Izvor: JUGpress.com, 01.Jul.2022, 19:07

Usvojen rebalans budžeta u Vlasotincu

VLASOTINCE

Na 13. sednici, na kojoj je od 45 prisustvovalo 36 odbornika, vlasotinačkog lokalnog parlamenta u poslednjem ovoletnjeg junskom vrelom danu, vladajuća većina usvojila je predlog Odluke o izmeni i dopuni Odluke o budžetu opštine Vlasotince za 2022. godinu. Obrazlažujući predlog ove odluke predsednik opštine Bratislav Petrović je po stavkama objasnio predloženi rebalans budžeta.

Odlukom o izmeni i dopuni Odluke o budžetu opštine Vlasotince povećavaju se >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << sredstva u budžetu opštine u iznosu od 19.545.291 dinara. Ukupni prihodi i primanja od prodaje nefinansijske imovine planiraju se u iznosu od 1.056.835.101 dinara, ukupni rashodi i izdaci za nabavku nefinasijske imovine planiraju se u iznosu od 1.091.398.978 dinara, budžetski deficit planira se u iznosu od 34.563.877 dinara. Tako se, recimo, po programu aktivnosti Centra za socijalni rad, sredstva smanjuju na ime realizacije projekta „Dnevni boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju“, u iznosu od 9.973.000, ali se povećavaju sredstva projektu „Pomoć u kući za decu i mlade sa smetnjama u razvoju“ u iznosu od 2.022.000 dinara. Takođe se Centru za socijalni rad povećavaju sredstva za realizaciju programske aktivnosti „Dnevne usluge u zajednici“ u iznosu od 6.266.666 dinara i na ime jednokratne novčane pomoći u iznosu od 1.200.000 dinara. Za planirane projekte u ovoj godini u oblasti „Upravljanje saobraćajem i saobraćajnom infrastrukturom“, sredstva u iznosu od oko 30 miliona dinara preneta su u naredne dve godine i to za izgradnju ulica, kako u gradskom tako i u seoskom području, kao i za ugradnju grebanog asfalta na seoskim putevima – objasnio je, predsednik Petrović, napred navedene promene.

Govoreći o novim projektima koji su planirani, Petrović je rekao da će se vršiti rekonstrukcija zgrade ambulante u Stajkovcu, da će se raditi lokalni seoski vodovod u selu Donji Dejan, kao i vodovodna mreža u ulici Vinogradarskoj u Vlasotincu.Kao novi projekti uvršćeni su rekonstrukcija ambulante u Stajkovcu, u iznosu od oko sedam miliona dinara, izgradnja vodovoda u selu Donji Dejan u iznosu od 3. 420.000 dinara i četiri miliona su opredeljena za izgradnju vodovodne mreže u ulici Vinogradarskoj. Takođe, za programe komunalne delanosti povećana su sredstva za čišćenje kanala kao i za kapitalne subvencije kod JKP „Vodovod“ za 13 miliona dinara, i kod JKP „Komunalac“ za 6.300.000 dinara. Opredelili smo sredstva i za završetak projekta Uređenja kupališta u iznosu od 2,6 miliona dinara, za programsku aktivnost Vinski bal 500.000 dinara i za realizaciju manifestacije Miholjski susreti 600.000 dinara. Povećana su sredstva i za rekonstrukciju crkve u Kruševici i Bonjincu, u iznosu od 589.000 dinara. Opredeljena su sredstva i za druge programske aktivnosti, a ovde sam napomenuo samo neke od planiranih – istakao je između ostalog predsednik Petrović obrazlažući predloženu Odluku o izmeni i dopuni Odluke o budžetu.

Predstavnici opozicije kritkovali su predloženi rebalans, smatrajući da nije dobar, da nema kapitalnih investicija, da su sredstva povučena i preraspodeljena.

Opozicioni odbornik Dragan Jović rekao je:Kakav budžet, takav i rebalans, sve ono što nije urađeno povučeno je, nema kapitalnih investicija. Nema ulica, dečjih igrališta, sredstva treba preneti, a ja pitam zašto nije urađeno -.

Žarko Kostić, odbornik opozicije je mišljenja da predloženi rebalans nije dobro obrazložen. On se zapitao zašto planirani projekti nisu realizovani, nego se sredstva prenose za narednu godinu.Mesna zajednica Šišava je nema ni u budžetu, ni u rebalansu. U ovo selo se veoma malo ulaže. Ne kritikujem sve što je urađeno, ali pitam šta je urađeno, čini se nedovoljno – rekao je Kostić.

Skupština je usvojila Odluke: o završnom računu opštinskog budžeta, o izradi izmene i dopune III Plana generalne regulacije Vlasotince, o izmeni i dopuni Plana detaljne regulacije za kompleks „Ciglana Mladost“, o komunalnim delatnostima, o uslovima za držanje domaćih životinja, o sprovođenju javnog konkursa za imenovanje direktora Javnog preduzeća Komunalac, o utvrđivanju zakupnina za poslovni prostor u javnoj svojini.

Na ovoj sednici većinom glasova usvojen je Izveštaj o radu Opštinske uprave, koji je obrazložio načelnik opštinske uprave Marjan Stanković, upoznajući odbornike sa njenim radom i funkcionisanjem. Nakon diskusije i postavljenih pitanja, Stanković je dao odbornicima odgovore na sva pitanja.

Odbornik opozicije Dragan Jović mišljenja je da će opština, kao i drugi u Srbiji, u narednom periodu imati problem sa faktičkom ekspoprijacijom, te da opštinska uprava nije dovoljno uključena u rešavanju ovog problema.

Vladimir Kocić, odgovarajući istakao je da će opština raspisati javnu nabavku za angažovanje jednog ili dva advokata, te da će nakon sprovedene propisane procedure, oni dobiti predmete i biti uključeni u rad i rešavanje ovog problema.

Nakon diskusije usvojen je i Izveštaj o radu JKP Komunalac, kao i cenovnik komunalnih usluga JKP Komunalca, i cenovnik usluga, radova, mehanizacije i radne snage JKP Vodovoda.

Skupština većinom glasova nije usvojila Odluku o donošenju Plana detaljne regulacije za radnu zonu Stajkovce i Gložane. Na ovoj sednici usvojene su predložene mere za prevenciju nasilja u osnovnim i srednjim školama i formirano je Koordinaciono telo za borbu protiv vršnjačkog nasilja u osnovnim i srednjim školama.

U delu Izbor i imenovanja za vršioca dužnosti direktora JKP Komunalac imenovan je Bojan Mitrović, koji je i do sada obavljao ovu funkciju, a za v.d. direktora Kulturnog centra imenovana je Maja Marković, master menadžer menadžmenta i preduzetništa iz Vlasotinca.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.