Finska za prosleđivanje kandidature

Izvor: RTS, 18.Okt.2010, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Finska za prosleđivanje kandidature

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić razgovarao u Helsinkiju sa ministrom inostranih poslova Aleksandrom Stubom koji je izjavio da će se Finska založiti da kandidatura Srbije za članstvo bude prosleđena Evropskoj komisiji.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić boravi u jednodnevnoj poseti Finskoj. Šef srpske diplomatije je u Helsinkiju razgovarao sa ministrom inostranih poslova Finske Aleksandrom Stubom.

" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Incidenti koji su se poslednjih dana dogodili u Beogradu i Đenovi dela su izdvojenih ekstremističkih grupa i oni ne mogu uticati na stabilnost zemlje", rekao je ministar Vuk Jeremić u Helsinkiju.

"Vlada Srbije preduzele je mere i smatram da smo pokazali da se u Srbiji poštuje vladavina zakona, kao i da je postignut adekvatan nivo bezbednosti na ulicama, čak i pod veoma teškim okolnostima", rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da se sprovodi ozbiljna istraga o incidentima, koja će veoma brzo pokazati rezultate.

Jeremić je istakao da je predstojeći sastanak ministara inostranih poslova EU u Luksemburgu od presudne važnosti za evropsku budućnost Srbije i najavio da će državni organi Srbije učiniti sve da bude doneta pozitivna odluka o prosleđivanju kandidature Evropskoj komisiji.

"Ovog trenutka sva naša pažnja i snaga usmereni su na to da ministri EU donesu ovu važnu odluku", naglasio je Jeremić i istakao da je Finska uvek pružala snažnu podršku proširenju EU na države Zapadnog Balkana i Srbiju.

Jeremić je predočio i da je Srbija spremna i da želi što pre da počne dijalog sa Prištinom, kako bi se rešila otvorena pitanja.

"Finska snažno podržava evropske integracije Srbije i na sastanku ministara spoljnih poslova Evropske unije zatražiće prosleđivanje Evropskoj komisiji kandidature Srbije", izjavio je finski ministar inostranih poslova Aleksandar Stub, posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem.

Stub je izneo uverenje da je moguće postići ravnotežu između želje pojedinih država članica Unije da Srbija napreduje na evropskom putu i zahteva Holandije da Srbija ispunjava uslov saradnje sa Haškim tribunalom.

Prema njegovim rečima, uslov saradnje sa Hagom će, na jedan ili drugi način, uvek biti tu, ali je u ovom trenutku važno učiniti taj tehnički korak i zatražiti mišljenje Evropske komisije.

"Mi smatramo da se radi o tehničkom pitanju, koje bi u ovom trenutku imalo veliki značaj za Srbiju", ocenio je Stub.

Stub je čestitao Srbiji na fenomenalnom uspehu i dogovoru sa EU o rezoluciji koja je usvojena u Generalnoj skupštini Ujedinjenjih nacija.

Kao što to proizlazi iz rezolucije, naglasio je Stub, vreme je da počne dijalog Beograda i Prištine, da to budu tehnički, diskretni razgovori na nivou ekspertskih grupa, možda čak i u Briselu.

"Važno je da dve strane počnu dijalog, jer je to način da se reše otvorena pitanja", ocenio je Stub.

Glavne teme razgovora dva ministra odnosile su se na evropske integracije Srbije, uoči predstojećeg sastanka ministara Evropske unije u Luksemburgu, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Ministar Jeremić će razgovarati i sa ministrom za migracije i evropske poslove Astridom Torsom.

Jeremić će iz Helsinkija otputovati u Jerevan, gde će u utorak sa ministrom inostranih poslova Jermenije Edvardom Nalbandianom otvoriti 6. sesiju Foruma Saveta Evrope za budućnost demokratije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.