Ko je skroz sasvim apsolutno najveći baja? (VIDEO)

Izvor: Mondo, 17.Jan.2018, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je skroz sasvim apsolutno najveći baja? (VIDEO)

Legendarni Popaj je trebalo da posluži samo kao reklama

Foto: YouTube/MakeAGIF

  Pokušajte da se prisetite - da li je IKO od vas uspeo da odgleda jedan crtani "Mornar Popaj", a da mu roditelji nisu dobaciji. "Zato treba da jedeš spanać". Bili ste mali da odgovorite da su male šanse da se nađete u situaciji da se tučete s Badžom ili spašavate Olivu, pa ste ćutali. I jeli...

Razlog zašto vam ovo pišemo je upravo spanać!

Lik mornara >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Popaja stvorio je Elzi Segar 1919. godine za reklamne potrebe jedne fabrike spanaća.

Bilo je potrebno deset godina da mornar Popaj dobije svoj strip i to baš na današnji dan - 17. januara 1929. godine. Prava zvezda je postao zahvaljujući braći Flajšer koji su napravili crtani film.

Mornar Popaj se prvi put pojavio u novinskom stripu "King fičers" 17. januara 1929. godine, tako što ga je američki crtač stripova Elzi Segar uveo kao novi lik u svoj već deceniju star strip "Timbl teatar". U tom stripu, glavni junak Kastor sa svojim drugom Hamom se uputio na prekookeansko putovanje i obratio čoveku u mornarskom odelu sa tetovažom sidra na ruci rečima "Hej ti! Da li si ti mornar?". Popaj je odgovorio "Jok, mislim da sam kauboj" povlačeći dim iz mornarske lule i žmureći na jedno oko. Od tog trenutka je postao sastavni deo stripa.

Nepunih godinu posle pojave Popaja, Ham je polako izbačen iz stripa, a Popaj je ujedno postao Olivin dragi.



Izvor: YouTube

Pera Ždera i Badža (u nekim prevodima Kvrga) pojavili su se 1932. godine, dok se Kića pojavio 1933. godine.

Elzi Segar je umro 1938. godine u vreme najveće popularnosti mornara Popaja, pa su rad na liku nastavili drugi strip-crtači: Džo Mjuzijel, Bela Zabolj i Bad Segendon.



Izvor: YouTube

Svoju filmsku premijeru Popaj je imao u filmu "Beti Bup sreće mornara Popaja" (1933). Iste godine Flečer studio je snimio dugometražni crtani film "I Yam What I Yam", sa Popajem u glavnoj ulozi.

Do 1957. godine snimljeno je 228 crtanih filmova, a mi smo ga na našim kanalima gledali od sedamdestih do devedesetih godina prošlog veka.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.