Prosleđen zahtev za članstvo Srbije

Izvor: B92, Beta, 25.Okt.2010, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosleđen zahtev za članstvo Srbije

Luksemburg -- Savet ministara EU odlučio da zahtev Srbije za kandidaturu prosledi Evropskoj komisiji. Đelić izjavio da nastupa nova era u evrointegracijama Srbije.

Savet ministara Evropske unije odlučio je konsenzusom da kandidaturu Srbije za članstvo prosledi Evropskoj komisiji na razmatranje.

Istovremeno, evropski ministri dogovorili su se da Srbija neće i formalno postati kandidat za ulazak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Uniju dok ne završi saradnju sa Haškim tribunalom, odnosno dok ne uhapsi Ratka Mladića.

Deset meseci je bilo potrebno zemljama Evropske unije da postignu konsenzus oko kandidature Srbije i da njen zahtev proslede komisiji na razmatranje.

U tom periodu Beograd i Brisel su postigli dogovor oko rezolucije o Kosovu pred Ujedinjenim nacijama i nastavku dijaloga Srba i Albanaca, što je, po rečima predsedavajućeg, ministra spoljnih poslova Belgije Stivena Vanakerea, imalo uticaj na današnju odluku Saveta ministara.

Jasan signal - Stiven Vanakere (Beta)

"Mora biti jasno da je mnogo toga ostalo da se uradi. Ovo je tek početak procesa. Važno je za srpsku vladu da opravda očekivanja. Komisiji je dat zadatak da izađe sa mišljenjem, a to ne znači da je ono što predstoji lak posao. Nastavićemo da primenjujemo iste principe koje smo imali i kada su u pitanju bile druge zemlje. To znači da mora još dosta toga da se uradi”, poručuje on.

Zamenik predsednika Evropske komisije Maroš Šefčović izjavio je da će Komisija odmah početi sa izradom mišljenja o kandidaturi Srbije.

"Evropska komisija je zadovoljna onim što je danas urađeno i rešenjem koje je pronađeno. Komisija će početi da radi odmah”, najavio je on.

Današnjom odlukom pitanje kandidature Srbije prebačeno je sa političkog na tehnički nivo. Srbiji bi početkom novembra trebalo da stigne upitnik sa više hiljada pitanja Evropske komisije.

Pošto dobije odgovore komisija će procenjivati da li je Srbija spremna da svoj odnos sa Unijom podigne na viši nivo tj. da postane kandidat za članstvo. Ta evaulacija može da traje i do godinu dana.

Potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije, Božidar Đelić, je optimista.

"Pred nama je više od godinu dana veoma aktivnog rada na evro integracijama. Srbija je dokazala proteklih nekoliko godina da svaki put kada sa ponekad teškog političkog terena pređemo na tehnički teren imamo veoma dobre performanse i ne sumnjam da će tako biti i ovog puta”, očekuje on.

Šef diplomatije Švedske Karl Bilt očekuje intenzivan rad na kandidaturi Srbije, kako u Beogradu tako i u Briselu.

"Očekujemo od obe strane da veoma intenzivno rade. Od Srbije da radi na svim tehničkim detaljima, a ima ih mnogo, a takođe i od Evropske komisije da radi intenzivno na pisanju mišljenja jer ćemo se ovom pitanju vratiti u ne tako dalekoj budućnosti. Veoma je važna poruka koja je danas poslata, ne samo Srbiji nego i celom regionu”, kaže Bilt.

Međutim, kada Komisija izradi mišljenje, dalji koraci će ponovo biti na političkom terenu, odnosno na ministrima spoljnih poslova Unije.

Puna saradnja sa Hagom, prema rečima ministra Vanakerea, ostaje uslov za dalje približavanje Uniji.

"Sasvim je jasno da će naredni koraci zavisiti od pune saradnje sa Haškim tribunalom. Mnogo posla predstoji ali to nikako ne umanjuje ovaj pozitivan signal koji je dat Srbiji”, kaže on.

