Izvor: JUGpress.com, 26.Apr.2023, 09:33

U prva tri meseca 14 napada na novinare

BEOGRAD

Od 1. januara do 31. marta ove godine tužilaštvo je dobilo prijave o 14 napada na novinare – 4 u januaru, 3 u februaru i 7 u martu. To je nešto manji broj u odnosu na prošlu godinu kada je u prva tri meseca registrovano 2 napada više – 16, rečeno je na redovnom sastnaku Stalne radne grupe za bezbednost novinara, koju čine Republičko javno tužilaštvo, MUP, NUNS, UNS, Asocijacija onlajn medija, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Nezavisno društvo novinara >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Vojvodine, Asocijacija medija, uz posmatračku ulogu OEBS-a, razmatrani su slučajevi pretnji novinarima u prvom kvartalu 2023. godine.

Zamenik republičkog javnog tužioca Branko Stamenković upoznao je članove Grupe sa statističkim podacima tužilaštva u vezi sa krivičnim delima protiv novinara. Od 01. januara do 31. marta tužilaštvo je dobilo prijave o 14 napada na novinare – 4 u januaru, 3 u februaru i 7 u martu. To je nešto manji broj u odnosu na prošlu godinu kada je u prva tri meseca registrovano 2 napada više – 16.

Tužilac je ukazao i na podatak da je od 2016. do 2023. godine registrovano 267 predmeta u kojima je tužilaštvo ocenilo da postoji osnovana sumnja da je izvršeno neko krivično delo protiv novinara. Od tog broja u 76 predmeta je izrečena krivična sankcija počiniocima što znači da je gotovo 30 odsto krivičnih dela završeno kažnjavanjem počinilaca.

Takođe je utvrđeno da postoji 193 slučaja (41.96% od ukupnog broja prijava) u kojima je tužilaštvo utvrdilo da ne postoje elementi krivičnog dela zbog čega su te krivične prijave odbačene. Pronalaženje načina kako sankcionisati ove slučajeve koji nisu krivična dela, a koji dovode do određenog stepena uplašenosti kod novinara biće prioritet u radu SRG u narednom periodu.

Na sastanku je posebno razgovarano o aktuelnim slučajevima:

Prijava novinara Milana Nikića, dopisnika N1 iz Kragujevca, odbačena je u tužilaštvu, na šta je na vreme upućena žalba, tako da se očekuje rešenje višeg tužilaštva. U međuvremenu, MUP će napraviti procenu bezbednosti ovog novinara.

Procena bezbednosti urađena je i za Marka Vidojkovića i Nenada Kulačina, o čemu su obojica obavešteni.

Fizički napad na novinara FoNeta Marka Dragoslavića je razrešen u samo nekoliko dana od prijavljivanja slučaja napada, počinilac otkriven i izrečena mu je mera zabrane prilaska koja je u toku, kao i podizanje optužnog predloga. I u slučaju pretnji Željku Matorčeviću, počiniocu je izrečena zabrana prilaska i kontakta, a u toku je razmatranje sporazuma o priznanju krivice. U slučaju pretnji Jeleni Obućini, u rekordnom roku je otkriven počinilac i osuđen.

Na žalost, u slučaju pretnji Dragojlu Blagojeviću, koja je došla sa broja telefona sa predznakom Severne Irske, reakcija nadležnih organa Velike Britanije je bila prespora, a u odgovoru koji je stigao navodi se da nije utvrđeno ko je vlasnik broja ili ko je uputio preteći poziv. Ni u slučaju pretnje redakciji Danas-a nema pozitivnog pomaka kada je reč o dobijanju podataka od švajcarske firme Proton Mail. Pored ovog problema, uočen je i problem koji se tiče delatnosti provajdera u našoj zemlji i predložene su izmene propisa koje treba da spreče mogućnost da se pošiljalac prikrije zahvaljujući korišćenju servisa za anonimiziranje.

Kada je reč o brojnim slučajevima uznemiravanja novinara i redakcija, razmatrane su mogućnosti koje pružaju naši zakoni kako bi predstavnici policije mogli da preventivno deluju upozovaravajući osobe koje nastoje da ugroze bezbednost novinara i medija, kao što postoje rešenja u Norveškoj i Holandiji.

Održavanje zajedničkih sastanaka ugroženih novinara, medija, tužilaca i policije na lokalnom nivou, kao što je to nedavno organizovano u Nišu, ocenjeno je od strane članova SRG kao veoma korisno za izgradnju sistema prevencije, kao i efikasnog postupanja nadležnih institucija.

Naredni zajednički sastanak biće održan krajem maja u Novom Sadu i u naredne dve godine svakoga meseca u drugom gradu. Pored ovih sastanaka, ANEM organizuje i treninge novinara za bezbedno izveštavanje.

Besplatna SOS linija za prijavljivanje pretnji i nasilja prema novinarima 0800 100 115, navedeno je u izveštaju. (kraj) VM/LJS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.