Mas: Nisam optimista po pitanju kandidature

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Feb.2012, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mas: Nisam optimista po pitanju kandidature

BEOGRAD -

Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas izjavio je danas da se nada da će Srbija ispuniti uslove kako bi do 1. marta dobila status kandidata za Evropsku uniju, ali da u vezi tim nije optimista.

"Nisam baš optimista ali nisam ni pesimista. Prošlo je dva meseca (od 9. decembra) i još smo udaljeni od stava da su uslovi ispunjeni", rekao je Mas u ambasadi Nemačke na skupu studenata koji su učestvovali u programu "Dobrodošli u Nemačku".

Mas je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ponovio da uslovi za kandidaturu nisu ni novi, ni teški, nego su jasni jednostavno ih je ispuniti - primena dogovora postignutih sa Prištinom, obavljanje mandata Euleksa i Kfora na celoj teritoriji Kosova i dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova.

Ambasador Nemačke istakao je da niko nikada od Srbije nije tražio da prizna Kosovo, niti da zatvori škole i bolnice na severu Kosova i objasnio da "i Nemačka ima svoje škole u drugim državama", a tek niko nije tražio od Srbije da odustane od Rezolucije 1244, jer je to dokument UN, a ne Srbije, pa jedino UN i može da odustane od rezolucije.

"EU nikada nije tražila od Srbije da prizna Kosovo, niti je to iko tražio. Naravno, bilo bi to najlakše rešenje, ali nama je poznata osetljivost Srbije po tom pitanju i zato i ne tražimo da prizna Kosovo", rekao je Mas.

Mas je istakao da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji, jer je to u njenom interesu, i oštro kritikovao stav predsednika Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice da Srbija gubi primenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Ko to tvrdi ili je neznalica ili, jednostavno, lažov. Prema podacima Vlade Srbije, za tri godine primene sporazuma Srbija je izgubila manje od 500 miliona evra carinskih prihoda, ali su sprski izvoznici od izvoza u EU dobili milijardu i po evra. Jasno je da je Srbija dobila", rekao je Mas.

Mas je naveo da je 78 odsto od ukupne strane pomoći u Srbiju stiglo iz EU ili njenih članica, a kada se dodaju SAD, Švajcarska, Norveška i Japan, dolazi se od 97 odsto.

"Rusija tokom čitavog mandata Koštunice nije dala ni dinara pomoći Srbiji, a Koštunica navodi Rusiju kao zemlju koja pomaže Srbiji.

Rusija je pre tri godine najavila kredit od milijardu evra, pa su onda rekli milijardu dolara, što je već 20 odsto manje, da bi pre dve godine obezbedili 200 miliona, a o ostatku se pregovara i pregovara, dok EU svake godine Srbiji omogućava da koristi 200 miliona evra i to ne kredita, nego donacija, ali to nije tema za medije", rekao je Mas.

Mas je naveo da nije tačno da se Srbiji ne isplati ulazak u EU.

"Nadam se da ćemo bar malo promeniti takvu percepciju i naša je obaveza kao predstavnika EU i zemalja članica, a to je i obaveza Vlade Srbije i medija, da širimo informacije o prednostima članstva u EU. Ako to ne rade odgovorni u Srbiji, onda će raditi drugi, a tu mislim i na ambasade", rekao je Mas.

Mas je objasnio da to znači da bi javnosti u Srbiji trebalo predočiti činjenice.

Ambasaror Nemačke u Srbiji je naveo i da nije tačno ni to da će članstvo u EU Srbiju koštati identiteta, nego je upravo suprotno, članstvo u EU je jedini način da evropske nacije sačuvaju identitet i da u budućnosti budu subjekat, a ne objekat velikih sila.

"EU je sudbina Srbije, kao što je i sudbina Nemačke. Sve evropske nacije su premale da bi samostalno igrale značajnu ulogu u svetu sutrašnjice u kojem će odlučivati velike sile", rekao je Mas.

Mas je rekao da su to ideološki razlozi za članstvo Srbije u EU, i pozvao one kojima se ti razlozi ne dopadaju da pogledaju ekonomske cifre i činjenice.

"Italija, Bosna i Hercegovina, Nemačka i Crna Gora, svaka od njih pojedinačno ima veću spoljnotrgovinsku razmenu sa Srbijom nego SAD, Rusija, Kina i Turska zajedno. To je jednostavan pokazatelj ekonomskih interesa Srbije", naveo je Mas.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mas: Nisam optimista po pitanju dobijanja kandidature za EU

Izvor: Politika, 13.Feb.2012

BEOGRAD –Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas izjavio je danas da se nada da će Srbija ispuniti uslove kako bi do 1. marta dobila status kandidata za Evropsku uniju, ali da po tom pitanju nije optimista...„Nisam baš optimista ali nisam ni pesimista. Uslovi za kandidaturu su jasni i jednostavno...

Nastavak na Politika...

Mas nije optimista po pitanju kandidature

Izvor: Beta, 13.Feb.2012

BEOGRAD, 13. februara 2012. (Beta) - Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas izjavio je u ponedeljak da se nada da će Srbija ispuniti uslove kako bi do 1. marta dobila status kandidata za Evropsku uniju, ali da .

Nastavak na Beta...

Mas: Nisam optimista za kandidaturu

Izvor: Vesti-online.com, 13.Feb.2012

Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas izjavio je danas da se nada da će Srbija ispuniti uslove kako bi do 1. marta dobila status kandidata za Evropsku uniju, ali da po tom pitanju nije optimista..."Nisam baš optimista, ali nisam ni pesimista. Uslovi za kandidaturu su jasni i jednostavno ih je ispuniti...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.