Predsednik čini sve da spreči članstvo Kosova

Izvor: Vostok.rs, 06.Nov.2015, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik čini sve da spreči članstvo Kosova

06.11.2015. -

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ulaže ogromne napore da se predupredi članstvo Kosova i Metohije u Unesko i da Srbija dobije podršku za predlog da to pitanje bude skinuto sa dnevnog reda sednice 9. novembra, rekli su danas savetnici predsednika Stanislava Pak i Ivan Mrkić.

Oni su na konferenciji za novinare istakli da je predsednik, čim se saznalo za tu inicijativu, krenuo u kampanju i da je za tri meseca u brojnim razgovorima sa predsednicima država >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << i ambasadorima ukazivao na neprihvatljivost članstva Kosova u Unesko.

Tom prilikom im je, kako su saopštili, podelio i film „Istina“, u kome se osam minuta izlaže kratka istorija srpske baštine i prikazuje martovsko uništavanje.

„Predsednik će nastaviti da čini sve da u susret 9. novembru pridobije što veću podršku prijatelja i partnera“, naglasio je Mrkić, dodajući da je jedino pravedno rešenje da se o tom pitanju razgovara u Briselu.

„Naš je stav da takve stvari treba da se pregovaraju u Briselu. Kada se odloži u Unesko, to pitanje se vraća u Brisel, gde mu je i mesto“, istakao je Mrkić.

On je upozorio da bi u slučaju izglasavanja članstva Kosova u Unesko u Srbiji to bilo doživljeno kao veliko poniženje, „naelektrisala“ bi se politička atmosfera, kao i da je pitanje u kom smeru bi išli pregovori. Mrkić je kazao i da je nezahvalno i da nije dobro prognozirati koliko će država biti na našoj strani, a koliko na strani Kosova, već da je bitno da srpska strana čini sve kako bi dobila većinu za svoj predlog.

Pakova je navela da je od 1999. godine uništeno više od 200 spomenika srpske kulture i grobalja, te da je u kampanji koju je pokrenuo predsednik države to i predstavljeno. U tom cilju je u saradnji sa Radio-televizijom Srbije napravljen film „Istina“, koji je podeljen svim ambasadorima i predsednicima država sa kojima je Nikolić razgovarao, a koji je, pored ostalog, preuzela i ruska „Raša tudej“.

Film je, prema njenim rečima, preveden na engleski, španski i arapski i biće prikazan milionima gledalaca širom sveta. Pakova je dodala da je predsednik države među retkima koji je iskoristio društvene mreže i svoje linije na internetu za promociju kampanje „Ne Kosovo u Unesko“.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Tomislav Nikolić

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Savetnici predsednika: Nikolićeva istina protiv Kosova u Unesku

Izvor: Vesti-online.com, 06.Nov.2015

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ulaže ogromne napore da se predupredi članstvo Kosova i Metohije u Unesko i da Srbija dobije podršku za predlog da to pitanje bude skinuto sa dnevnog reda sednice 9. novembra, rekli su danas savetnici predsednika Stanislava Pak i Ivan Mrkić...Oni su na konferenciji...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.