Srbija privlačna za investitore

Izvor: Politika, 26.Mar.2012, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija privlačna za investitore

Jedna od prednosti Srbije su vredni i stručni ljudi, koji su spremni da svojim znanjem doprinesu dobrom poslovanju kompanije za koju rade

„Ulazak u veliku evropsku porodicu znatno bi doprineo poboljšanju pozicije Srbije u ključnim sferama. Status kandidata za članstvo u EU Srbija jedobila pre neku nedelju tako da je još uvek rano da se govori o njegovom pozitivnom uticaju. Koristi od >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << EU integracija nisu male i malobrojne. Dovoljan je lakši prelazak granice pa da Srbijabudeprivlačnija za strane investitore. Sa druge strane dobijanje statusa kandidata je pozitivan pokazatelj porasta konkurentnosti vaše ekonomije. Jedna od prednosti Srbije su vredni i stručni ljudi, koji su spremni da svojim znanjem doprinesu dobrom poslovanju kompanije za koju rade i mislim da je i to jedan od razloga zašto su mnoge strane firme odlučile da dođu u Srbiju”, izjavio je u intervjuu za „Politiku” Džon Pirson, generalni direktor DHL Ekspresa za Evropu, odgovarajući na pitanje šta Srbija može da očekuje na kraći rok od dobijanja kandidature za pristupanje EU.

DHL je u Srbiji već 20 godina. Da li ste zadovoljni rezultatima poslovanja u našoj zemlji?

Srbija je integralni deo naše globalne mreže. Po ugledu na ostala tržišta i u Srbiji smo se pozicionirali kao lideri, naročito ako imamo u vidu da smo pioniri na tržištu međunarodnih transportnih usluga i špedicije vazdušnim putem, da opslužujemo širok spektar kompanija itd. Upravo zato što servisiramo klijente iz najrazličitijih branši stvaramo potencijal za rast i primer toga je upravo Srbija, gde su naši rezultati već godinama dobri. U prilog tome govori i činjenica da smo u 2011. godini ostvarili dvocifren rast.

Kakvi su planovi DHL-a na srpskom tržištu? Kako biste opisali kvalitet i potencijal našeg tržišta?

Između ostalog naša uloga je da podstičemo trgovinu i stoga moramo da budemo tamo gde smo potrebni klijentima, tako da nam je veoma važno da dobro poslujemo u Srbiji. Naši najveći globalni klijenti su prisutni na ovom tržištu. Tačnije njih 75 od ukupno sto sa koliko globalno sarađujemo. Istovremeno mi podržavamo i srpske kompanije u njihovom međunarodnom poslovanju. Male firme su veoma važne za ovo tržište, jer podstiču rast izvoza i stvaraju konkurentnu ekonomiju. Trenutno smo veoma fokusirani na ovu oblast. Ako nastavi sa aktivnostima u međunarodnoj trgovini, Srbija ima sjajnu budućnost.

Kako je ekonomska kriza uticala na poslovanje kompanije DHL u svetu i Evropi? Kakvi su prošlogodišnji rezultati poslovanja DHL-a u Evropi?

Danas su retka tržišta u svetu gde ekonomska kriza nije uzrokovala negativne posledice. Primer su vesti iz Grčke i Portugalije, ali i vesti iz nekih drugih zemalja koje nisu nimalo ohrabrujuće. Međutim, bez obzira na ove i ovakve okolnosti, koje se prevazilaze jedino uz dobru strategiju i veliko zalaganje timova, mi smo zahvaljujući svojoj stabilnosti prošle godine ostvarili dobre rezultate u većini evropskih zemalja. Na globalnom nivou, naša divizija– DHL Ekspres je ostvarila rekordnu zaradu. Od tri velika regiona u kojima poslujemo upravo Evropa je naš najveći region, gde su rezultati poslovanja dali veliki doprinos ukupnom uspehu u poslovanju.

Od samog početka krize naš model poslovanja bio jefleksibilniji, a cela organizacija naročito usmerena na poštovanje ograničenja troškova. Ovo smo postigli zahvaljujući procesu reorganizacije i koncentrisanja poslovanja na naše osnovne usluge međunarodnog transporta u tačno definisanom vremenu. Takođe, praksa je pokazala da potražnja postoji čak i u teškim vremenima i mi nastojimo da takvu priliku iskoristimo na najbolji mogući način.

Da li planirate proširenje asortimana usluga i da li će biti investicija na evropskom tržištu?

Nedavno smo puno uložili u mrežu. Sada želimo da obezbedimo isporuke i fokusiramo se na vrhunsku uslugu prema klijentima. Naša ponuda već podrazumeva širok asortiman vremenski definisanih usluga –istog dana i usluga definisanih po danu. Takođe, uvodimo uslugeza posebne industrije – preuzimanje i vraćanje, medicinski ekspres.

S. Kostić

objavljeno: 27.03.2012
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.