Izvor: JUGpress.com, 22.Okt.2020, 17:43

U Vranju počeli „40. Borini pozorišni dani“

VRANJE

Selektor jubilarnih „Borinih pozorišnih dana, Slobodan Savić, u sredu veče, prigodnom besedom otvorio je festival koji se četiri decenije  organizuje u čast pisca Bore Stankovića u njegovom rodnom gradu.

,,Otkad postoji pozorište ono je bilo za zajednicu i u zajednici, zajednici publike i glumaca. I to je izuzetno važno za pozorište oduvek. U ovim okolnostima kovida-19, u vremenu strepnje i neizvesnosti izuzetno je važno da je publika večeras ispunila >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << ovu salu, a izuzetna je i hrabrost glumaca koji će večeras, kao i narednih dana igrati za vas. Veoma je važno da se održi kontinuitet i da se organizuju 40. Borini pozorišni dani, jer tu nije reč samo o kontinuitetu i godinama, već i o ovoj zajednici, kao i o komunikaciji između publike i pozorišta. Pozorišta koje otvara pitanja koje se tiču te zajednice. Ukoliko posle ovih predstava koje ćete videti izađete makar malo samosvesniji ili makar malo zapitaniji, misija ovog festivala će biti ispunjena“, rekao je selektor Savić.

On je dodao da slogan festivala „Sadašnjost u prošlosti“, nije slučajan.

„Nije slučajan ni danas kada otvaramo 40. festival, i nije slučajan ni kada govorimo o Borisavu Stankoviću. Stara književna kritika je mislila da je on pesnik i pisac jednog kraja, ili lokalne zajednice, kao i da je negde uklješten između tradicionalnog i modernog. Ne, Borisav Stanković je među onim našim retkim piscima koji je u svoje vreme otvarao teme o kojima mi i danas razmišljamo, koje su i danas za nas aktuelne. Zato u toj prošlosti Borisava Stankovića, ili Šekspira ili Sofokla, mi prepoznajemo sadašnjost“, rekao je Savić.

„Borini pozorišni dani počeli su predstavom „Travnička hronika“, koju je po istoimenom romanu Iva Andrića, režirao Nikita Milivojević, a u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad i Narodnog pozorišta Sombor.

U Galeriji Pozorišta sinoć je otvorena i izložba 16. Međunarodnog trijenala „Pozorište u fotografskoj umetnosti“, Sterijinog pozorja.  Izložba je deo pratećeg programa festivala.

Pokrovitelji „40. Borinih pozorišnih dana“ su Grad Vranje i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.