File: Članstvo u EU treba da bude cilj Srba sa Kosova

Izvor: Blic, 23.Apr.2013, 00:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File: Članstvo u EU treba da bude cilj Srba sa Kosova

Evropski komesar Štefan File je danas u Luksemburgu izjavio da je sporazumom vlada Kosova i Srbije obezbeđeno da kosovska vlast bude primenjena, ali i da je zajamčeno da se uvaže interesi i prava kosovskih Srba.

File je to rekao novinarima na molbu da kaže šta misli o stavu kosovskih Srba da sporazum Beograd-Priština nije povoljan za njih.

Evropski komesar je naveo da "kosovski Srbi treba da sebi daju vremena i rasprave to međusobno, sa svojim partnerima u Srbiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ali i sa sagovornicima na Kosovu".

- Ono što je predloženo, jeste uravnoteženo i obezbeđuje da na određen način kosovska vlast bude primenjena na celoj teritoriji, ali sporazum posebno osigurava da se vodi računa o interesima i pravima srpske manjine na Severu i ne samo na severu Kosova - podvukao je File.

Komesar je pozvao da se to sagleda u širem okviru jer su pregovori o sporazumu, vođeni uz posredovanje EU, "važan korak ka približavanju i Srbije i Kosova EU, a to je konačni cilj koji žele da dostignu građani Srbije i Kosova, i postanu građani Evropske unije".

- U okviru tog procesa i članstva u EU, njihova prava i interesi biće potpuno zajamčeni - zaključio je File.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.