Kia na Sajmu automobila u u Frankfurtu 2013.

Izvor: B92, 19.Avg.2013, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kia na Sajmu automobila u u Frankfurtu 2013.

Kia će na ovogodišnjem frankfurtskom auto-salonu izložiti novi Soul i restilizovanu limuzinu Optima, kao i Picanto sa pogonom na tečni naftni gas. Korejski proizvođač predstaviće sajamskoj publici i koncept malog crossover vozila.

Optima za 2014. donosi neznatne promene u dizajnu u odnosu na model pre restilizacije, koje su uglavnom ograničene na detalje na prednjem i zadnjem delu automobila.

U Kiji kažu da je zahvaljujući poboljšanim amortizerima na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zadnjem oslanjanju buka u kabini niža za 3,3 dB. Unapređenja na 1.7 litarskom dizel motoru doprinela su da Optima opremljena ovim agregatom ima nižu emisiju CO2 koja se kreće od 128 g/km.

Druga generaciji modela Soul, koja je imala premijeru u martu na njujorškom salonu biće prikazana u verziji za evropsko tržište.

Razlike u odnosu na model koji će se prodavati u SAD su minimalne i odnose se pre svega na dizajn farova, svetala za maglu i donjeg dela prednjeg branika. Lukovi iznad točkova na modelu za Evropu biće crni, dok su kod američke verzije u boji karoserije automobila.

Kia nije objavila tehničke detalje i specifikacije motora koji će pogoniti novi Soul, ali možemo očekivati pogonske jedinice skromnije snage u odnosu na model za SAD, kao što su 1.4 litarski benzinski motor sa 100 ks i 1.6 litarski dizelaš sa 128 ks.

Kia će u Frankfurtu predstaviti i Picanto koji će za pogonsko gorivo osim benzina moći da koristi i tečni naftni gas (TNG). Reč je o modifikovanoj verziji 1.0 litarskog trocilindričnog motora koji razvija 67 ks (49 kW) i 90 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Kada se vozi na gas, ovaj Picanto prosečno troši 5,8 l/100 km uz CO2 emisiju od 100 g/km. U verziji sa opcionim stop/start sistemom, potrošnja pada na 5,6 l.

Osim benzinskog rezervoara zapremine 35 litara, na mestu predviđenom za rezervni točak instaliran je TNG rezervoar u koji staje 27 litara gasa. Predviđeno je da se Picanto TNG pojavi u prodaji do kraja 2013, a prvo će biti dostupan kupcima u Grčkoj, Nemačkoj, Poljskoj, Italiji, Portugalu i Holandiji.

Kia je za frankfurtski sajam pripremila i jedno iznenađenje u vidu koncepta novog crossover modela. Prema onome što je korejski proizvođač do sada saopštio, reč je konceptu koji najavljuje mogućeg rivala modelima kao što je Nissan Juke.

Na osnovu prve skice može se zaključiti da je u pitanju vozilo futurističkog dizajna, sa dinamičnim, sportskim prednjim delom. Dnevna LED svetla i maglenke podsećaju na rešenja sa modela Cee'd GT i Pro_cee'd GT.

Više informacija o ovom konceptu i njegove fotografije očekujemo uoči početka sajma automobila u Frankfurtu, početkom septembra 2013.

Vozili smo: Kia Cee'd GT i Kia Pro_cee'd GT.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.