Vrednost Kia brenda od 2007. narasla skoro pet puta

Izvor: Nacionalna klasa, 16.Okt.2014, 09:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrednost Kia brenda od 2007. narasla skoro pet puta

Kada se, ne tako davne 2007. godine, Kia opredelila za dizajn kao temeljni pokretač budućeg rasta kompanije, definitivno nije pogrešila. Postavivši na čelo dizajnerskog tima jednog od najcenjenijih svetskih dizajnera Petera Schreyera počinje poslovni uzlet ove kompanije.

Prema nedavno objavljenom Interbrandovom ekskluzivnom popisu 100 „Najboljih svetskih brendova“ vrednost brenda Kia, od spomenute 2007. godine, narasla je za 480%. Od početnih 929 miliona USD dosegla >> Pročitaj celu vest na sajtu Nacionalna klasa << je 5,4 milijarde USD. Rast vrednosti brenda Kije daleko je premašio prosečnu stopu rasta preostalih 11 proizvođača automobila, koji su se našli na ovogodišnjem popisu.

Kia se tek 2012. godine prvi put našla na Interbrandovom popisu 100 „Najboljih svetskih brendova“, zauzevši 87. mesto. Prvobitnu vrednost od 4,1 milijarde američkih dolara, 2013. povećala je na 4,7 milijardi, popevši se na 83. poziciju. Tokom prošle godine Kijina vrednost povećala se za dodatnih 15 posto, što je korejskog proizvođača automobila smestilo na 74. poziciju s vrednošću u iznosu 5,4 milijardi američkih dolara. Prema ovogodišnjem istraživanju, prosečna stopa rasta vrednosti brendova iznosila je 7%, što je više nego dvostruko manje od rasta kojeg je zabeležila Kia.

Značajno povećanje vrednosti Kijinog brenda u proteklih godinu dana može se pripisati različitim faktorima. Savim sigurno su od velike važnosti bile brojne marketinške aktivnosti kompanije, uključujući i ovogodišnje sponzorstvo SP u fudbalu Brazil 2014 i teniskog Australian Opena. Takođe, važno je uzeti u obzir kako je Kia tokom 2013. i 2014. lansirala čak dvanaest novih ili unapređenih modela vozila, a u razmatranom periodu zabeležila je porast prosečne prodajne cene vozila za 4 posto.

Interbrand je Kijin uspeh opisao sledećim rečima: "Kao rezultat upornog brendiranja, opisanog u sloganu " The Power to Surprise" (Snaga iznenađenja), korejski proizvođač automobila je uspešno promenio sliku o sebi kao proizvođaču automobila niske cene i niskog kvaliteta, okrenuvši se dizajnu i novoj skupini potrošača koji su emocionalno vezani uz brend svog vozila.“

Osim na listi 100 „Najboljih svetskih brendova“ Kia je svoje mesto pronašla i na Interbrandovoj listi 50 „Najboljih svetskih zelenih brendova 2014“ na kojoj je zabeležila uspon sa 37. na 35. mesto.

Interbrandova studija 100 „Najboljih svetskih brendova“ 2014. nastala je kao rezultat sveobuhvatne analize karakteristika brenda. Studiju su proveli stručni analitičari koristeći najsavremnije metodologije za ispitivanje. Studija meri finansijske rezultate kompanije u odnosu na povrat investicije, ulogu marke prilikom odluke o kupovini i snagu brenda, koja podrazumeva sposobnost marke da osigura očekivanu zaradu u budućnosti.

Izvor: KIA
Pogledaj vesti o: KIA

Nastavak na Nacionalna klasa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nacionalna klasa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nacionalna klasa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.