Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Dec.2011, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Daraboš: Nemačka pogrešila oko statusa Srbije

BEČ -

Ministar odbrane Austrije Norbert Daraboš smatra da je pogrešno što Srbija u decembru nije dobila status kandidata za članstvo EU i ocenjuje da Nemačka loše procenjuje situaciju.

"Nisam zadovoljan evropskim stavom u vezi Srbije iz bezbednosno-političkih razloga, jer pitanje dodele statusa kandidata Srbiji prevazilazi samo Srbiju i tiče se u širem smislu i naših vojnika na Kosovu. Upozorio bih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << EU da Srbiji ne zatvori vrata jer bi to ojačalo one snage u Srbiji, koje ne idu u pravcu Evrope, i to bi ugrozilo stabilnost u regionu, i nacionalističke snage bi sputavale aktuelnu vladu. To bi bio fatalan signal za ceo zapadni Balkan", naglasio je Daraboš u intervjuu bečkom dnevniku "Standard".

On je rekao, upitan da li je pokušao pre Samita u decembru da utiče na odluku u vezi Srbije, da je hvalio stav šef austrijske diplomatije Mihaela Špindelegera koji se zalagao za odlaganje odluke o statusu kandidata za dva do tri meseca, ali da su Nemci pošli sasvim drugim smerom.

"Ne želim da napadam Nemačku, ali veto na Samitu u vezi statusa kandidata je došao iz Nemačke. Mislim da Nemci pogrešno procenjuju situaciju. Srpska vlada je zainteresovana za rešenje, ali je njen uticaj ograničen. Postoje očigledni napori da se nestabilnost, koja je nastala na Kosovu, svali na vladu u Beogradu", istakao je Daraboš.

On je, u vezi zahteva nemačke kancelarke Angele Merkel, koje je iznela tokom posete Beogradu, u vezi ukidanja paralelnih struktura, ocenio da je "letva" za srpsku vladu bila veoma visoka.

Daraboš je naglasio da vidi "poštene napore srpske vlade za rešenje pitanja na severu Kosova", koji bi bili takvi, kako je dodao, "da bi srpska strana priznala nezavisno Kosovo".

"Prema Srbima sa severa Kosova se vlada jasno izjasnila. Ne može biti da se srpskoj vladi iz toga plete omča zato što Srbi na Kosovu nisu ispunili uslove", poručio je austrijski ministar iz redova Socijaldemokatske partije (SPO).

Daraboš je ocenio da je rešenje sprečeno od strane Srba na Kosovu, koji se, uz izuzetak jednog gradonačelnika, ne pridržavaju dobronamernih saveta vlade iz Beograda.

Prema njegovim rečima mirovni proces na zapadnom Balkanu je ugrožen ako nacionalističke snage na sledećim parlamentarnim izborima na proleće pobede, jer bi onda Srbi na severu Kosova dobili signal da mogu raditi šta žele.

Upitan da li veruje da će Srbija na sledećem Samitu EU u martu dobiti status kandidata Daraboš je odgovorio da je, iako to nije tako popularno, za bezbednosno-političku stabilnost bitno da Srbija dobije status kandidata i to pre izbora.

"U Srbiji je većina za pristupanje EU, i jednoj većini je to važnije od pitanja Kosova. Bio bi fatalan signal ako se ne bi Srbiji dao status kandidata, i Nemačke ostala na svojoj poziciji. Srbija je ispunila svoje bezbednosno-političke zadatke, i sada se mora Srbija tretirati slično kao Hrvatska", rekao je Daraboš koji je, inače, pripadnik gradišćansko-hrvatske manjine.

On je izrazio nadu da ne postoje drugi motivi u evropskim vladama, kao što su pitanja manjina, dodajući da EU ne može da priušti da se Srbiji ne da status kandidata.

"Ne radi se o mešanju u unutrašnje stvari Srbije, ali moramo ojačati demokratski razvoj, koji još nije okončan", poručio je Daraboš.

Upitan da li je drugačija politika mogla sprečiti nasilje tokom leta i na jesen na severu Kosova usled kojeg su povređeni i vojnici iz Austrije on je odgovorio da to nije bilo moguće, i da je nasilje bilo "rukovođeno" od strane nacionalističkih snaga.

"Bilo je i plaćenika iz Srbije. Radi se pre svega i o interesima švercera srpske i albanske strane", uveren je austrijski ministar.

On je podsetio da je Austrija priznala nezavisnost Kosova i da kosovska vlada ima vlast nad granicama, te da "carinska pitanja" moraju da se regulišu iz Prištine.

"Srpska vlada je učinila sve što je mogla. Više nije moguće i kazniti je zbog toga što ulaže napore, ali više nema moć nad zahtevima Srba na severu Kosova, nije fer. Austrijanci, koji su povređeni, inače žele ponovo da se vrate na Kosovo", zaključio je Daraboš.

(Kraj) zmb/bž
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.