Video odsecanja glave Džejmsa Folija verovatno prevara

Izvor: KMnovine.com, 25.Avg.2014, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Video odsecanja glave Džejmsa Folija verovatno prevara

Forenzička analiza potvrđuje rezultat istrage „Infovars“-a: snimak je ratna propaganda. 
...

Potvrđujući „Infovars“-ovu analizu od četvrtka, britanski forenzičari su zaključili da je ISIS-ov video odsecanja glave Džejmsa Folija po svemu sudeći insceniran „trikovima s kamerom i veštom post-produkcijom“. 
Međunarodna forenzička kompanija koja radi za policijske snage širom Britanije nalazi, da „pogubljenje Džejmsa Folija može >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << biti inscenirano, sa stvarnim ubistvom van pogleda kamere“, prenosi „Telegraf“.

Stručnjaci su primetili da se nikakva krv nije videla, iako je Folijev dželat najmanje šest puta prevukao nož preko predela vrata. Sam video ne prikazuje stvarno odsecanje glave, već statičnu sliku koja tobože pokazuje Folijevu odsečenu glavu kako počiva na njegovom telu.

„Ajmen Al-Tamimi, saradnik „trusta mozgova“ Forum za Bliski Istok, napominje da je ISIS značajno poboljšao svoju video produkciju u poslednjih nekoliko godina“, kako prenosi „Inkvizitor“. „Ne bi im bilo teško da primene tehnike za lažno odsecanje glave, a video baš i ne skriva načinjene propuste: i pored šest rezova Džejmsovog vrata, u videu se ne može videti nimalo krvi, a Folijeva reakcija je u izrazitom neskladu sa onim što se dešava, kažu analitičari.“
Ovaj momenat je istaknut i u našoj analizi – kako je Foli izgledao miran i sabran dok je čitao svoju izjavu, i da je njegovo ponašanje potpuno u suprotnosti sa spoznajom da treba da bude brutalno pogubljen.

Stručnjaci su takođe zaključili da „blip“ na snimku sugeriše da je Foli pogrešno pročitao deo izjave i da je sekvenca morala da bude ponovo snimljena.

Iz toga proističe očigledno pitanje: zašto militanti ISIS-a, koji su brzo stekli neslavnu reputaciju zbog svog varvarstva i nebrige za živote ljudi, nisu jednostavno odsekli Foliju glavu, čemu ta inscenacija ?
Jedini logičan zaključak, bez obzira da li je Foli kasnije ubijen ili ne, jeste da video snimak nije proizveo i objavio ISIS, već zapadne obaveštajne agencije,  da se koristi kao „casus belli“, povod za rat i vojnu ekspanziju na Bliskom istoku.



Godinama smo iscrpno dokumentovali kako su video snimci takozvane Al Kaide, Bin Ladenova i druga teroristička video-propaganda, u stvari produkcija kompanija koje rade u ime Pentagona i CIA-e.

Takođe je otkriven identitet pojedinca koji igra u toj inscenaciji pogubljenja. To je Abdel-Madžed Abdel Bari, nekadašnji reper iz bogate porodice, koji je napustio London da bi se borio u Siriji. Bari odgovara profilu doušnika britanskih službi bezbednosti.

Video odsecanja glave je iskorišćen kao „poster child“, da pogura novi američki vojni napad na Siriju, osujećen prošle godine, pošto se pokazalo da su napad hemijskim oružjem, za koji je okrivljena Asadova vlada, po svemu sudeći izveli pobunjenici koje podržava Zapad.

Američki zvaničnici su izjavili da je „novi kontekst“ za sukobljavanje s ISIS-om uspostavljen objavljivanjem videa sa odsecanjem glave Folija. Time je Vašington u subotu signalizovao svoju nameru da priprema novi vojni napad na Siriju.

Mi smo u našoj analizi istakli i nekoliko drugih faktora koji jasno sugerišu da video s Džejmsom Folijem nije ono što se htelo da bude, jer nema drugih militanata koji se obično pojavljuju u snimcima odsecanja glave, nema pozivanja na Kuran i nema povika „Alahu ekber“ za vreme pogubljenja.

Pogledajte našu originalnu analizu videa odsecanja glave Folija, u videu ispod. Primetićete da video ne sadrži snimak inscenacije odsecanja glave, koja nije prikazana ni u originalnom snimku. Ipak, Jutjub je  delimično cenzuriso video obeležavajući ga sa “offensive” (uznemiravajućim, mada reč ima više značenja – prim.prev.) i blokirao pristup korisnicima koji nemaju „account“ Jutjuba.

[youtube]nD8jJrYXBQs[/youtube] 

Autor: Pol Džozef VotsonIzvor: »Experts: James Foley Beheading Video Likely Fake Alex Jones’ Infowars: There’s a war on for your mind!Preveo: Aleksandar Jovanović

FB Reporter

Nastavak na KMnovine.com...






Povezane vesti

Snimak ubistva američkog novinara namješten?

Izvor: BanjalukaLive.com, 25.Avg.2014

Stravičan snimak ubistva američkog novinara Džejmsa Folija vrlo vjerovatno je bila namještaljka, a likvidacija se dešavala iza kamera, tvrde forenzičari. Britanski "Telegraf" je objavio analizu koju je izvršila jedna agencija ѕa forenziku koja pokazuje sumnjive detalje i tragove naknadnog uređivanja...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.