evropskim integracijama zemlje. Odluku EU pozdravili su političari iz vladajućih stranaka i predstavnici institucija EU, dok je srpska >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << opozicija ocenila da je reč o "običnom birokratskom potezu".

Tadić je podsetio da je Srbija godinama bila blokirana i usporena na evropskom putu i napomenuo da je 2008. godine taj proces deblokiran, posle čega je ostvaren veliki napredak u evropskim integracijama.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izrazio je u Luksemburgu zadovoljstvo zbog odluke Saveta ministara EU i najavio da će Komisija mišljenje o kandidaturi doneti u drugoj polovini 2011. godine.

"Cilj Srbije nije samo da razmišlja o dobijanju statusa kandidata, nego i mogućnosti da neposredno posle dobijanja tog statusa otvorimo pregovore za ulazak u EU", izjavio je Đelić i dodao da će "nam za to biti potrebno da dokažemo punu saradnju sa Haškim tribunalom i da realizujemo ključne reforme".

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izjavila je da je "veoma zadovoljna" činjenicom da je Savet za opšte poslove EU doneo odluku o prosleđivanju aplikacije Srbije za članstvo u Uniji Evropskoj komisiji na analizu.

"Već sam razgovarala sa predsednikom (Srbije Borisom) Tadićem i rekla sam mu da mi je veoma drago zbog toga", rekla je Eštonova i dodala da je sada "veoma važno" da Beograd i Priština što pre pokrenu dijalog koji će se pre svega odnositi na praktične stvari, koje će olakšati svakodnevni život građanima.

Evropski komesar za proširenje Štefan File pozdravio je odluku Saveta ministara EU da Evropskoj komisiji prosledi zahtev Srbije za članstvo, čime se otvara nova, važna faza u odnosima Brisela i Beograda.

"Za nekoliko nedelja planiramo da srpskim sagovornicima pošaljemo Upitnik u kome se traže informacije o spremnosti Srbije da sa EU počne pregovore o pristupanju", navodi se u pisanoj izjavi Filea.

On je konstantovao da će Komisija izvršiti sveobuhvatnu, objektivnu i kvalitativnu procenu sposobnosti Srbije po tri kriterijuma - političkom, ekonomskom i sposobnosti da se preuzmu obaveze članstva u EU.

Demokratska stranka Srbije ocenila je danas da je prosleđivanje Evropskoj komisiji kondidature Srbije za ulazak u EU "čisto proceduralna, birokratska stvar" od koje vlast pravi senzaciju i političku vest broj jedan.

Takvom odlukom EU samo daje vetar u leđa ovoj vlasti, nagradu jer dobro sprovodi naloge iz Brisela i Vašingtona, rekao je portparol DSS Petar Petković, optužujući vlast da pristaje na "rasparčavanje" Srbije i ne brani Kosovo i Metohiju.

Petković je rekao da se za dalji proces evrointegracija od Srbije traži uspostavljanje dobrosusedskih odnosa sa Kosmetom i ispunjenje haškog uslova.

Prema rečima Petkovića, pitanje ulaska Srbije u EU je na dugom štapu i vlast samo zavarava građane nastavljajući "pogubnu politiku da EU nema alternativu".

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin izjavio je danas da će Srbija, kada postane kandidat za prijem u članstvo EU), iz predpristupnih fondova Unije dobiti, samo za poljoprivredu, sredstva u vrednosti od 50 do 60 miliona evra godišnje.

Dragin je rekao da ove godine očekujemo veći izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije za milijardu dolara, u odnosu na 2009. kada je ta grana privrede ostvarila eksport od dve milijarde dolara. Ovogodišnji rast izvoza poljoprivrednih proizvoda je veoma bitan ,jer će omogućiti ulaganje zanačajnih sredstava u poljoprivrednu proizvodnju, rekao je Dragin.

Šef švedske diplomatije Karl Bilt izrazio je zadovoljstvo odlukom Saveta za opšte poslove EU da Evropskoj komisiji prosledi na analizu aplikaciju Srbije, a posebno pozitivnom formulacijom koja se u ovoj odluci nalazi.

"Vrlo sam zadovoljan što je danas postignuta bolja formulacija što se tiče prosleđivanja kandidature Srbije Evropskoj komisiji. Sada je na Srbiji da radi na tehničkim aspektima, a na Komisiji da pripremi mišljenje. Vratićemo se ovom pitanju u ne tako dalekoj budućnosti", rekao je Bilt novinarima nakon sastanka.

"Ovo je važna poruka ne samo Srbiji nego čitavom regionu o važnosti procesa evropskih integracija", dodao je on.

Odluka šefova diplomatije EU je logičan odgovor na sva zalaganja i napore koje je Srbija u prethodnom periodu učinila, izjavila je danas portparol Demokratske stranke Jelena Trivan.

Trivanova je Tanjugu rekla da je ta odluka pokazala i da se vlast u Srbiji tretira u EU kao ravnopravan partner koji ima svoje mesto u budućnosti Unije.

"Pokazali smo spremnost da ispunimo sve standarde i norme vezane za proces evropskih integracija. Pokazali smo spremnost da reformišemo svoje društvo, pokazali smo se kao solidni i lojalni partneri Unije, spremni da štite interese i EU i regiona", ocenila je ona.

Ministar policije Ivica Dačić izjavio je da odluka šefova diplomatija zemalja EU o deblokadi procesa kandidature predstavlja pozitivnu vest koja je značajna za nastavak evropskih integracija Srbije.

Dačić je rekao da je Srbija spremna da ispuni sve upite Evropske komisije u nastavku procesa evropskih integracija, i izrazio očekivanje da će mišljenje Evropske komisije biti pozitivno ističući da je "Srbija spremna da odgovori na sve moguće upite".

"Ovo je pozitivan iskorak za Srbiju, ali i od strane EU da se omogući Srbiji da se dalje približi EU", rekao je zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova.

On je izrazio očekivanje i da će sledeće odluke EU, vezane za nastavak evropskih integracija Srbije biti "manje čekane i manje bolne".

Kada dobije status kandidata za članstvo, Srbija može da računa da će njen kreditni rejting biti znatno poboljšan i na taj način će moći da privuče više stranih investitora, izjavio je ekonomski savetnik srpskog premijera Jurij Bajec.

"Status kandidata za članstvo u EU je automatski signal investitorima da je Srbija postala stabilna i sigurna za ulaganje", naglasio je Bajec.

Bajec je rekao Srbija može da računa na znatna sredstva iz predpristupnih fondova EU, ali tek kada postane članica Unije. Do tog vremena Srbija može da zatraži sredstva za jačanje kapaciteta za određene projekte, koje mora da predloži Briselu, objasnio je Bajec i napomenuo da su ta sredstva bespovratna.

Srbija je u proteklih 10 godina dobijala u proseku oko 200 miliona evra godišnje za različite projekte, čije je sprovođenje kontrolisala EU, podsetio je Bajec.

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović smatra da je odluka šefova diplomatije država EU važan trenutak za Srbiju, ali i velika obaveza, jer Srbija treba da učini sve da što pre dobije pozitivno mišljenje Evropske komisije.

"Poruku iz Luksemburga treba da shvatimo ozbiljno i da u nedeljama koje su pred nama rešimo problem okončanja saradnje sa sudom u Hagu - da optužene za najteže ratne zločine konačno izvedemo pred sud i pokažemo da smo ozbiljni i odgovorni prema svojoj budućnosti", rekao je Jovanović Tanjugu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.