Direktor Centra za novu politiku Vladimir Todorić ocenjuje da bi najranije krajem 2012. godine Srbija mogla da očekuje status kandidata. Do tada predstoji rad na reformama

"Ono što Srbija mora da uradi to je pre svega vezano za domen izgradnje pravne države i tu imamo ukidanje blanko ostavki poslanika, što će biti, onda pitanje restitucije koje smo odlagali, onda imamo pitanje ekonomskih reformi, a pre svega se stavlja u prvi plan pitanje rešavanja monopola”, podseća on.

Za Srbiju bi bilo važno da dobije status kandidata do 2012. jer bi u tom slučaju bila uključena u budžet koji Evropska unija planira za period do 2020. godine. A to bi značilo i potencijalno veća evropska sredstva za reforme u Srbiji.

A kako je odluka Saveta ministara EU dočekana među političarima u Beogradu, možete čitati u posebnoj vesti.

Šta je navedeno u zaključcima Saveta ministara

Savet ministara EU zatražio je od Evropske komisije da izradi mišljenje o spremnosti Srbije da dobije status kandidata za članstvo u EU.

U zaključcima sa današnjeg sastanka se navodi da je potrebno da svaki dalji korak Beograda ka članstvu bude propraćen jednoglasnom saglasnošću Saveta ministara o punoj saradnji Srbije sa Haškim sudom.

U zaključcima se podseća da je uslov pune saradnje Srbije sa Haškim sudom sadržan u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i Prelaznom sporazumu i ističe da je u skladu sa političkim, kopenhaškim kriterijumima puna saradnja sa Tribunalom ključni uslov za članstvo u EU.

U kontekstu zahteva Srbije za članstvo, Unija ističe da će posle današnje odluke "svaki dalji korak na putu ka članstvu Srbije u EU biti preduzet kada Savet jednoglasno odluči da puna saradnja sa Tribunalom postoji ili i dalje postoji".

Savet ministara EU će pažljivo pratiti izveštaje o napretku Tužilaštva Haškog suda, a EU i njene članice izražavaju spremnost da Srbiji pomognu u tome, dodaje se.

U zaključcima sa današnjeg sastanka Savet ministara EU takođe poziva Srbiju da primeni preporuke koje je Tužilaštvo Haškog suda predstavilo Savetu bezvednosti UN u junu 2010, a tiču se podrške Srbije procesima koji su u toku i njene pomoći u ključnim pitanjima hapšenja dvojice preostalih begunca Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

To bi, kako se dodaje, "bio najubedljiviji dokaz napora Srbije i saradnje sa Haškim sudom".

U usvojenim zaključcima Savet se takođe zalaže za napredak u procesu dijaloga Beograda i Prištine uz podršku EU i njenog visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost, što je rezolucijom usvojenom u Generalnoj skupštini UN 9. septembra 2010. pozdravljeno kao faktor mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu.

Savet naglašava da je konstruktivan pristup saradnji u regionu od suštinskog značaja, dodaje se u zaključcima.

Podseća se takođe da Savet ministara EU ponovo potvrđuje da je budućnost zapadnog Balkana u EU i podvlači da napredovanje svake zemlje ka članstvu u EU zavisi od pojedinačnih napora u ispunjavanju kopenhaških kriterijuma i uslova iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

A koji su budući koraci koji očekuju Srbiju na putu ka članstvu u EU, možete čitati u posebnoj vesti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi korak Srbije ka EU

Izvor: RTS, 25.Okt.2010

Srpska kandidatura prosleđena Evropskoj komisiji na izradu mišljenja, pošto je odblokiran zahtev Srbije za punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Puna saradnja sa Haškim tribunalom i dalje glavni uslov za Srbiju. Budućnost Zapadnog Balkana u EU, potvrdio Savet ministara. ..Šefovi diplomatija Evropske...

Nastavak na RTS...

