Da li Srbiju čeka referendum o Kosovu?

Izvor: Vesti-online.com, 10.Feb.2018, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li Srbiju čeka referendum o Kosovu?

Da li predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavljuje referendum o Kosovu i evrointegracijama Srbije? Da li bi taj referendum imao smisla, ukoliko je, kako navodi vrh države, strateško opredeljenje države - članstvo u Evropskoj uniji.

- Mi kao narod treba da donesemo odluku šta ćemo da radimo - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Da li je ova Vučićeva poruka na konferenciji sa komesarom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Johanesom Hanom značila i da Srbiju očekuje referendum o rešenju pitanja Kosova. Po izjavama iz Vučićeve SNS - da.

- Sigurno da će konačnu reč dati građani Srbije, oni su ti koji su suvereni, koji će dati konačnu reč o tome što smi mi dogovorili, i mi od tog referenduma i izjašnjavanja građana ne bežimo - -kaže funkcioner SNS Aleksandar Martinović.

Kako kaže Martinović, pitanje KiM nije pitanje samo za SNS, već za ceo srpski narod i dodaje da prvo u Srbiji treba da se postigne konsenzus o Kosovu, pre održavanja referenduma.

- Ako mene lično pitate, mislim da je referendum daleko, mi moramo prvo da rešimo unutrašnji dijalog oko KiM - navodi on.

Da referendum treba da se održi ocenjuje i Dušan Proroković iz Centra za strateške alternative.

- Radi se o jednom vrlo krupnom pitanju. Vlada, kakva je, nema legitimitet da donosi odluku o tom pitanju. Mislim da je najbolji način da se građani izjasne, ali isto tako mislim da će Zapad imati mnogo toga protiv bilo kakvog referenduma - smatra Proroković.

Međutim, ako se pita opozicija, o referendumu je trebalo razmišljati mnogo ranije.

- Mislim da je referendum zakasneo i da ga je trebalo održati pre potpisivanja Briselskog sporazuma 2012 - kaže potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić, koja ističe da je nejasno šta o rešenju za Kosovo misle vrh države i predsednik Vučić.

- On sada meni liči na onog fudbalskog trenera, minut pre kraja utakmice, kad već vidi da je utakmica izgubljena, hoće da pozove igrače sa klupe, a to su opozicija i narod, da bi sa njima podelio odgovornost za neuspeh - dodaje Rašković Ivić.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.