Od sutra verovatno korak bliže EU

Izvor: B92, 24.Okt.2010, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od sutra verovatno korak bliže EU

Beograd -- Šefovi diplomatija Evropske unije verovatno će postići politički dogovor oko kandidature Srbije, uz obavezu saradnje Beograda sa Haškim sudom.

Kako navode izvori u Briselu, sutra će verovatno biti načinjen pomak ka davanju Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU, ali uz jasnu obavezu saradnje Beograda sa Haškim sudom.

Ministri spoljnih poslova država Evropske unije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odlučivaće sutra u Luksemburgu, o prosleđivanju aplikacije Srbije za članstvo u Uniji na razmatranje Evropskoj komisiji.

Srbija je zahtev za članstvo predala krajem prošle godine, ali su u EU procenili da je tek sada vreme da se ta tema stavi na dnevni red. Od Belgije, trenutno predsedavajuće, moglo se čuti da je opšti stav da se moraju uvažiti povoljni koraci Srbije u saradnji sa Unijom, posebno oko rešnja kosovskog pitanja.

U Luksemburg putuje i delagacija Srbije koju će predvoditi potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić.

On kaže za B92 da postoje dobri izgledi da aplikacija Srbije bude prosleđena Evropskoj komisiji, ali i da nam iskustvo nalaže oprez.

"Belgija kao predsedavajuća odlučila je da stavi na dnevni red našu kandidaturu i moguće je da stavi to pitanje ili kao tehničko ili kao poltičko pitanje. Ako se stavi kao tehničko moguće je glasati kvalifikvonom većinom, ako bude postavljeno kao poltičko biće nužno da se uspostavi konsenzuz”, objašnjava Đelić.

"Sa stanovišta Srbije bolje je da se uspostavi konsenzus oko naše kandidature, onda je verovatno da će Holandija tražiti da se usvoji određni pasus i elementi deklaracije ministara koji će svaki sledeći korak našim EU integracijama usloviti punom saradnjom sa Haškim tribunalom”, očekuje on.

Milica Delević (Tanjug)

Direktorka kancelarije za evropske integracije Milica Delević veruje da će se prilikom odlučivanja o kandidaturi Srbije tražiti kompromis između potrebe da se Beogradu omogući napredak i neophodnosti da se osigura završetak saradnje sa Haškim tribunalom.

"Ukoliko bi bila postignuta saglasnost da zahtev Srbije za članstvo bude prosleđen Evropskoj komisiji to bi značilo upućivanje upitnika i davanje mandata Komisiji da počne izradu mišljenja o našem zahtevu za članstvo", navela je Delevićeva.

Evropskoj komisiji je za izradu mišljenja potrebno oko šest meseci, pa će se jasno videti sveukupni rezultati, uključujući saradnju s tribunalom u Hagu.

Milica Delević kaže da Srbija ne bi trebalo da se bavi pitanjem kada predstoji sledići korak na kojem bi mogla biti zaustavljena zbog neokončanja saradnje sa Haškim tribunalom, već kako da što pre odgovori na taj uslov.

Iz Vlade Srbije najavljuju da će do kraja godine usvojiti Akcioni plan za ispunjavanje uslova za dobijanje statusa kandidata i početak pregovora o članstvu u EU.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.