Kinoteka je temelj  naše kulture

Izvor: Blic, 09.Jan.2012, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kinoteka je temelj naše kulture

U raznim anketama pre, za vreme i posle novogodišnjih praznika kao događaji koji su obeležili 2011. u kulturi izdvajani su: obeležavanje pola veka od dodele Nobelove nagrade Ivi Andriću, koncert Borisa Berezovskog, otvaranje Narodne biblioteke, nemaština, članstvo Srbije u Komitetu za svetsku baštinu… „Blic” je tri umetnika koja su ostavila snažan pečat (i) u 2011. - Anita Mančić, Svetislav Basara, Isidora >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Žebeljan - upitao da izdvoje po tri događaja koja su na ovaj ili onaj način obeležila kulturu u minuloj godini Isidora Žebeljan

Svojim uspesima, u zemlji i van nje, kompozitor i član SANU Isidora Žebeljan nesumnjivo je obeležila minulu godinu, a govoreći o tome šta je po njenom uverenju obeležilo proteklih dvanaest meseci kaže: „Svakako 170 godina SANU. U okviru obeleževanja ovog jubileja, SANU je objavila ekskluzivno izdanje od tri kompakt diska srpske umetničke muzike svih kompozitora - akademika (od 1864. do danas). To je prvo audio-izdanje na kojem je predstavljena svojevrsna istorija srpske umetničke muzike ikada objavljene. U okviru jubileja održana su i dva koncerta, na kojima su izvedena dela svih kompozitora - akademika, a organizovana je i izložba na kojoj su predstavljena dela svih akademika - likovnih umetnika. Ovakvi događaji imaju nemerljivi značaj za definisanje nacionalnog identiteta, jer su oni način da saznamo ko smo, kakva nam je duhovna fizionomija. To je jedan od puteva, da, kao narod, upoznamo i zavolimo sebe.

Zatim - Jugoslovenska kinoteka. Tokom ove godine završena je nova zgrada Kinoteke i obeleženo je 100 godina od prvog srpskog (i balkanskog) igranog filma. Ova ustanova je jedan od najvažnijih kamena temeljaca srpske kulture i zahvaljujući njenom bogatstvu i aktivnostima, mi imamo veoma dobre razloge da volimo sebe.

Takođe - Festival autorskog filma. Ovogodišnji FAF je, uprkos krizi, predstavio najznačajnija i najinteresantnija autorska filmska ostvarenja iz protekle, ali i prethodnih godina. Uz to, Festival je organizovan sa puno ljubavi, dobre volje i prave pažnje. FAF je na najbolji način pokazao da smo vredni pravih umetničkih doživljaja i da zaslužujemo budućnost u kojoj duh pobeđuje materijalno.”

Anita Mančić

Anita Mančić je odavno među onima koji suvereno vladaju glumačkim sazvežđem. I ove godine svojim ulogama snažno je obeležila ovdašnji kulturni život; na pozorišnoj sceni je za tumačenje lika Nadežde u predstavi „Nije smrt biciklo” (JDP) dobila i „Ardaliona”, a na velikom platnu u filmovima „Montevideo bog te video” i „Praktičan vodič kroz Beograd” ostvarila hvale vredne role.

Na pitanje koja su tri događaja obeležila proteklu godinu kada je o kulturi reč, odgovorila je: „Odlazak Petra Kralja. Mislim da je to nešto što je obeležilo ne samo prošlu godinu nego i (naš) sveukupan život u pozorištu. Ne moram zaista ja da pričam ko je i kakav je on bio. Svaka reč o njegovom značaju zapravo bi samo umanjila veličinu tog čoveka.

Drugi događaj je trajao zapravo 365 dana, završno sa krešendom u poslednjim danima 2011. A to je odnos vlasti spram kulture, odnosno grada prema svojim ustanovama. Taj događaj traje već dugo, ali se u prošloj godini intenzivirao. Kultura je marginalizovana, osiromašena, sve su dali od sebe da nas što više ponize... Više o tome u sledećem intervju jer bojim se da moje ogromno ogorčenje ne bi stalo u jednu izjavu.

I treće je događaj koji trakođe traje 365 dana. Ta naša kultura, odnosno govoriću samo o filmu i pozorištu jer me se to najdirektnije tiče, uprkos naporima vlasti da je satru i ubiju ipak opstaje. Znači, filmovi se snimaju iako nisu dotirani, gledaju se iako ne postoje bioskopi, pozorište opstaju iako nema novca, publika dolazi iako nema čime da plati kartu" U zemlji i izvan nje umetnici dobijaju razna priznanja. Dakle, pozorište i film opstaju uprkos naporima vlasti da ih dotuku. Opstajaće i dalje, a vlast je, bojim se, smenljive prirode.”

Svetislav Basara

Svetislav Basara, proslavljeni pisac, dobitnik NIN-ove nagrade a sa romanom "Majn kampf” i u ovogodišnjoj konkurenciji, kako književnim tako i publicističkim opusom i izjavama nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Likom i delom obeležio je (i) ovu godinu, a na pitanje šta je po njemu obeležilo 2011. u kulturi kaže: „Ne znam... te novogodišnje ankete su mi, vala, baš nekako dosadne. Ta biranja, rangiranja, smaranja... A velika je konkurencija među brljotinama, teško se tu snaći pa premeriti šta je od čega gore.”

Zamoljen da ipak izdvoji tri događaja koja su u kulturi ili, kako on sam reče, oko nje, kazao je:

„Prvo - velika je brljotina ovo ponovno odustajanje od evropskih integracija. To će nam se opet svima i u svemu olupati o glavu.

Drugo - Bilo je par baš dobrih filmova. Kojih? Nećemo reći, neka svi misle da su oni iako nisu.

Treće - Roman Davida Albaharija 'Kontrolni punkt’. Sjajna knjiga, knjiga koja je zasigurno obeležila godinu.”

Povezane vesti: Žebeljan: Kultura može da promeni imidž Srbije

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.