Vojna bolnica i dalje otvorena za civile

Izvor: juGmedia, 15.Jan.2014, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojna bolnica i dalje otvorena za civile

NIŠ – Civilni osiguranici lečiće se i u 2014. godini u niškoj Vojnoj bolnici, i to  zahvaljujući ugovoru koji su krajem prošle godine potpisali predstavnici ove zdravstvene ustanove, Instituta za javno zdravlja i niške filijale Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja. Civilnim osiguranicima biće na raspolaganju ukupno 100 postelja, što je isti broj kao i u 2013. godini.

Upravnik Vojne bolnice u Nišu dr Radiša Vitas ističe da je za prijem na preglede ili hospitalizaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << za osiguranike sa područja Nišavskog upravnog okruga potreban samo uput izabranog lekara, a za pacijente iz ostalih delova zemlje takav uput mora da odobri nadležna lekarska komisija.

„U prethodnom periodu u „civilnim“ zdravstvenim ustanovama bilo je nedoumica oko osnovanosti upućivanja pacijenata u Vojnu bolnicu, što u saradnji sa Fondom i samim zdravstvenim ustanovama polako prevazilazimo“, rekao je dr Vitas.

On je podsetio da je uredbom Vlade Srbije iz 2012. godine predviđeno da se kapaciteti Vojne bolnice ne koriste samo u slučaju opterećenosti civilnih kapaciteta ili postojanja listi čekanja, već da se pacijenti šalju na preglede i lečenje u skladu sa ugovorom koji bolnica ima sa Fondom

„Zbog velikog interesovanja civilnih osiguranika i dalje insistiramo na proširenje ugovora na segmente rada Vojne bolnice koji za sada nisu ugovoreni. To se odnosi na ambulantnu rehabilitaciju, ginekologiju bez akušerstva, psihijatriju infektivne bolesti i dermatovenerologiju“, podvukao je dr Vitas.

Kako je objasnio dr Vitas,  pacijenti koji sada  koriste te neugovorene segmente rada Vojne bolnice sami snose troškove lečenja

Prema rečima dr Vitasa,  prošle godine je u Vojnoj bolnici pregledano oko 20.000 civilnih pacijenata, a ovoj kategoriji pacijenata pruženo je oko 90.000 usluga. Na bolničkom lečenju u Vojnoj bolnici bilo je više od  1.800 civila, dok je oprativno lečeno njih 1.155.

(Kraj)Mia

Nastavak na juGmedia...






Povezane vesti

Reanimobil za bolnicu

Izvor: Danas, 15.Jan.2014

Tokom protekle godine na odeljenju zrenjaninske bolnice za prijem i zbrinjavanje hitnih stanja pregledano je 59.044 građana, a značajan broj njih upućen je u zdravstvene ustanove sa tercijarnim nivoom zaštite, istaknuto je prilikom potpisivanja protokola o sufinansiranju projekta „Nabavka i opremanje...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.