Vlasotinački vinogradari proslavili Svetog Trifuna

Izvor: juGmedia, 14.Feb.2014, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlasotinački vinogradari proslavili Svetog Trifuna

VLASOTINCE – Vlasotinački vinogradari zarezali su tradicionalno, na Svetog Trifuna, vinovu lozu.

Udruženje vinara i vinogradara obavilo je ovaj čin u vinogradu Igora Đokića, na potezu Kozare. Prvo zarezivanje obavio je predsednik opštine Zoran Todorović.

„Vlasotinačko vinogorje danas je neuporedivo manje u odnosu na pre nekoliko decenija, ali svaki napor da se ono oživi, sačuva i prenese na potomke predstavlja napor vredan pažnje – rekao je Todorović.

>> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << />Predsednik opštine Vlasotince odazvao se i pozivu grupe domaćina u Stojkovcu u čijim je vinogradima takođe, simbolično, počeo rezidbu. On je vinogradarima poželeo rodnu godinu, slako grožđe i mnogo dobrog vina.

U vlasotinačkom kraju pod vinovom lozom danas je svega 200 ha i to u privatnim posedima. Pre dve decenije bilo je 1500 ha pod ovom kulturom. Godine 1968. u ovdašnjim vinogradima sakupljeno je rekordnih 1200 vagona grožđa. Nakon II Svetskog rata, u 60% beogradskih kafana služila su se vlasotinačka vina „Plamenka“, Grom“ i „Ružica“.

(Kraj)ena

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.