Počinje nedelja odluke u Briselu

Izvor: S media, 26.Feb.2012, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje nedelja odluke u Briselu

U ponedeljak i utorak ključni su dani za sudbinu kandidature Srbije za članstvo u Evropskoj uniji. I pored neizvesnosti koja će potrajati do poslednjeg časa, nedavni razvoj situacije ide u prilog nadanjima da će konačna odluka biti pozitivna.

Tadić sutra i preksutra u Briselu

Debata u Briselu: Kandidatura i investicije >> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<

Rasplet u Briselu: Beograd i Priština na istim skupovima!

Šefovi diplomatija EU najpre će u ponedeljak u Briselu, na savetu za spoljne poslove, razmatrati dokle se odmaklo u dijalogu Beograda i Prištine. Nema sumnje da će atmosfera biti pozitivna, s obzirom na poslednji dogovor o predstavljanju Kosova na regionalnim forumima, postignut u petak tokom devete runde.

Ministri će razmatrati rezultate dijaloga u cilju priprema za sastanak Saveta za opšte poslove koji će biti održan u utorak i na kojem će biti doneta odluka o statusu.

Na ovom sastanku, visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton obavestiće ministre o rezultatima poslednje runde pregovora, u kojoj je Srbija ispunila sve ono što joj je u decembru postavljeno kao uslov da bi dobila status kandidata.

Prelazak u novu etapu

Pitanje kandidature za članstvo za EU biće u utorak prvo na dnevnom redu Saveta za opšte poslove, koji počinje u 10 sati, i na kojem takođe učestvuju šefovi diplomatija. U informativnoj noti za pripremu ovog sastanka, istaknuto je da je Evropski savet u decembru konstatovao napredak koji je Srbija ostvarila u vezi s ispunjavanjem političkih kriterijuma, ali i kada je reč o saradnji s Haškim tribunalom i napretku dijaloga s Prištinom.

Evropski savet je tada, u perspektivi davanja statusa kandidata Srbiji, zatražio od Saveta ministara da utvrdi da li Srbija na kredibilan način nastavlja da pokazuje volju da se sprovode postojeći sporazumi, postigne dogovor o regionalnom predstavljanju i omogući Euleksu i Kforu da neometano vrše svoje funkcije. Prema svim signalima koji su poslednjih dana stizali iz EU, Srbija je svoje zadatke, za prelazak u novu fazu odnosa s Unijom - ispunila.

Tek kada budu utvrdili da li je Srbija zaslužila da dobije status kandidata članstvo za EU, šefovi diplomatija EU preći će na ostale tačke dnevnog reda priprema za redovni samit koji je zakazan za četvrtak i petak i na kojem bi šefovi država ili vlada trebalo zvanično da verifikuju odluku ministara.

Ostalo je još da se urede poslednji detalji, ali ne bi trebalo očekivati da bi Rumunija ili Litvanija, koje imaju neke primedbe, do te mere mogle da zategnu odnose s Beogradom, da bi blokirale dalji put Srbije ka EU.

Živa diplomatska aktivnost

Poslednjih dana vodile su se opsežne diplomatske aktivnosti, kako od strane Srbije, tako i van nje, da se našoj zemlji konačno dodeli status kandidata. Stranu Srbije su između ostalih snažno držale Francuska, Velika Britanija, Švedska, Italija, Austrija, Češka, Mađarska, Bugarska, Slovačka. Veoma su zadovoljni i evropska i američka administracija, a pohvalu napretku odao je čak i Gvido Vestervele, ministar spoljnih poslova Nemačke, zemlje koja je do sada imala najtvrđi stav.

Novosti

Foto: Novosti

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.