Ovo su tri kulturne manifestacije u naredna tri dana

Izvor: B92, 29.Apr.2020, 10:07

Ovo su tri kulturne manifestacije u naredna tri dana

Na kanalu Narodnog pozorišta u Beogradu na Jutjubu u čast Svetskog dana igre biće emitovan i snimak premijere baleta “Evgenije Onjegin”, JDP emituje predstavu "Drama o Mirjani i ovima oko nje", a Opera Srpskog narodnog pozorišta organizuje seriju mini-koncerata tokom policijskog časa za prvomajske praznike

U čast Svetskog dana igre

Članovi Baleta Narodnog pozorišta u čast Svetskog dana igre 29. aprila sačinili su video-pokret u kome na muziku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sergeja Rahmanjinova, Rapsodiju na Paganinijevu temu i Klavirski koncert br. 2, slave igru umetnost i život.

Na kanalu Narodnog pozorišta u Beogradu na Jutjubu u čast Svetskog dana igre, sutra u 21 sat biće emitovan i snimak premijere baleta “Evgenije Onjegin”, na muziku Petra Čajkovskog, inspirisanog romanom u stihu Aleksandra Puškina.

Koreografiju i režiju potpisuje Lidija Pilipenko, a diriguje Ðorđe Pavlović.

Svetski dan igre obeležava se u celom svetu sa idejom da slavi umetničku igru i njenu univerzalnost koja prevazilazi političke, kulturne i nacionalne granice, spajajući ljude kroz svima razumljiv jezik - igru.

Svake godine jedan poznati igrač ili koreograf šalje poruku koja kruži svetom, a ove godine poruku je poslao Gregori Vujani Makoma, igrač, glumac, koreograf i baletski pedagog iz Južne Afrike.

On je u svojoj poruci istakao da za njega svaki dan predstavlja novi izazov s kojim se treba suočiti - a kroz igru pokušava da dâ smisao ovom svetu.

“Prolazimo kroz nezamislive tragedije u vremenu koje bih najbolje mogao da opišem kao posthumano doba. Više nego ikada, moramo da igramo sa ciljem da podsetimo svet da ljudskost još postoji”, napisao je Makoma.

Dan igre ustanovio je Međunarodni pozorišni institut u okviru Uneska 1982. godine, na dan rođenja Žana Žorža Novera (1727-1810), utemeljivača savremene igre.

"Drama o Mariji i ovima oko nje" 30. aprila na sajtu JDP-a

Jugoslovensko dramsko pozorište emituje 30. aprila na svom kanalu na Jutjubu i sajtu predstavu "Drama o Mirjani i ovima oko nje" Ivora Martinića u režiji Ive Milošević, najavili su iz JDP-a.

Savremeno delo mladog dramskog pisca iz Zagreba Ivora Martinića prikazuje život koji vode Mirjana i oni oko nje, provodeći svoje dane mirno, u teskobnoj svakodnevici, uobičajenim banalnim brigama, bez mnogo uzbuđenja i strasti.

Suptilnim sredstvima oni uspevaju da nam otkriju koliko taj život - baš kao i naš sopstveni - u sebi nosi lepote, tuge, humora, bola i poezije.

Predstava Drama o Mirjani i ovima oko nje učestvovala je na 55. Sterijinom pozorju i na festivalima u Zagrebu, Brčkom, Rijeci, Splitu i Mladenovcu.

Na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci ova predstava je osvojila četiri nagrade "Veljko Maričić": za najbolju dramu (Ivor Martinić) i tri glumačke (Mirjana Karanović, Jelena Petrović, Branka Petrić), a na Marulićevim danima u Splitu nagradu "Marul" za glumu (Mirjana Karanović) i nagradu publike kao najbolja predstava u celini.

Mirjana Karanović je na Susretima pozorišta u Brčkom dobila "Gran pri" festivala, a Marko Baćović nagradu Novosti za najbolju epizodnu ulogu na Sterijinom pozorju u Novom Sadu.

Reprize su u petak 1. i subotu 2. maja u 21 h i u nedelju 3. maja u 18 i 21 h. Predstava se emituje zahvaljujući ljubaznosti RTS-a, koji je vlasnik prava.

Opera, mini-koncerti za Prvi maj, tokom policijskog časa

Opera Srpskog narodnog pozorišta (SNP) u Novom Sadu organizuje seriju mini-koncerata u različitim delovima Novog Sada, i to tokom policijskog časa za prvomajske praznike, saopšteno je iz SNP-a.

''Osam članova orkestra i dvoje solista, uz dirigenta iz Italije, tokom vikenda zvešće polusatne koncerte na više lokacija u gradu - Liman, Podbara, Novo Naselje, Bulevar oslobođenja i druge – uz program popularne operske klasike i neizostavnu numeru “Bella ciao““, saopštio je SNP.
Pogledaj vesti o: Jutjub

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Za Svetski dan igre Narodno pozorište emituje balet "Evgenije Onjegin" i pokazuje kako baletski umetnici održavaju formu

Izvor: Blic, 29.Apr.2020

Povodom 29. aprila, Svetskog dana igre, večeras u 21h na jutjub kanalu Narodnog pozorišta u Beogradu, biće emitovana baletska predstava „Evgenije Onjegin“, na muziku Petra Iljiča Čajkovskog, u koreografiji i režiji Lidije Pilipenko i pod dirigenstkom upravom Đorđa Pavlovića.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.