Za medije drastično smanjenje para iz budžeta

Izvor: JUGpress.com, 17.Mar.2017, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za medije drastično smanjenje para iz budžeta

NIŠ

Vrlo brzo grad Niš raspisaće konkurs za sufinansiranje medijskih projekata – rekao  je danas na tribini U Medija centru u Nišu sekretar Sekretarijata za kulturu I informisanje Nebojša Stefanović. Do kašnjenja u raspisivanju konkursa došlo je zbog usaglašavanja javnih nabavki koje su zbog promena u načinu i organizaciji rada gradske uprave sada centralizovane.

Tribinu pod nazivom “U susret medijskom konkursu grada Niša za 2017.  organizovao je sekretarijat >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << za kulturu I informisanje grada Niša i Media reform centar u cilju transparentnijeg informisanja procesa konkursnog sufinansiranja medijskog sadržaja. Ovo je treći konkurs koji grad Niš raspisuje za sufinansiranje medijskih sadržaja.

“ Ono što vas u ovom trenutku najviše interesuje to je iznos opredeljenih sredstava. On iznosi 10 miliona 278 hiljada. Grad je doneo odluku da se opredeli za ovoliku sumu . Ja sam očekivao reagovanje medija još krajem godine kada je donošena odluka o budžetu. U odluci o budžetu se videlo koji je iznos, rekao je Stefanović.

Reagovanja je svakako bilo među poslenicima javne reči jer je ovaj iznos višestruko manji od onog predviđenog za medijsko finansiranje u 2016 koji je iznosio 60 058 000.

Predstavljeni su rezultati istraživanja sa medijima i građanima  koji je realizovan u okvuru projekta “Građani, mediji I lokalna vlast – partnerstvo u javnom interesu. Istraživanja pokazuju da se preko 85 posto ispitanika  svakodnevno informiše i za to pretežno koristi internet i društvene mreže, a svega 11 posto televiziju. Četrdeset  jedan posto ispitanika smatra da lokalna samouprava treba da finansira proizvodnju medijkih sadržaja, što je manje u odnosu na prošlu godinu kaa je polovina ispitanika imalo ovakvo mišljenje.

Na tribini su učestvovali i predstavnici filozofskog fakulteta koji su ukvuru Centra za medijska istraivanja izradili Priručnik za organe koji raspisuju konkurse. Oni su uradili analizu prethodnih konkursa I ukazali na mnoge nepravilnosti.

“Zakonska procedura postoji. Treba poštovati ono što je u zakonu . Ja sam sa svojim doktorantima I studentima napravio jedan priručnik gde decidno piše šta treba poštovati i šta treba posmatrati kao negativnost. Bilo je puno manjkavosti i to vam je poznato. Posle ovog rada koji smo mi obavili mi smo mišljenja da je ovo nešto što je urađeno da se ne bi poštovao zakon. Jer, zakon kaže da treba napraviti javne servise . Javnih servisa nema u Srbiji do dana današnjeg, nego imamo sufinansiranje medija I ta sufinansiranja se prilično volonterski obavlja sa velikim manjkavostima. Tako da se mi ovde bavimo nečim što bi trebalo da bude urađeno  što je zakonski propisano. Mi ovde praktično istražujemo zašto je bure bušno i zašto nema vode u buretu.“ rekao je profesor dr Zoran Jovanović sa katedre za novinarstvo Filozofskkog fakulteta u Nišu.

“Kad pričamo o finansiranju treba da pričamo o operativnim I personalnim troškovima. Kreiranje medijskog sadržaja je pre svega intelektualni rad gde profesionalci ulažu svoje ideje, znanje, iskustvo. Tako da je nemoguće da gorivo, internet I kancelarijski troškovi budu veći deo projekta a manji znanje onih koji to rade. Naprotiv. Tako smo predložili odnos u toj nekoj idealnoj relaciji 20 prema 80. S tim što bi realno bilo ako je i manje od 20 posto  a više od 80 posto personalnih troškova , to bi trebalo da bude sasvim prihvatljivo.

Kako se bira komisija i ko određuje sastav komisje – posebno je pitanje oko koga se lome koplja pa je I to jewdno od važnih pitanja kome se posvetila pažnja ovom prilikom.

“ Sastav komisije bi trebalo da bude takav da ukljućuje ljude koji su zainteresovani za kvalitet celog procesa. To znači da u sastavu komisije treba da budu predstavnici medija, nevladinih organizacija koji brinu o određenim temama koje su od javnog interesa , to znači od najšireg interesa. Građani koji su zainteresovani treba da kažu kako oni vide funkcionisanje te komisije. Mislimo da kada bude otvoren konkurs u čijem je sastavu I poziv za izbor članova komisije da je potrebno napraviti ponovo jednu javnu raspravu, popričati o predloženim kandidatima, videti kakve su njihove kompetencije: Nemoguće je dobiti konsenzus ali moguće je jedno saglasje pretežnog broja ljudi  “, rekao je Nebojša Rančić iz Medija reform centra .

Kako je danas rečeno, ovogodišnji konkurs, treći po redu, trebalo bi da se raspiše pre izbora, 02. Aprila

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.