Podrška Norveške na putu ka EU

Izvor: RTS, 20.Apr.2011, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška Norveške na putu ka EU

Šef norveške diplomatije Jonas Gar Štore poručio u Beogradu da Norveška snažno podržava ambicije Srbije za članstvo u EU. Odnosi dve zemlje su na tradicionalno visokom nivou, ali postoji potencijal za produbljivanje ekonomske saradnje, ocenjeno na sastanku norveškog ministra sa srpskim zvaničnicima.

Najviši državni zvaničnici Srbije ocenili su, tokom razgovora sa šefom norveške diplomatije Jonasom Gar Štoreom, da su bilateralni odnosi Norveške i Srbije na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tradicionalno visokom nivou i da postoji potencijal za produbljivanje ekonomske saradnje dve zemlje.

Ministar Jeremić je izjavio da je ključni element predloga koji je Srbija uputila UN u vezi s istragom o trgovini organima na Kosovu to da mandat za sprovođenje istrage mora dati Savet bezbednosti UN.

"Najvažniji razlog za to je što su svi ratni zločini na prosturu bivše Jugoslavije devedesetih godina istraživani sa mandatom Saveta bezbednosti UN i oni koji su istraživali morali su da izveste taj Savet o svojim nalazima", rekao je Jeremić posle razogovora s norveškim kolegom Jonasom Gar Storeom.

To se mora obezbediti i u ovom slučaju, ukazao je srpski ministar.

"Nema razloga da žrtve, ako se dokaže da su optužbe istinite, budu tretirane kao da su manje vredne od ostalih žrtava, ne sme biti razlike među žrtvama, niti procedura", dodao je Jeremić.

Štore, koji je boravio u jednodnevnoj poseti Beogradu, sastao se sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, zamenikom premijera i ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem i šefom diplomatije Vukom Jeremićem.

Predsednik Srbije zahvalio je svom gostu na pomoći Norveške demokratskim reformama u Srbiji i na humanitarno-razvojnoj pomoći, saopštila je Pres-služba predsednika.

U razgorima sa srpskim kolegom Vukom Jeremićem, Štore je poručio da Norveška snažno podržava ambicije Srbije za članstvo u EU i istovremeno naglasio da je za dolazak novih investicija iz te zemlje potrebno poboljšati ambijent za ulaganja.

Prema rečima Štora, norveška kompanija "Telenor" je vodeći primer investicija iz Norveške u Srbiju, a Norveška želi da vidi nove investicije. Međutim, da bi do toga došlo, kako je istakao, potrebno je "unaprediti investicioni ambijent, poboljšati transparentnost i voditi snažnu borbu protiv korupcije".

Ministar Jeremić je rekao da su Srbija i Norveška tradicionalni saveznici i da u "tom duhu vidimo nastavak razvoja naših odnosa".

Dvojica šefova diplomatija razgovarali su i o Zapadnom Balkanu i o regionalnoj saradnji i u tom kontekstu norveški ministar je istakao da će sarađivati sa svim zemljama iz tog regiona sa ciljem očuvanja mira i stabilnosti, posebno uzimajući u obzir ulogu Srbije.

Ministar Dačić je, tokom susreta sa norveškim ministrom, rekao da je ta zemlja jedan od glavnih partnera Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i da je u proteklih nekoliko godina nekoliko miliona evra donacija norveške vlade otišlo na pojačavanje kapaciteta MUP-a i srpske policije.

Dačić je rekao da su norveške i srpske vlasti zajedničkim radom "gotovo neutralisale" problem lažnih azilanata u Norveškoj, koji su zloupotrebili instituciju azila za "ekonomske benefite".

On je istakao da Srbija i Norveška u poslednje vreme rade na unapređenju forenzičkih kapaciteta Srbije i da je pre nekoliko nedelja Norveška obezbedila još jednu donaciju za formiranje regionalnog forenzičkog centra u Užicu.

Dačić je dodado da su značajna ulaganja i zajednički projekti dve zemlje na planu jačanja kapaciteta kriminalističke policije, unutrašnje kontrole, ali i sistema policijskog školstva.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.