Konačno kraj monopolu NIS-a

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 29.Dec.2010, 01:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konačno kraj monopolu NIS-a

Beograd -- Vlada je donela odluku o slobodnom uvozu nafte i naftnih derivata od 1. januara 2011. i odluku o slobodnom formiranju cene naftnih derivata na srpskom tržištu.

Njom je ukinut monopol NIS-a na uvoz naftnih derivata, čime se posle godina iščekivanja domaće tržište liberalizuje.

Ministar energetike Petar Škundrić je rekao da bi ova istorijska odluka vlade trebalo da znači ne samo kvalitetnije snabdevanje, već i niže cene derivata u Srbiji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Ministar je izrazio uverenje da će ta odluka uticati na ubrzanje modernizacije Naftne industrije Srbije i izrazio očekivanje da će ta kompanija biti jedna od najkonkurentnijih.

Da liberalizacija tržišta naftnih derivata treba da se odrazi na kvalitet usluga i da dovede do nešto nižih cena tokom 2011, uveren je ministar trgovine Slobodan Milosavljević.

"2011. godina definitivno donosi potpunu liberalizaciju trgovine naftom i derivatima i cena nafte i derivata na tržištu Srbije. To je bilo obećanje ove Vlade, to je ujedno i dogovor koji je postignut sa strateškim investitorom ’Gaspromnjeftom’, a to je i ispunjenje očekivanja građana Srbije, ali i svih učesnika na tržištu uvoza i prometa naftom i derivatima", kazao je on.

Inače, u Srbiji dozvolu za uvoz poseduje više od 240 kompanija.

Ministar energetike Petar Škundrić objašnjava da će već dobijene licence za uvoznike važiti i dalje, dok će za kompanije koje ih zatraže važiti novi propisi.

"Mislim da je to dobro zato što ćemo imati konkurenciju jakih kompanija, imaćemo mogućnost da se testira naša Naftna industrija Srbije u slobodnoj konkurenciji i slobodnoj utakmici i da kroz tu slobodnu utakmicu dostigne projektovani cilj da bude lider u regionu. Ja očekujem da cene naftnih derivata budu ispod proseka cena u regionu", rekao je Škundrić.

Naftaši, međutim, ne dele optimizam ministra. Tako, predsednik udruženja AD Nafta Nebojša Atanacković kaže da u prvim mesecima liberalizacije tržišta ne treba očekivati niže cene naftnih derivata, jer već posle Nove godine sledi povećanje akcize, i to za benzine za oko 6 dinara, a za dizel oko 4,5. Na cenu će takođe uticati i opšti trend povećanja cene sirove nafte.

Na dugoročnijem planu veća konkurencija trebalo bi da doprinese pojeftinjenju naftnih derivata na domaćem tržištu. Međutim, prema rečima urednice „Balkanmagazina" Jelice Putniković, cena goriva će zavisiti i od toga koliko će naftaši želeti da zarade.

"Već su i NIS i neki naftaši najavili da neće imati iste cene na svim pumpama. I to će biti pravi znak tržišta. Možda ćemo mi u Beogradu na autoputu na nekoj velikoj prometnici imati i skuplje gorivo, ali neko ko hoće da zaradi, a ko ima pumpu u kraju gde je siromašnije stanovništvo, oni će morati prema kupovnoj moći da formiraju cene", smatra ona.

Inače, Uredba o zabrani uvoza derivata koja se sada ukida, uvedena je da bi se Naftna industrija Srbije zaštitila od konkurencije, s ciljem da se obnove i modernizuju rafinerijska postrojenja i proizvode goriva evropskog kvaliteta. Tako se u Srbiju mogla uvoziti nafta, a sve uvezene količine prerađivane su u rafinerijama Naftne industrije Srbije.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.