Izvor: JUGpress.com, 02.Okt.2022, 11:36

U Nišu 516 popisivača je na terenu

NIŠ

U celoj Srbiji  je 1.oktobra počeo popis stanovništva, domaćinstava i stanova koji će trajati do 31. oktobra. Za ovaj posao na teritoriji grada Niša angažovano je 516 popisivača a za Nišavski, Pirotski i Toplički okrug ukupno 1.100. Popis stanovništva, domaćinstava i stanova radi se jednom u 10 godina a ove godine po prvi put ispitanici će popunjavati anketu u elektronskom obliku.

„Popis je velika državna akcija u kojoj postoji veliki broj pitanja na koja >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << će građani odgovarati. Tako dobijamo i veliku i važnu bazu podataka o realnom životu naših ljudi za buduće generacije. Počinjemo sa onovnim podacima od imena i prezimena i broja članova u domaćinstvu, tu je i set pitanja o tome da li građani rade ili ne rade,na koji način putuju na posao, potom set pitanja o migracijama odnosno kretanju stanovništva. Dobićemo veliki skup podataka koji čine bogatu bazu za neki budući period“, kaže Vesna Cakić, zaposlene u Republičkom zavodu za statistiku, regionalni koordinator  za teritoriju Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga.

                          Pred građanima će se naći 69 pitanja. A popis se obavlja preko aplikacije.

                              „U okviru ove dve popisnice imamo 69 pitanja. To deluje kao veliki broj pitanja, ali kada se krene u popisivanje popisivači unose podatke u elektronskom upitniku a aplikacija je napravljena tako da se neće postavljati suvišna pitanja. Ukoliko neko nije zaposlen neće odgovarati  na pitanja gde ili šta radi, deci se neće postavljati određena pitanja, jer postoje skokovi u aplikaciji i građani neće odgovarati na neka pitanja u zavisnosti od prethodnog odgovora. Inače, za odgovore na postavljena pitanja potrebno je oko 30 minuta“, ističe Vesna Cakić.

                          Građani nisu u obavezi da odgovore na pitanja u vezi nacionalnosti, veroispovesti i maternjeg jezika.

                           Popisivač je u obavezi da revnosno unese odgovore ispitanika i da potpuno neutralno obavlja razovor.

                         Podatke direktno od gradjana prikupljaju popisivači koji su dužni da nose legitimaciju i da je pokažu pre nego što udje u domaćinstvo.

                           Ukoliko popisivač ne zatekne nikoga kod kuće, on može doći u nekom drugom terminu, a ukoliko i tada nema nikoga, ostaviće pisano obaveštenje o svom dolasku i broj telefona na koji gradjani mogu, uz pomoć operatera, da zakažu neki drugi termin popisivanja.

                       Podatke o članovima domaćinstva koji se u vreme popisa nalaze u inostranstvu mogu da daju prisutni člnovi domaćinstva, a studenti i učenici koji su smešteni u domovima i internatima biće popisani dva puta: kao privremeno prisutna lica u mestu u kojem privremeno borave zbog školovanja i u mestu u kojem živi njihova porodica.

                               Za decu mladju od 15 godina odgovori se prikupljaju od roditelja, usvojitelja, staratelja ili hranitelja.

                            Prvi preliminarni rezultati popisa biće poznati već krajem novembra. Rezultati popisa objavljivaće se sukcesivno.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Na teritoriji Niša 516 popisivača: Bez radnog vremena, za 82 dinara po domaćinstvu i po svakom članu

Izvor: Danas, 02.Okt.2022

Na teritoriji grada Niša za popis stanovništva, domaćinstava i stanova angažovano je 516 popisivača, a za teritoriju Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga ukupno njih 1.100.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.