Kandidatura Srbije prosleđena Evropskoj komisiji

Izvor: TV Avala, 25.Okt.2010

Savet ministara EU zatražio je danas od Evropske komisije da izradi mišljenje o spremnosti Srbije da dobije status kandidata za članstvo u EU s tim što će svaki dalji korak Beograda ka članstvu biti propraćen jednoglasnom saglasnošću Saveta ministara o punoj saradnji Srbije sa Haškim sudom.

Nastavak na TV Avala...

Odblokran zahtev Srbije za članstvom u EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Okt.2010

LUKSEMBURG -..Kandidatura Srbije prosleđena je danas Evropskoj komisiji, a predstavnici Komisije najavili su da odmah počinju sa izradom mišljenja, što je preduslov za početak konkretnih pregovora o prijemu naše zemlje u članstvo EU...Ministri spoljnih poslova država-članica EU doneli su danas...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Odblokiran zahtev Srbije

Izvor: NaDlanu.com, 25.Okt.2010

LUKSEMBURG, 25. oktobra 2010. (Beta) - Savet ministara EU odblokirao je zahtev Srbije i zatražio od Evropske komisije da izradi mišljenje o spremnosti Srbije da dobije status kandidata za članstvo u EU. To su agenciji Beta rekli izvori na ministarskom zasedanju u Luksemburgu. ..

Nastavak na NaDlanu.com...

Vanakere: Pozitivan signal Srbiji

Izvor: Blic, 25.Okt.2010

Šef belgijske diplomatije Steven Vanakere izjavio je da je Srbiji danas, odlukom da njena kandidatura bude prosleđena na analizu Evropskoj komisiji, poslat veoma pozitivan signal koji predstavlja nagradu za konstruktivan stav Beograda ispoljen tokom poslednjih meseci..."Danas je veoma dobar dan za...

Nastavak na Blic...

Odluka o prosledjivanju kandidature tehnička

Izvor: S media, 25.Okt.2010

Portparol Demokratske stranke Srbije (D S S) Petar Petković izjavio da je odluka šefova diplomatije Evropske unije da Evropskoj komisiji prosledi zahtev Srbije za članstvo u Uniji "birokratska i tehnička"..."U pitanju je čisto tehnička, proceduralna i birokratska stvar koja u Srbiji dobija nivo...

Nastavak na S media...

Prosleđena kandidatura

Izvor: RTV Pink, 25.Okt.2010

Vanakere: Odluka nagrada za konstruktivan stav Beograda . . . Šef belgijske diplomatije Steven Vanakere izjavio je da je Srbiji danas, odlukom da njena kandidatura bude prosleđena na analizu Evropskoj komisiji, poslat veoma pozitivan signal koji predstavlja nagradu za konstruktivan stav Beograda ispoljen...

Nastavak na RTV Pink...

Prošla kandidatura, EU i dalje daleko

Izvor: Vesti-online.com, 25.Okt.2010

Šefovi diplomatija Evropske unije postigli su politički dogovor oko kandidature Srbije i deblokirali zahtev za punopravno članstvo u EU, a srpska kandidatura je prosleđena Evropskoj komisiji na izradu mišljenja...Šef belgijske diplomatije Stiven Vanakere potvrdio je danas u Luksemburgu da je kandidatura...

Nastavak na Vesti-online.com...

Đelić: Cilj Srbije status kandidata do kraja 2011.

Izvor: EMportal, 25.Okt.2010

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je danas za Emg.rs da je pred Srbijom sad više od godinu dana rada na evropskim integracijama budući da je cilj da krajem sledeće godine dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Nastavak na EMportal...

Važna poruka Srbiji i regionu

Izvor: S media, 25.Okt.2010

Šef švedske diplomatije Karl Bilt izrazio je danas zadovoljstvo odlukom Saveta za opšte poslove EU da Evropskoj komisiji prosledi na analizu aplikaciju Srbije, a posebno pozitivnom formulacijom koja se u ovoj odluci nalazi...“Vrlo sam zadovoljan što je danas postignuta bolja formulacija što se...

Nastavak na S media...

