Kandidatura čeka pregovore

Izvor: RTS, 14.Nov.2011, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kandidatura čeka pregovore

Visoki evropski zvaničnici ocenili da je nastavak pregovora Beograda i Prištine i razvijanje dobrosusedskih odnosa presudno u dobijanju statusa kandidata za pristupanje EU u decembru.

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton rekla je u Briselu da se nada da će se dijalog Beograda i Prištine nastaviti veoma brzo i da veruje da će predsednik Srbije Boris Tadić staviti interes >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << naroda na prvo mesto.

"Nadam se da će se razgovori nastaviti veoma brzo", rekla je Ešton na konferenciji za novinare tokom ministarskog Saveta u Briselu.

Eštonova veruje da će predsednik Srbije Boris Tadić potvrditi svoju lidersku ulogu.

"Ubeđena sam da Tadić želi da Srbiju vidi kao deo EU i da zna šta treba zajedno da uradimo da bi se to desilo. Ubeđena sam da će staviti interes naroda na prvo mesto", zaključila je Eštonova.

Nemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele istakao je da Nemačka podržava evrointegraciju Zapadnog Balkana, ali da se ispune potrebni uslovi.

U slučaju Srbije, među uslovima su i dobrosusedski odnosi s Kosovom, rekao je Vestervele i naveo da "oni koji žele u EU ne smeju podržavati nasilje".

"Neće biti dozvoljene nikakve prečice u evrointegracijama. Svako mora u potpunosti da ispuni potrebne uslove, koji se odnose na dobro upravljanje, borbu protiv korupcije i kriminala, a kada je Srbija u pitanju, to se tiče i dobrosusedskih odnosa", rekao je Vestervele.

"Za nas se teritorijalni integritet Kosova ne dovodi u pitanje. Mi smatramo da nastavak primanja novih članica u EU zavisi od toga šta ćemo mi dobiti od onih koji žele da uđu u EU i očekujemo saradnju", rekao je Vestervele.

Šef francuske diplomatije Alen Žipe takođe je ocenio da Srbiji u decembru treba odobriti status kandidata za članstvo u EU pod uslovom da Beograd "ostvari napredak u dijalogu s Prištinom".

Žipe je istakao da bi takođe trebalo da "Srbija nađe rešenja oko pitanja vezanih za Kosovo".

Šef francuske diplomatije je time odgovorio na pitanje da li se može očekivati da Srbija u decembru dobije status kandidata za članstvo u EU i da li je to možda povezano sa zamislima o stvaranju "EU u dve brzine".

Žipe je uzvratio da to nije ni na koji način povezano, ali je rekao da kad je u pitanju odobravanje statusa kandidata Srbiji "unutar evropske dvadesetsedmorice još uvek nema jednoglasnog stava o tome".
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.