U Hrvatskoj  i dalje traje lov na Srbe

Izvor: KMnovine.com, 23.Sep.2020, 18:51

U Hrvatskoj i dalje traje lov na Srbe

Policija Hrvatske uhapsila je sinoć krajiškog Srbina Darka Štakora (52) sa Korduna. Više ni mediji nisu zainteresovani.


   
Foto: Ilustracija
   





 
Štakor je uhapšen 12. septembra pri ulasku u Hrvatsku iz Mađarske najvjerovatnije na osnovu lokalne potjernice koju je raspisalo hrvatsko pravosuđe.
Hrvatska je samovoljno izdala brojne međunarodne poternice mahom neutemeljene >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << na osnovu kojih je do sada širom sveta uhapšeno oko 180 Srba. Hapšenje Darka Štakora je četvrto ove godine. 
Više je nego jasno da Hrvatska nastoji da masovnim sudskim procesima i hapšenjima, krajiške Srbe prikaže kao agresore i ratne zločince ali, pre svega, da svim prognanim Srbima jasno pokaže da nisu poželjni u Hrvatskoj i da zaplašisvakog ko bi i pomislio da se vrati na svoje imanje.
Skandalozno je da hrvatske vlasti godinu za godinom nesmetano nastavljaju da hapse krajiške Srbe i to na osnovu lažnih dokaza raspisujući čak, kao što je pomenuto, i međunarodne poternice.
Iz “Veritasa” navode da se Štakor nije nalazio na spisku osumnjičenih, osuđenih i optuženih za ratne zločine Državnog tužilaštva Hrvatske sa stanjem na dan 30. jun 2017. godine, a na kojem je bilo 1.396 imena.


   
Darko Štakor / Foto: Lična arhiva
   
Prema podacima koje je porodica uhapšenog dostavila “Veritasu”, Štakor je sa rodnog Korduna izbegao u avgustu 1995. godine i jedno vreme je živio kod sestre u Vukovaru, odakle je pre dvadesetak godina otišao u Nemačku gde je zasnovao porodicu.
Ranije je nekoliko puta odlazio u rodno selo i prilikom svakog dolaska policija ga je ispitivala u vezi njegovog učešća u ratu, što je poprimalo oblik maltretiranja, zbog čega nekoliko proteklih godina nije ni odlazio u Hrvatsku.
U subotu, 12. septembra je krenuo u Vukovar da obiđe majku i bolesnu sestru, a u trenutku hapšenja u automobilu sa njim je bilo dvoje maloletne dece.
Dopušteno mu je da pozove suprugu koja je u nedelju preuzela decu i odvela ih u Nemačku, a policija je Štakora odvezla u istražni zatvor u Rijeku gde se i sada nalazi.


Rođaci i saborci uhapšenog svjedoče da je Štakor bio veoma miran i u svakom pogledu primernog ponašanja i da ne veruju da je bilo šta učinio što bi se moglo podvesti pod ratni zločin.
Iz “Veritasa” ističu da je procesuiranje Srba za ratne zločine pred hrvatskim pravosuđem, uključujući i hapšenja, suđenja i otpuštanja iz zatvora, postala svakodnevna i uobičajena pojava za koju više ni mediji nisu zainteresovani.


   
Foto: Ilustracija
   



Državne vlasti Srbija istovremeno uporno i iz neobjašnjivih razloga propuštaju da stave Hrvatskoj do znanja da je neprihvatljivo da i dalje traje lov na krajiške Srbe. Ovo hapšenje je dodatni povod da Ministarstvo pravde uputi protest Hrvatskoj zbog hapšenja Darka Štakora i zatraži da bude pušten na slobodu, jer je, kaže, očigledno da se radi u montiranom sudskom procesu.
Jednom broju uhapšenih prekvalifikovana su dela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posledicu gubitak obeštećenja za vreme provedeno u pritvoru.



PROČITAJTE JOŠ: Džejson Harington: Uputstvo za pravilno proslavljanje ratnog zločinaDok paradirate okolo sa Zig Hail pozdravima uzvikujući parole o ispijanju krvi vaših untermenšen komšija, svaki razgovor na temu genocida mora biti isključivo o tome šta su oni učinili, nikako o vašem slavnom rekordu. Koga je briga za to što su Srbi izdvojili žene, decu i starce Srebrenice i autobusima ih otpratili na sigurno, dok je „Oluja" bila usmerena na civile.


PROČITAJTE JOŠ: 

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.