Izvor: JUGpress.com, 20.Sep.2019, 21:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlasotince se zadužuje 63 miliona

VLASOTINCE

Vlasotinački odbornici su na 22. sednici Skupštine opštine Vlasotince razmatrali 19 predloženih tačaka.

Od 45 prisustvovalo je 37 odbornika.

Predlog Odluke o izmeni i dopuni Odluke o budžetu opštine Vlasotince za 2019.godinu usvojen je bez diskusije prisutnih odbornika.

Posebnu pažnju izazvao je predlog Odluke o zaduženju opštine Vlasotince podizanjem dugoročnog kredita kod poslovnih banaka.

Predsednik opštine Zoran Todorović >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << je rekao da je dobijena saglasnost Ministartva finansije da se može zadužiti opština Vlasotince podizanjem dugoročnog poslovnog kredita, posle odbijanja u dva navrata od tog ministarstva.

Predviđena suma zaduživanja je 63.600.00,00 dinara, što je opozicioni odbornik Žarko Kostić ocenio nepotrebnim.

” Ovde nam je rečeno da se uzima dugoročni kredit od nešto više od 63 miliona dinara, a da već postoji dug od 35 miliona dinara. Nije nam objašnjeno zašto se opština uopšte zadužuje i za koje potrebe i kome su ta sredstva namenjena.

Mnogo sredstava otišlo je u Boljare, a skoro ništa u Šišavi odakle ja dolazim – rekao je Žarko Kostić.

Predsednik Zoran Todorović je potom opširnije razloge ovog kreditnog zaduživanja:

” Deo sredstava u iznosu od 12, 5 miliona dinara biće utrošen u mesnoj zajednici u selu Boljaru, zatim 4,5 miliona dinara za izgradnju trafostanice u centru grada, za potrebe Sportske hale u planu je da se obezbede sredstva od 4,6 milona dinara, a deo sredstava otišao bi i na račun osnovne škole gde se trenutno izvode radovi na filskulturnoj sali. Inače, naša opština može da plaća obveze, jer nije u grupi zaduženih lokalnih samouprava, i naša trenutna zaduženost je 3%, a sa ovim kreditom to se uvećava na 5%. Zakonom o budžetskom sistemu je zaduženost limitirana na 15%. Kreditna sredstva koja budemo dobili biće utrošena isključivo na infrastrukturu”, objasnio je Zoran Todorović, prvi čovek vlasotinačke opštine.

Za opštinu Vlasotince i njene građane sigurno je posebno bila veoma važna 7.tačka dnevnog reda koja se odnosila na Predlog Odluke o usvajanju Elaborata o oprvdanosti otuđenja građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni na kp. br. 864/10, 864/19 i 863/1 KO Vlasotince varoš Privrednom društvu ,,Gruner Serbian d.o.o Vlasotince.

Na površini od 8.186 kvadratnih metara biće izgrađena nova proizvodna hala u kojoj će biti upošljeno oko 200 novih radnika a za realizaciju ovog investicionog projekta, kompanija Gruner Serbian d.o.o uložiće oko 1,5 miliona EUR od čega će najveći deo biti za izgradnju objekata sa pratećom infrastrukturom, što će dovesti do mogućnosti angažovanja domaće građevinske operative.

Na osnovu podataka i zaključaka iznetih u Elaboratu može se reći da je predlog otuđenja neizgrađenog građevinskog zemljišta u opštini Vlasotince kompaniji ,,Gruner Serbian d.o.o bez naknade urađen u svemu u saglasnosti sa Uredbom i da je oprvdan, što je opredelilo odbornike da se usliši molbi ove poznate firme od koje će benefite imati mnogobrojni privredni subjekti u ovom poslu.

Odbornici su glasanjem potvrdili sve predloge za dobitnike najviših opštinskih priznanja, osim za dr. Draganu Đorđević, koja je nedavno na održanoj javnoj raspravi na pravi način demistifikovala sve (ne)jasnoće i sve opasnosti i probleme koje donosi izradnja mini hidrocentrala na Vlasini i u opštini Vlasotince.

I dok su tada mnogi bili oduševljeni njenim stručnim objašnjenjima i iskazivali zahvalnost na sve to, nije, eto, prošlo puno vremena da najveći broj, upravo, onih ,,oduševljenih” promeni svoje mišljenje.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.