Završena vežba srpskih i ruskih spasilaca

Izvor: juGmedia, 24.Apr.2015, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena vežba srpskih i ruskih spasilaca

NIŠ – Srpsko-ruski humanitarni centar obeležava tri godine postojanja i tim povodom pripadnici ovog Centra, vatrogasno-spasilačkih jedinica MUP Srbije, Crvenog krsta i niške Hitne pomoći izveli su danas u dvorištu Naftne industrije Srbije pokaznu vežbu gašenja požara.

Ruski i sprski spasioci demonstrirali su umeće u gašenju požara iz dvospratne zgrade, kao i spašavanje povređenih iz automobila i objekta.

U vežbi je bilo angažovano i specijalno robot vozilo >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << kojim se upravlja uz pomoć daljinskog upravljača, i koje se koristi za pomoć kada je opasno angažovati ljude.

Robota spasioca i pet lada niva ovom prilikom predstavnici Ruske Federacije su posredstvom Srpsko-ruskog humanitarnog centra poklonili vatrogasno-spasilačkim jedinicama Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije .

Ključeve vozila predstavnicima MUP-a Srbije uručio je kordinator Srpsko-ruskog humanitarnog centra Viktor Safjanov, a primopredaja vozila obavljena je dvorištu centra, na smotri opreme i tehnike neophodne za reagovanje u vanrednim situacijama.

Načelnik Sektora za vanredne situacije i zamenik MUP-a Srbije Predrag Marić istakao je ovom prilikom da smo mi narod sklon zaboravljanju, ali da ne smemo nikako da zaboravimo koliko toga je Centar donirao vatrogasno-spasilačkim jedinicama.

Marić je podsetio da je Ruska Federacija posredstvom Centra i oktobra prošle godine donirala Srbiji značajan broj vozila, tako da vrednost ruskih donacija premašuje sve ono što je dobijeno od drugih država

„Cena dobijenih vozila je velika, ali ne može se sve ni izrazititi u novcu. Vredan je pre svega osećaj prijateljstva i bratskog odnosa“, kazao je Marić.

On je istakao da je pomoć Ruske Federacije naročito značajna u ovom periodu kada Srbiji nedostaju sredstva za nabavku opreme.

„Očekujemo izmenu zakona koji će omogućiti da 2016. godine dobijemo sredstva koja će nas „vratiti u život“ kada je reč o opremanju jedinica MUP-a“, rekao je Marić. Koordinat Srpsko-ruskog humanitarnog centra Viktor Safjanov zahvalio se rukvodstvu MUP-a Srbije i Sektora za vanredne situacije na dosadašnjoj uspešnoj saradnji i rekao da funkcionisanje Centra neće biti ugroženo zbog toga što se Srbija priključila evropskom mehanizmu civilne zaštite.

.

(Kraj)Mia

Nastavak na juGmedia...






Povezane vesti

Godišnjica rada Rusko - srpskog centra u Nišu

Izvor: RTS, 24.Apr.2015

Ruski humanitarni centar tri godine postojanja obeležio je zajedničkom vežbom sa pripadnicima Sektora za vanredne situacije, Crvenog krsta i Hitne pomoći. Održana je i konferencija o zajedničkom delovanju spasilačkih službi Balkana. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.