Jasna poruka Srbiji oko članstva u EU

Izvor: Beta, 25.Okt.2010

LUKSEMBURG, 25. oktobra 2010. (Beta) - Evropska unija je odobravanjem novog koraka ka prijemu Srbije u EU, uputila "punu, jasnu poruku" o davanju statusa kandidata koji je Beograd zatražio još pre 10 meseci...To je danas, u Luksemburgu, izjavio Steven Vanakere, šef diplomatije Belgije, predsedavajuće...

Nastavak na Beta...

Reakcije na odluku Saveta ministara EU

Izvor: RTS, 25.Okt.2010

Pozitivne reakcije predstavnika vladajuće koalicije i stručne javnosti na prosleđivanje kandidature Srbije Evropskoj komisiji. Veći deo opozicije smatra da je to "mala nagrada" koja "suštinski ništa ne znači"...Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je građanima odluku Saveta Evropske unije...

Nastavak na RTS...

Liht: Važan dan za Srbiju

Izvor: S media, 25.Okt.2010

Predsednica Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva spoljnih poslova Sonja Liht ocenila je da je odluka šefova diplomatija EU da proslede kandidaturu Srbije Evropskoj komisiji veoma važna za evropsku perspektivu zemlje i dokaz da je Srbija čvrsto na putu evropskih integracija..."Ovo je vrlo važan...

Nastavak na S media...

Naredni koraci Srbije na putu ka EU

Izvor: Beta, 25.Okt.2010

BEOGRAD, 25. oktobra 2010. (Beta) - Naredni koraci koji slede na putu Srbije ka clanstvu u Evropskoj uniji obuhvataju izradu mišljenja Evropske komisije o srpskoj kandidaturi, dostavljanje upitnika vlastima u Beogradu i ocenu odgovora koji stigne od srpske vlade...Na osnovu toga Evropska komisija...

Nastavak na Beta...

Pozitivna energija EU

Izvor: Šumadija Press, 25.Okt.2010

Ministar odbrane Dragan Šutanovac je izjavio je danas da "postoji pozitivna energija u državama Evropske unije za dalje kretanje Srbije ka Uniji".

Nastavak na Šumadija Press...

Srbija za korak bliža EU

Izvor: VOA, 25.Okt.2010

Savet ministara EU zatražio od Evropske komisije da izradi mišljenje o spremnosti Srbije za status kandidata u evropskom bloku

Nastavak na VOA...

Gordana Đurović: Mišljenje i status kandidata u 2010. je dobar integracioni rezultat

Izvor: SEEbiz.eu, 25.Okt.2010

PODGORICA - Na sjedinici skupštinskog Nacionalnog savjeta za evropske integracije danas je, pored brojnih drugih, ministarki Gordani Đurović postavljeno pitanje kada će Crna Gora početi pregovore za pridruživanje Evropskoj uniji.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Srbija može da se kandiduje za EU!

Izvor: Cafe.ba, 25.Okt.2010

Šefovi diplomatija Evropske unije (EU) konsenzusom doneli odluku o prosleđivanju Evropskoj komisiji na razmatranje kandidature Srbije za članstvo u EU. Srbija mišljenje EK o kandidaturu očekuje sredinom 2011, kaže Božidr Đelić.

Nastavak na Cafe.ba...

Rok za hapšenje Mladića do kraja 2011. godine

Izvor: S media, 26.Okt.2010, 01:16

Savet ministara EU juče je jednoglasno odlučio da se srpska kandidatura za članstvo u EU prosledi Evropskoj komisiji i istovremeno doneo zaključak da je puna saradnja sa Tribunalom u Hagu osnovni uslov za članstvo u EU i da za svaki dalji korak Srbije u priključivanju EU mora biti prethodno doneta...

Nastavak na S media...

HRV traži pritisak EU na Srbiju

Izvor: Blic, 26.Okt.2010

Evropska unija treba da izvrši pritisak na Srbiju da u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom, pre nego što bude razmotrila njeno učlanjenje, saopštila je organizacija za zaštitu ljudskih prava "Hjuman rajts voč" (HRV). ..Privrženost EU međunarodnoj pravdi biće merena njenom spremnošću...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.