Pusić: Pronaći način da Srbija ispuni uslove za status

Izvor: Studio B, 01.Feb.2012, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pusić: Pronaći način da Srbija ispuni uslove za status

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić izjavila je da se nada da će biti pronađen način da Srbija ispuni preduslove i dobije status kandidata za članstvo u EU.

"Hrvatski je stav da se nadamo da će se pronaći način kako da se preduslovi ispune i da će Srbija dobiti status kandidata. Smatramo da bi bilo dobro i za Srbiju, ali i za region da Srbija može da dobije status kandidata kada se o tome bude odlučivalo u martu", rekla je Pusićeva novinarima >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << u Zagrebu.

Ona je podsetila da je o tome juče u Beogradu razgovarala s predsednikom Srbije Borisom Tadićem i šefom diplomatije Vukom Jeremićem.

Pusićeva je pozdravila to što je Slovačka danas postala prva zemlja članica EU koja je potvrdila hrvatski pristupni ugovor. "To je vrlo važna i pozitivna odluka za Hrvatsku", poručila je šefica diplomatije i podsetila da je slovački parlament odluku doneo jednoglasno.

Ona je istakla da ne očekuje probleme s ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovora ni u drugim državama EU, pa tako ni u Holandiji čiji bi šef diplomatije idućeg meseca trebalo da poseti Hrvatsku. Hrvatska je zahtev za članstvo u EU podnela 2003, a pregovori su formalno počeli dve godine kasnije. Pristupni pregovori Hrvatske završeni su 30. juna ove godine, a ugovor o pristupanju potpisan je 9. decembra.

Hrvatska će 28. članica EU postati 1. jula 2013. pošto su građani Hrvatske na referendumu podržali ulazak zemlje u Uniju. Prethodno ugovor o pristupanju treba da potvrde i sve države članice EU.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Boris Tadić

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.